Attentie! Zo zorg je ervoor dat de keukenleiding niet verstopt

vtwonen schoonmaken Beeld Styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld Styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Niets is zo vervelend als verstopte keukenleidingen. Toch kan het de beste overkomen. Zelfs als je altijd oppast met wat je door de gootsteen spoelt. Maar wist je dat déze onverwachte dingen de oorzaak kunnen zijn?

Lees verder onder de advertentie

Kleine geluksmomentjes in de keuken

Een blinkend schoon aanrecht: dat hoort in het rijtje van één van de fijnste aanzichten thuis. Al helemaal in de ochtend, als je uitgeslapen en wel geniet van je eerste kop koffie. Dan maakt een schone keuken zonder vieze pannen en potten je ochtendhumeur snel goed. Wanneer je je koffiekop omspoelt en er blijft een laag water in de wasbak staan, kan je goede humeur als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bah, de gootsteen is verstopt.

Oorzaken verstopte keukenleidingen

Hoe kun je voorkomen dat de keukenleidingen verstopt raken – zelfs als je voorzichtig én netjes bent? We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij, want voorkomen is beter dan genezen.

Vet

Het meeste eten dat je bereidt bevat vet en het kan voor de keukenleiding één van de boosdoeners zijn. Dit vet komt namelijk in de leidingen terecht en kan bij koude temperaturen gaan stollen. Het resultaat? Alle opgehoopte restjes vet kunnen mettertijd voor een flinke verstopping zorgen. Het beste is dus om de ergste vetresten eerst van je vieze borden en pannen af te halen met een stuk keukenpapier, voor je ze afspoelt in de gootsteen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Deze verzorgingsproducten kunnen het doucheputje verstoppen

Gootsteenontstopper

Dit klinkt tegenstrijdig, maar toch is gootsteenontstopper een veelvoorkomende oorzaak van verstopte keukenleidingen. Ontstoppingskorrels gebruik je om de leidingen te ontstoppen, maar vaak wordt er te vaak gebruik van gemaakt. In dat geval kunnen de korrels gaan kristalliseren aan de binnenkant van de leidingen, waardoor ze averechts werken. Gebruik ze dus met mate.

Gebruik soda

Wil je toch graag ontstoppen? Gebruik dan soda in plaats van chemische ontstoppers. Dit is namelijk minder schadelijk voor de afvoer. Dit kun je nog meer schoonmaken met baking soda.

Lees verder onder de advertentie

Zeep

In de keuken maak je veel gebruik van zeep. Om je handen te wassen, maar ook als afwasmiddel en schoonmaakmiddel. Dit is prima, maar zorg ervoor dat je niet té veel van de producten gebruikt. Zeep kan zich namelijk hechten aan de binnenzijde van de leiding, dit hoopt zich op en zorgt voor een verstopping.

Haar

Terwijl je eerder zou denken dat haren in het doucheputje voor verstopping zorgen, kunnen ze ook de keukenleidingen verstoppen. Vooral als je huisdieren hebt en dus vaak sopjes door de gootsteen spoelt waar katten- of hondenharen inzitten. Is het sopjes heel vies? Spoel het door de wc om verstopping in de keuken te voorkomen.

Bevroren keukenleidingen

Wanneer het buiten koud is, verwarmt de kachel je huis. Maar de leidingen? Die blijven koud en kunnen met een beetje pech bevriezen. Gelukkig is het wel makkelijk op te lossen. Giet wat kokend water door de gootsteen, herhaal dit een paar keer en als het goed is loopt het water weer weg.

Lees verder onder de advertentie

Verzakking

Als je echt pech hebt, heb je te maken met een verzakking van een rioolbuis. Dit kan ontstaan door gronddruk en trillingen, waardoor het riool bij de voorgevel afscheurt. De buizen komen dan schuin tegenover elkaar te liggen, viezigheid loopt de kruipruimte in en kan daardoor verstopt raken. Schakel in dat geval hulp van een professional in.

LEES OOK
Schoonmaken 10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken