Let it shine! Vlekvrij afdrogen en poleren doe je zo

Poef van Minotti € 1150,-(covanderhorst.nl). Stoel Cosy van PolsPotten € 302,99 (vtwonen.nl). Wijnkoeler€ 175,- (pietjonker.nl). Blauw wijnglasmet print links, set van 6 € 129,-, blauwgestreept wijnglas in het midden, set van 6€ 129,- (polspotten.nl). Waterkaraf metdop, prijs op aanvraag (sostrenegrene.com).Blauw glas linksonder € 10,- (loods5.nl).Glazen rietjes, set van zes € 10,50(bijenkorf.nl). Taart gemaakt naar wens€ 32,95 (huizevanwely.nl). Gebobbeldglas € 30,-, gebobbelde ijscoupe metijsklontjes € 50,-, smal gebobbeld blauwglas € 20,-, linnen servet, set van 2 € 9,99(hm.com). Zelfgemaakte ijsklontjesmet blaadjes en bloemetjes erin. Overigprivébezit. Beeld

Bestek, glazen en borden zijn doorgaans brandschoon na een afwasbeurt of een ronde in de vaatwasser. Toch kunnen er nog vlekken ontstaan, door het water dat opdroogt. Echt vies zijn ze dan niet, maar de watervlekken kunnen een doorn in het oog zijn. Zeker op wijnglazen of bestek dat je het liefst ziet glanzen. Poleren zorgt ervoor dat het weer zal stralen.

Lees verder onder de advertentie

Wat is poleren?

Poleren gebeurt voornamelijk in de horeca. Het wordt gedaan om vetvlekken, watervlekken en kalkaanslag van glaswerk, borden of bestek te verwijderen. Vlekken zijn in de horeca natuurlijk een absolute no-go, maar die dure wijnglazen thuis verdienen soms ook wel wat extra aandacht voordat ze weer in de servieskast verdwijnen. Poleren is een bepaalde manier van vlekvrij afdrogen. Daarbij worden vlekken weggepoetst en wordt het glas niet meer aangeraakt met de vingers. Anders ontstaan er namelijk weer vetvlekken en kun je wel aan de gang blijven…

Wat heb je ervoor nodig?

Poleren is eigenlijk vrij simpel. Het enige dat je nodig hebt, is een goede doek. De meningen over het materiaal verschillen. Zo bestaan er speciale glasdoeken, maar gebruiken anderen weer een simpele microvezeldoek. En sommigen zweren juist bij een linnen doek. Het belangrijkste is dat de doek die je gebruikt schoon is, geen gaten of rafels heeft en vrij is van stof en pluisjes.

Daarnaast is een bak heet water nodig. Met name voor het bestek en glaswerk dat al even in de kast ligt of staat. Die zullen namelijk opnieuw vochtig of nat moeten worden gemaakt voor het beste resultaat. Handiger en minder tijdrovend is het poleren van bestek of glaswerk dat net uit de vaatwasser komt en dus nog licht vochtig en heet is. Voor een extra vlekvrij resultaat kun je een beetje azijn toevoegen aan het water.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

Bestek poleren

Komt het bestek net uit de vaatwasser? Dan kun je direct overgaan op het poleren. Haal het bestek anders even volledig door de bak met heet water. Nu is het belangrijk dat het bestek niet meer met de blote handen wordt aangeraakt. Neem de doek dus in beide handen en houdt het bestek met de linkerhand vast om het vervolgens met de rechterhand op te poetsen. Geef lichte druk en maak eventueel een ronddraaiende beweging met de vingers. Het bestek moet streep- en vlekvrij worden én weer fijn glimmen voordat het terug in de bestekla wordt gelegd.

Glaswerk poleren

Glaswerk dient niet nat te zijn voor het poleren, alleen vochtig. Laat het glas dus volledig beslaan met stoom boven de bak met heet water. Ook hier dient het glas niet meer aangeraakt te worden met de blote hand. Neem dus een deel van het glas in de linkerhand. Bij een wijnglas bijvoorbeeld de voet. Stop vervolgens een uiteinde van de doek in het glaswerk en wrijf deze met duim en vingers schoon. Zet niet te veel druk, want het is en blijft breekbaar glas. Controleer in verschillende hoeken in het licht of alles vlekvrij is geworden.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
10 verrassende dingen die je ook kunt schoonmaken in de vaatwasser

Servies poleren

Op servieswerk zie je minder snel vlekken, maar in bepaald licht kan het toch tevoorschijn komen. Voor het poleren van servieswerk maak je de doek zelf licht vochtig en poets je de boel op. De doek voor het oppoetsen hoeft niet doorweekt te zijn, wring deze dus goed uit voor gebruik. Voorkom contact met de vingers voor het schoonste resultaat.

Om te poleren…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 07-2020 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans