Hier moet je op letten als je kamerplanten gaat kopen
Als groenliefhebber weet je waarschijnlijk goed waar je op moet letten bij de aanschaf van planten. Maar als je pas net hebt ontdekt dat de flora je aantrekt, is dat Fingerspitzengefühl nog niet helemaal aanwezig. Hier moet je op letten als je kamerplanten gaat kopen.
De conditie
Ziet de plant er op het eerste gezicht niet zo levendig uit? Vertrouw dan op je eigen gevoel, want vaak is ie dan niet in optimale conditie. Met name bladeren vertellen veel over de gezondheid van planten, dus inspecteer die in ieder geval grondig. Hangen ze slap? Hebben ze last van verkleuringen? Is de plant mooi vol? Of heeft ie last gehad van bladval? De eerste indruk is het belangrijkst.
LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant
Beestenboel
Nu is het belangrijk om iets grondiger naar de plant te kijken. Letterlijk grondiger, want de potgrond moet je goed bestuderen. Misschien zie je wel beestjes krioelen. En die wil je er liever niet bij hebben. Klop een paar keer – niet té wild – tegen de pot om te zien of er iets vrijkomt. Controleer ook goed op en tussen de bladeren of daar insecten lopen of misschien wel schimmels zitten. Spot je beestjes? Laat de kamerplant dan liever staan.
LEES OOK
Verboden toegang: insecten buiten houden doe je zo
Vertakkingen
Een plant in goede gezondheid heeft een mooie en gestage groei. Die kun je vaak herleiden aan vertakkingen. Bekijk ook of de stelen mooi en stevig zijn en of er knoppen aanzitten voor nieuwe vertakkingen. En zeg nou zelf: je kiest toch het liefst de allermooiste en volste plant uit? Als je kunt kiezen uit planten met veel of weinig stengels, ga dan altijd voor degene met de meeste vertakkingen. Ook al staat de andere plant al in bloei.
De wortels
Een van de belangrijkste dingen om op te letten voordat je kamerplanten gaat kopen, zijn de wortels. Voordat je die mooie groene bloeier aanschaft (wat dacht je van deze prachtige pauwenplant?) doe je er verstandig aan om de pot even ondersteboven te draaien. Zonder dat de plant eruit valt natuurlijk. Bekijk het wortelgestel van de plant. Komen die net uit de afwateringsgaten, dan is deze plant de perfecte kandidaat om te scoren. Grote kans dat hij namelijk mooi zal doorgroeien én je krijgt ‘m nog makkelijk uit het standaard potje.
Zijn de wortels al ver uit het potje geschoten? Dan kun je de kamerplant beter laten staan. De kans dat je de wortels beschadigt bij het verpotten is te groot. En beschadigde wortels betekenen dat de plant minder goed zal groeien.
LEES OOK
Wanneer is het tijd om planten te verpotten?
Labels, labels, labels
Die plantenkaartjes zitten niets voor niets in de pot gestopt. Naast de naam van de plant, staat er ook essentiële informatie op over de standplaats van de kamerplant en hoeveel water ie nodig heeft. Soms staan er symbolen op die je misschien niks zeggen. Google even de naam van de plant. Lees een kort stukje uitleg en je zult de kamerplant beter begrijpen. Maak meteen ook even een foto van het kaartje, dan raak je die informatie én de naam van de plant niet meer kwijt.
Voorbereidingen
Voordat het überhaupt tijd is om de plant te beoordelen op aanschaffen of niet, is het handig om enkele voorbereidingen te treffen. Stap een is bedenken waar je de plant wilt zetten. Is het een plek waar veel licht komt of juist niet? Is één grote kamerplant hier op zijn plaats of juist een aantal kleine? Bedenk van tevoren een gericht plan, dan kun je ook gericht zoeken. En dat is wel zo handig als het plantenaanbod reusachtig is en ze stuk voor stuk andere behoeften hebben.
Voor planten…
Bron: vtwonen 04-2021 | productie en styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen |