Wooninspiratie

Met deze tips gaan de koelkast én vriezer langer mee

Keuken eigen ontwerp met betonnen blad en deuren van oud hout. Koelkast Darty. Hanglampen @just_bysan. Wanddoek @lhkphotoanddesign. Houten kandelaars Bloomingville. Houten potten en planken brocantewinkels. Mand Tine K Home. Zwart voorraadrek Chic Antique. Bekers Zusss en Maisons du Monde. Overig onder andere Ikea. vtwonen special binnenkijken 06-2023 | fotografie Ton Bouwer | productie Monique van der Pauw
vtwonen special binnenkijken 06-2023 | fotografie Ton Bouwer | productie Monique van der Pauw
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

1. Schakel de koelkast uit en haal 'm leeg

Het is verstandig de binnenkant van de koelkast minimaal een keer per twee maanden uitgebreid schoon te maken. Als je dit gaat doen, schakel dan eerst de koelkast uit. Haal vervolgens alle voedingsmiddelen eruit en verwijder de groente- en fruitladen uit de koelkast.

2. Reinig met lauw water en afwasmiddel

Haal alle losse onderdelen uit de koelkast en maak deze schoon met een sopje. Doe dit ook met de binnenkant van de koelkast en gebruik hiervoor lauw water. Let er verder ook goed op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt en de schuurspons in de kast laat liggen. Anders kan je de boel van binnen beschadigen.

Naast de opnieuw gestoffeerde Togo fauteuil van Ligne Roset staat een kruk van Wøti, Williams eigen label. Koelkast Smeg, vintage klok van Pragotron gekocht bij Blom & Blom. De keuken die William maakte is een hit op Pinterest. Het werkblad is van beton, de kastdeuren van zwarte mdf met slaglatten in meranti-hout. Lampen van een brocantemarkt in Frankrijk.
Lees verder onder de advertentie

3. Verwijder ijs van de wanden

Heeft de koelkast of vriezer geen no frost-techniek? Dan wordt het vocht dus niet automatisch uit de lucht van de vriezer gehaald en moet je regelmatig het ijs van de wanden verwijderen. Het is het best om het ijs eerst te laten ontdooien, maar mocht hier geen tijd voor zijn, wees dan voorzichtig met het losbreken van het ijs. Anders zou dit beschadigingen aan de wand of leidingen kunnen veroorzaken. Wil je het dooi-proces versnellen? Plaats dan een bak warm water in de koelkast.

LEES OOK
Last van water in de koelkast? Zo los je het op

4. Controleer de afvoer en het rubber van de deuren

Check zo nu en dan de afvoer voor het condenswater en controleer of deze verstopt zit. Ook doe je er goed aan de deurrubbers tijdens de schoonmaaksessie te controleren. Je kunt deze iets openvouwen, zodat je ze goed schoon kunt maken. Zie je barstjes of scheuren? Vervang dan het rubber, want anders kan er koude lucht uit de koelkast ontsnappen.

Lees verder onder de advertentie

5. Houd het afvoerputje vrij van vuil

Omdat de lucht achterin de koelkast moet kunnen circuleren, is het verstandig om het afvoerputje achterin vrij te houden van stof en ander vuil. Als je ziet dat het afvoerputje verstopt zit, is het slim om het door te prikken met bijvoorbeeld een wattenstaafje of een satéprikker waar je een stuk keukenpapier omheen wikkelt. Als je dit niet regelmatig doet, hoopt het stof zich op en dat is nadelig voor het energieverbruik.

6. Zet de koelkast op maximaal 4 graden

Zit de schoonmaaksessie er weer op? Zet de koelkast dan weer aan en zet de thermostaat op maximaal 4°C. Alle het eten en drinken kan nu weer terug in de koelkast.

LEES OOK
Keep it cool: zo kies je de juiste koelkast

Lees verder onder de advertentie