Schoonmaakdoekjes en sponzen
Schoonmaakmiddelen zijn handig, maar schoonmaakdoekjes en sponzen zijn pas écht onmisbaar om de keuken netjes te houden. Kleurrijke microvezeldoeken verwijderen effectief vuil als kruimels en vlekken. De oven, inductieplaat, magnetron en keukenblad zien er weer streeploos uit, en alle kruimels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Afwassen kán met een glimlach door deze kattensponzen te gebruiken. Wil je de hardnekkigste resten verwijderen? Kies dan voor de Scrub Daddy: de spons wordt zacht als je 'm gebruikt in warm water, maar schrobt harder onder koud water.
Milde en natuurlijke schoonmaakmiddelen
Milde schoonmaakmiddelen zijn belangrijk voor een schone en frisse keuken. Je wilt natuurlijk niet te veel chemische middelen gebruiken op de plek waar je je eten maakt. Groene zeep en schoonmaakazijn zijn heel mild, maar reinigen wel grondig. Schoonmaakazijn kun je gebruiken voor het verwijderen van vuil en kalkaanslag, waardoor de tegels, de wasbak en het keukenblad goed gedesinfecteerd worden en er geen nare geurtjes rond blijven hangen. Groene zeep is inzetbaar bij het afwassen, maar ook om alle oppervlakten een goede poetsbeurt te geven. Ga je liever voor natuurlijke schoonmaakmiddelen? Kies dan (natuur)azijn, baking soda en citroensap. Azijn en baking soda maken samen een goede gootsteenontstopper, en baking soda en citroen helpen bij het verwijderen van hardnekkige aangekoekte resten. Daarnaast is de geur van citroensap ook nog eens lekker: zo ruikt de keuken heerlijk fris.
LEES OOK
7x dit kun je in de keuken beter én vaker schoonmaken dan je misschien doet
Kasten en deuren schoonmaken
Aan ruimte hebben we in de keuken nooit genoeg. Keukenkasten zijn dan ook onmisbaar. Wel kunnen die snel vuil worden, voornamelijk door vetvlekken en vingerafdrukken. We maken ze vaak open en morsen er wel eens op. Hoe haal je deze viezigheid weg? Gebruik het liefst een zachte, niet-pluizende doek, zoals een pluisvrije poetsdoek. Hiermee krijg je een streeploos resultaat, wat zowel werkt voor glanzende als matte deuren en kasten. Gebruik vooral geen schuursponzen, want die zorgen voor krassen op de oppervlakten. Voor extra hygiëne is het verstandig dat je de oppervlakten een keer per week goed reinigt met een ontvettend schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel.
Ovenschalen en magnetronbakjes
Om je oven en magnetron zo schoon mogelijk te houden, zijn ovenschalen en magnetronbakjes onmisbaar. Want wie niet knoeit, hoeft ook niet op te ruimen. Het handigst is om een gerecht te bereiden of op te warmen in een grote schaal of bak, zodat het vet er niet uit kan spetteren. Ook herbruikbaar bakpapier is een aanrader voor wie niet steeds wil schrobben. Is de oven of magnetron na verloop van tijd toch een beetje vies? Je kunt wat afwasmiddel of allesreiniger gebruiken, maar er bestaat ook speciale oven- en magnetronreiniger. Wil je het écht natuurlijk houden? Halveer een citroen en sprenkel er wat baking soda op. Wrijf vervolgens voorzichtig over de aangekoekte resten en weg is het vuil.
LEES OOK
Attentie! 6x zo voorkom je dat de keukenleiding verstopt