Een matras schoonmaken is makkelijker dan je denkt

Je matras schoonmaken is waarschijnlijk iets wat je niet vaak doet. Toch is het fijn als ‘ie fris en schoon is, want je ligt er tenslotte elke nacht op. Het hele matras in de wasmachine proppen lukt niet, maar gelukkig zijn er andere manieren om ‘m schoon te krijgen.

vtwonen 11-2019 | DIY large bed achterwand kastenwand slaapkamer
Op de muur kalkverf kleur Coffee Cream, verf bedombouw kleur Coffee Cream (pure-original.nl). Grote Balloon Ivory lamp, Balloon Ivory lamp klein (bolia.com). Fauteuil Sinclair, bijzettafel Plateau Sand (fest.amsterdam). Vogel Eames House Bird van Vitra (vtwonen.nl). Bruine koptelefoon van Marshall, speaker van Marshall (coolblue.nl). Marmeren vaasjes (kringloop). Bril (stories.com). Canvas boekje One line a day (andc.tv). Tafellamp Karl-Johan voor New Works (restored.nl). Dekbedovertrek kleur Hazel, kussenslopen kleur Hazel 50×60 cm, laken kleur Flax 260×300 cm (bymolle.com). Vloer Novilon Kiezel (vtwonen.nl/verkoopadressen). Overig privébezit.

Matrashoes wassen

De makkelijkste manier om een matras schoon te maken is door het tijk te wassen. Dit is de hoes die om het matras heen zit. Deze hoes kun je er in veel gevallen zo vanaf ritsen en vervolgens in de wasmachine stoppen. In de tijd dat je het tijk wast en droogt, kun je het matras zelf even laten luchten.

Werkt altijd: baking soda

Dat baking soda een wondermiddel is, hoeven we je niet meer uit te leggen. Ook een matras schoonmaken kunnen we aan deze lijst toevoegen. Heb je een vlek in het matras? Maak dan een sopje van warm water en een flinke scheut baking soda. Dit mengsel dep je vervolgens op de vlek en laat je even intrekken. Spray er daarna wat water op en dep het droog met een theedoek.

Vlekken voorkomen

Een molton om je matras helpt om vlekken niet de kans te geven om in je matras te trekken. Je hebt ook varianten die helemaal waterdicht zijn en dit scheelt een hoop schoonmaakwerk.

Shop hier handige moltons en beschermhoezen.

Laatste redmiddel: stomerij

Mocht het bovenstaande allemaal niet baten? Dan heb je natuurlijk altijd nog de stomerij als laatste redmiddel. Hier kun je hardnekkige vlekken laten verwijderen en weet je zeker dat je matras weer helemaal fris is.

Shop stijlvol beddengoed…

nog meer: schoonmaken