Schoonmaken met ammonia: waar moet je op letten?

Emmer – zink – offwhite – 10 L – € 9,95 (Dille & Kamille), Bio ruit vaatdoek – bruin – € 2,50 (Dille & Kamille) Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Ammonia is niet zomaar een schoonmaakmiddel. Het heeft een nogal sterke geur en is aardig agressief. Aan de ene kant fijn, want schoonmaken met ammonia is daardoor heel effectief. Maar aan de andere kant is er ook een aantal dingen waar je op moet letten als je dit goedje gebruikt. Wat dan precies? Wij leggen het je uit.

Lees verder onder de advertentie

Liever niet puur

Wat je beter niet kunt doen met ammonia, is het in zijn pure vorm gebruiken. Het is verstandiger om dit spul eerst te verdunnen met wat water. Een goede verhouding hiervoor is ongeveer 20% ammonia en 80% water. Je hebt dus echt maar een klein beetje ammonia nodig! Verder is het van groot belang dat je ammonia nooit (maar dan ook echt nooit!) met andere schoonmaakmiddelen mengt. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Als je bijvoorbeeld ammonia en bleek met elkaar mengt, komen er gevaarlijke stoffen vrij die kunnen zorgen voor problemen met ademhalen en zelfs brandwonden in de keel veroorzaken.

Dit kun je schoonmaken met ammonia

De keuken is waarschijnlijk de plek waar je het vaakst dingen zult schoonmaken met ammonia. Wat je er zoal goed mee schoon krijgt? Ten eerste is ammonia koning in het verwijderen van vet. Dus heb je vette pannen, vette ovenschaal of oven die je maar moeilijk schoon krijgt? Probeer het mengsel van 20% ammonia en 80% water dan eens. Verder krijg je met dit mengsel ook gaspitten en de gootsteen weer blinkend schoon.

Overige klusjes

Overigens is ammonia ook een goed middel om de ramen mee schoon te maken, dankzij de ontvettende werking. Of ben je van plan om een muur een nieuwe kleur te geven? Ontvet ‘m dan eerst met water en een druppeltje ammonia. Dan weet je zeker dat de verf goed hecht.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Schoonmaken met olijfolie, het kan!

Ammonia kopen

Nu je weet waar je op moet letten als je gaat schoonmaken met ammonia, is het tijd om aan het werk te gaan. Je koopt een fles ammonia al voor een zeer schappelijke prijs bij de supermarkt. Of je bestelt het online.

Keep it clean…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 05-2018 | schoonmaken in de vaatwasser - keuken van hout