Hardnekkige vlekken? Dít kun je allemaal schoonmaken met karnemelk

Het kan de beste overkomen. Terwijl je nog zó voorzichtig deed, heb je per ongeluk gemorst op de delicate, witte stof van je kussens of in het witte, hoogpolige tapijt. Er is echter geen reden voor paniek, want met karnemelk kun je veel vlekken verwijderen. En je kunt nog meer handige dingen schoonmaken met het oeroude zuiveldrankje.

Plastic bakje schoonmaken

Bomma weet raad

Met het oog op schoonmaken en huishouden bestaan er vele trucjes en tips uit bomma’s tijd. In de tijd van onze bomma en bompa waren er nog veel minder schoonmaakmiddelen te verkrijgen, waardoor ze voor allerlei huishoudklusjes wel een creatieve oplossing hadden. Om vlekken te verwijderen, nare luchtjes te verdrijven, of vloerkleden te reinigen bijvoorbeeld.

Vlekken verwijderen met karnemelk

Een goed voorbeeld daarvan is karnemelk inzetten als schoonmaakmiddel. Dat klinkt gek, maar het zure zuivelproduct kun je op allerlei manieren gebruiken in het huishouden. Heb je bijvoorbeeld een nare vlek gemaakt van blauwe bessen of rood fruit? Met karnemelk verwijder je de hardnekkige vlek.

Zo doe je dat: giet een kleine hoeveelheid karnemelk op de vlek en laat het een poosje goed intrekken. Schraap nu met een lepel over de stof waar de vlek zit, en was de stof daarna op lauwwarme temperatuur uit. De vlek zal in geen velden of wegen meer te bekennen zijn.

LEES OOK
Schoonmaken met ammonia: waar moet je op letten?

karnemelk schoonmaken vtwonen DIY special 01 2020 | badkamer met houten balken en badkuip
Terrazzo bijzettafel, kandelaar en Ikebana vaasje Sip & Clara Pop-up Store. Schilderij rommelmarkt. Hammamdoek Ottomania. In de nis Makkummer witjes van Het Friese Tegelboertje. Eiken vloerdelen restanten uit het huis van Rixts vader.

Geen schoonmaakmiddel? Geen probleem! Een scheut karnemelk verwijdert

vele vlekken.

Koper poetsen

Maar ook dof geworden koper kun je met het zuivelproduct weer laten blinken als nooit tevoren. Dompel hiervoor het koperproduct volledig onder in de karnemelk, in bijvoorbeeld een teiltje. Spoel het daarna af met warm water en ga daarna aan de slag met een droge doek. Poets het geheel even en je zult zien dat de doffe gloed verdwenen is en het koperproduct weer als nieuw oogt.

Kalkaanslag verwijderen

En ook in de badkamer is karnemelk briljant in te zetten. Heb je erg last van kalkaanslag op de tegels of in de badkuip? Wrijf een ruime hoeveelheid van de drank op het oppervlak dat schoongemaakt met worden en laat dit even goed intrekken. Ga daarna aan de slag met een schuurspons, en spoel het vuile water weg. Het resultaat? Blinkend schone tegels!

nog meer: schoonmaken