Op deze plekken in huis kun je LED-strips perfect toepassen

Met LED-strips voeg je heel eenvoudig sfeer toe in huis. Het is de perfecte accentverlichting en door de instelbare kleuren zet je met één druk op de knop een andere sfeer in huis neer. Je kunt ze functioneel inzetten, maar ook voor de gezelligheid: zo gebruik je LED-strips in huis.

donkere slaapkamer inspiratie
Op de wand: vloer- en wandtegel Classic in kleur Heavenly Blue, glans, 60×60 cm, per m² € 77,95 (in mat € 71,90), wandtegel Marrakesh in kleur Ocean Blue, glans (ook in mat), 6,5×40 cm, per m² € 62,35. Op de vloer: vloertegel Raw in kleur Grey, 80×80 cm, per m² € 65,-. | M.m.v. vtwonen.nl (stoffen hanglampen van Bolia), zarahome.com (ronde spiegel, staande spiegel, handdoek, donkerblauw beddengoed Minte van Essenza), ikea.nl (lichtblauw beddengoed Puderviva), melchiorinterieur.nl (poef, kussens), suhka.nl (houten schaal).

Extra dimensie

In de woonkamer zie je LED-strips vaak terug langs het plafond als een soort sierlijst. Zo krijgt de ruimte in een klap meer dimensie en kun je gemakkelijk de hele woonkamer vullen met sfeerlicht. LED-strips in de woonkamer kun je ook heel goed toepassen onder een zwevend tv-meubel zoals deze van Goossens. Sommige passen het zelfs toe achter de televisie voor een echte bioscoopervaring thuis op de bank.

Ook onder de vensterbank zijn LED-strips subtiel toe te passen als sfeerverlichting of bijvoorbeeld langs een grote lijst of poster om het beter uit te lichten. Hetzelfde geldt voor een wandplank, zeker als de objecten erop een spotlight verdienen. 

LEES OOK
Niet voor grijze muizen! Maak een statement met gekleurde verlichting

Handige keukenhulp

Een LED-strip komt ook goed tot zijn recht in de keuken. Naast dat je ‘m natuurlijk aan het plafond kunt bevestigen, kun je de LED-strip ook onderdeel maken van de keuken. Om meer diepte te creëren kun je de LED-strip aan de onderkant van de keuken bevestigen. Ook handig als je een stukje gevallen etenswaar wilt opspeuren.

Nog handiger is misschien wel een LED-strip onder de keukenkasten of bovenkastjes. Naast dat je verschillende sferen neer kunt zetten in de keuken, kun je door de LED-strips ook nog eens extra goed het aanrecht zien. Ideaal voor keukenprinsen- en prinsessen. 

Hemelse slaapkamer

Door een LED-strip onderaan de randen van het bed te bevestigen, creëer je een extra dimensie. Dit bed met rotan look van MADE is daar geschikt voor. Een hemelbed, maar dan nog iets letterlijker. Daarnaast is het ook nog eens extra fijn als nachtlamp. Bij een nachtelijk toiletbezoek hoef je namelijk geen fel licht aan te zetten, maar kun je wel goed zien waar je naartoe moet.

Heb je een hoofdbord? Dan kun je ook een LED-strip achter het hoofdbord bevestigen. Zo kun je met de gekleurde lampen elke sfeer neerzetten in de slaapkamer die je maar wilt. Daarnaast kunnen kleuren en kleurcombinaties zelfs bepalend zijn voor de kwaliteit van de nachtrust. 

LEES OOK
 Papieren sfeermakers: lampionnen voor binnen en buiten

Waterdichte verlichting

Ook in de badkamer kun je LED-strips toepassen. Bijvoorbeeld langs het plafond of onder een zwevend badkamermeubel. LED-strips worden ook vaak toegepast achter of onder spiegels. Je kunt tegenwoordig spiegels scoren met ingebouwde led-verlichting, maar een oude spiegel kun je dus ook makkelijk een upgrade geven. 

Let er wel op dat de LED-strips die je in de badkamer gebruikt, (spat)waterdicht zijn. Dit wordt aangegeven met de letters IP opgevolgd door een getal. LED-strips met de waarde IP65 zijn spatwaterdicht en dus geschikt voor in de badkamer. Of kies voor een LED-strip die ook geschikt is voor buiten, dan weet je zeker dat je goed zit.

Goede binnenkomer

Niet alleen in de slaapkamer is een LED-strip het ideale nachtlampje. Ook voor in de hal of trapopgang is een LED-strip ideaal als het op verlichting aankomt. Bevestig een strip langs de vloer van een hal of langs de leuningen van een trap als navigatieverlichting. 

LEES OOK
Dit zijn alle soorten duurzame verlichting

Plakken en pluggen

LED-strips hebben vaak een zelfklevende rand waarmee ze makkelijk te bevestigen zijn op allerlei oppervlakken. Ook handig: ze komen in verschillende lengtes. Sommige strips kun je zelfs op maat knippen voor de perfecte aansluiting.

De meeste LED-strips werken met een stekker. Houd er dus rekening mee dat er een stopcontact aanwezig is op de plek waar je de LED-strip wilt bevestigen. Bij sommige strips komen met een extra verlengstuk om aan te sluiten op netstroom. Maar een extra lang snoer langs de muur is ook niet per se de look waarvoor je wilt gaan. Bedenk dus altijd van te voren een manier waarop de LED-strip subtiel kan worden weggewerkt. 

nog meer: lampen en verlichting