Zo bescherm je planten tegen de hitte van de verwarming

Met de stijgende gasprijzen zal de verwarming misschien wel zo vaak mogelijk uit staan, maar soms is het gewoon echt te fris in huis en moet-ie branden. Heerlijk, die warmte! Maar minder heerlijk is het voor je kamerplanten. Want die zijn gewoon niet gemaakt voor de kurkdroge warmte. Lees hier hoe je planten beschermt tegen de hitte van de verwarming.

kamerplant | groenstyling | blauwe muur | calathea | plantentafel | kamerplanten met gekleurd blad

Welke planten kunnen tegen cv?

In principe zijn er geen planten die echt fan zijn van de centrale verwarming, maar cactussen en vetplanten kunnen er best goed tegen. Die hoef je dus niet een hele speciale behandeling te geven in het najaar of de winter.

Niet boven de radiator

Heb je planten op je vensterbank boven de radiator staan? Verplaats die planten dan naar een plek bij de verwarming vandaan. Hetzelfde geldt voor planten die op de grond staan terwijl je vloerverwarming aan hebt: zet ze hoger. Hoe verder weg van de kachel, hoe beter het is voor onze groene vrienden.

LEES OOK
Hier moet je op letten als je kamerplanten gaat kopen

Zorg voor licht

Planten hebben licht nodig om te groeien. In de herfst en winter is er natuurlijk minder daglicht dan in de zomer. Nu is het niet erg voor de meeste planten om het een korte periode met wat minder licht te doen, maar let er wel op dat je kamerplant niet in een donker hoekje staat weg te kwijnen.

Houd luchtvochtigheid op peil

Het grootste probleem van de verwarming is dat het de lucht droog maakt. En planten zijn juist dol op vochtigheid. Je kunt een paar dingen doen om het iets aangenamer te maken voor de planten:

  • Zet schaaltjes water op de verwarming of hang er van die speciaal voor gemaakte buizen aan. Dat water verdampt langzaam en zo verhoog je de luchtvochtigheid.
  • Gun de planten – naast het water dat je met de gieter geeft – een of twee keer per week een opfrisbeurt met de plantenspuit.
  • Je kunt natuurlijk ook voor een luchtbevochtiger gaan. Hier lees je alles over luchtbevochtigers.

Skip de plantenvoeding

Doordat de planten minder energie verbruiken, hebben ze ook minder voedingsstoffen nodig. In de herfst en winter hoef je dus geen plantenvoeding te geven. Sterker nog, voeding kan je planten verpesten. De stofjes van de voeding stapelen zich in die periode op in de potgrond en daardoor wordt de aarde zuur. En dat vinden de wortels niet leuk.

LEES OOK
Stek je gek! Deze planten kun je makkelijk stekken

Laat ze rusten

Die cactussen en vetplanten kunnen dan wel redelijk goed tegen de verwarming, maar ze vinden het heerlijk om een winterslaap te houden. Zet ze in een kelder of andere ruimte waar het tussen de 10 en 15 graden is en geef ze nagenoeg geen water. Waarom? Omdat je dan volgend jaar extra bloei hebt!

nog meer: Planten