keuken

Pollepels schoonmaken én houden doe je zo

 
Strijkijzersnoer per 3 m € 5,95 (hornbach.nl). Aardewerken kan € 45,- (householdhardware.nl). Een hanglamp van oude puddingvorm de kringloper Naarden. Overig privébezit. vtwonen 05-2023 | styling Fietje Bruijn | fotografie Stan Koolen
vtwonen 05-2023 | styling Fietje Bruijn | fotografie Stan Koolen
 
Leestijd 3 minuten

Houten pollepels en spatels zijn onmisbare tools in de keuken, maar na gebruik kunnen ze al snel verkleuren. Zijn ze echt zo onhygiënisch als sommigen denken, en hoe maak je ze het best schoon? Wij leggen het je uit.

Lees verder onder de advertentie

Hygiënisch of niet?

Hout is poreus, wat betekent dat het grotendeels uit luchtbellen bestaat. Hierdoor kan het een fantastische voedingsbodem voor schimmels en bacteriën zijn. Zeker wanneer het vochtig is. Nu is de vraag: als je met een houten pollepel door de saus gaat roeren, komen die bacteriën en schimmels dan ook in de saus terecht? Uit onderzoek is gebleken dat de stoffen die in het hout blijven zitten, niet meer worden afgegeven. De bacteriën gaan dood, omdat ze water nodig hebben om te kunnen overleven. Zolang je daarvoor niet door onveilige producten hebt geroerd, is het veilig. Dat is fijn om te horen!

Schoonmaken

Hoe je de spatel het beste schoonmaakt? Heel simpel: met koud water. Na het roeren in de soep of die overheerlijke curry is het van belang 'm meteen af te spoelen. Laat de spatel niet te lang in een bak met water of sop liggen, want dan kan het hout gaan splijten of barsten. Droog na het afspoelen de spatel meteen af en bewaar 'm op een droge plek. Gelukkig droogt hout snel uit zichzelf, waardoor bacteriën geen schijn van kans hebben.

Eens in de zoveel tijd

Alhoewel je de spatels vooral schoonmaakt met water, kunnen ze af en toe een kleine opfrisbeurt gebruiken. Na verloop van tijd krijgen ze een onaantrekkelijke kleur en kunnen ze zelfs wat gaan stinken. Voor de extra schoonmaakbeurt kun je gebruikmaken van citroensap en zout of baking soda. Door wat zout op de spatel te wrijven en die vervolgens met citroensap in te smeren, worden vetresten en sterke geuren verwijderd. Daarnaast zijn dit natuurlijke producten, dus veilig te gebruiken. Spoel de spatel na deze opfrisbeurt goed af en maak 'm droog.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met citroen

Wat vooral niet doen?

Het is voor velen waarschijnlijk vanzelfsprekend om vieze vaat in de vaatwasser te doen. Bij houten pollepels moet je dit juist níet doen. De hitte van het water in combinatie met de duur van het programma en de chemische schoonmaakmiddelen, zorgen ervoor dat de houten spatels kunnen beschadigen. De spatel kan scheeftrekken of scheuren, waardoor je ze na enige tijd weg kunt gooien. Zonde! Ook is het een hype om houten spatels te koken, maar dit is niet per definitie effectief. Het kan zijn dat je na tien minuten een badje krijgt met verkleurd water en wellicht wat verouderde etensresten, maar dit zijn puur oppervlakkige stoffen en stukjes hout, waardoor ook bij het koken het hout beschadigt.

In de olie

Mocht je houten spatels al enige tijd gebruiken, dan kunnen ze er uitgedroogd uitzien. Door ze af en toe met een dunne laag plantaardige olie in te smeren, ziet de spatel er weer als nieuw uit. Dit is een natuurlijke manier om het hout te beschermen tegen uitdroging en barsten. Ook beschermt de olie tegen het intrekken van vocht, geur-, smaak- en kleurstoffen. Zo gaan ze weer even mee. Ook ander houten keukengerei, zoals houten snijplanken, kun je op deze manier voorzien van een beschermlaag.

Lees verder onder de advertentie

Shop handige afwashulpjes

LEES OOK
Dit zijn de 10 meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken