Zo weet je hoe een airfryer werkt voor het perfecte snackmoment

Airfryer Gourmia. Overig herkomst onbekend. Beeld

Is het bij jou dagelijks snack-o-clock of houd je er af en toe van om een plaat bittergarnituur neer te zetten voor jezelf (en je gasten)? Om de perfecte snacks te maken heb je tegenwoordig geen frituurpan meer nodig. Met een airfryer klaar je het krokante kunstje zelfs sneller. En dat zonder olie en de aanwezige geur die een friteuse kan opleveren. Een airfryer verwarmt snacks namelijk alleen met hete lucht. Alleen hoe werkt een airfryer precies? En hoe gezond is zo’n heteluchtfriteuse nou eigenlijk? Ontdek het antwoord op deze en vele andere vragen.

Lees verder onder de advertentie

Een airfryer in een notendop

Een borrel of filmavond til je naar een hoger niveau met een schaal snacks. Bitterballen, friet, kaassoufflés of loempia’s: je kunt het zo gek maken als je wilt. Dan is de airfryer – of heteluchtfriteuse – dé uitkomst voor een snelle, veilige portie comfort food. Anders dan een friteuse werkt dit apparaat met hete lucht. Je hebt hier dus geen frituurolie voor nodig. Fijne bijkomstigheid: naast de typische snacks maak je in een airfryer ook groenten, muffins, vis en vlees klaar.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer is een soort mini heteluchtoven waarin je net als bij een friteuse een mand met snacks plaatst. De hete lucht van 180 tot 200 graden Celsius wordt door de airfryer rond de mand geblazen en warmt de snacks op deze manier op. Net als bij olie ontstaat er in een airfryer een heerlijke krokante korst en worden de snacks perfect gegaard. Via een bedieningspaneel stel je de temperatuur en baktijd in. Sommige airfryers hebben zelfs speciale programma’s voor het stomen van verse vis of aardappels of een speciaal grill programma voor kip.

Wat zijn de voordelen van een airfryer?

Met een heteluchtfriteuse haal je een paar voordelen in huis:

Lees verder onder de advertentie
  • Voor een airfryer heb je geen frituurvet of –olie nodig. Sommige snacks zoals friet (of patat) worden net wat krokanter met een lepel olie in de airfryer. Maar dan gebruik je alsnog minder dan in een friteuse. Voortaan geen gehannes meer met zware verpakkingen of het moeilijk weggooien van gebruikte olie.
  • Omdat je minder vet gebruikt, zijn snacks uit de heteluchtfriteuse minder ongezond. Maar hoe gezond is een airfryer dan? Over het algemeen zitten er een kwart minder calorieën in een gemiddelde snack uit een airfryer versus een snack uit de frituurpan.
  • Geen vet of olie gebruiken brengt een ander voordeel met zich mee: een airfryer is een stuk veiliger dan een frituurpan. Je hebt geen last meer van hete spetters die op je huid, het mooie aanrechtblad of zorgvuldig uitgekozen keukenaccessoires kunnen belanden.
  • Een ander voordeel: een airfryer is veelzijdiger dan een friteuse. Je maakt er niet alleen snacks maar ook groenten, vis, vlees en zelfs gebak in. Afhankelijk van welk model je koopt, kun je er gerechten in stomen, braden en grillen.
  • Misschien wel het grootste voordeel: je hebt geen last meer van een vieze frituurwalm. Beter voor het huis én voor je kleren. Je ruikt het opwarmen van de snacks wel, maar de oliewalm is bij een airfryer zo verdwenen.
  • Tot slot is het schoonmaken van een airfryer zo gedaan. Omdat je geen olie gebruikt, hoef je niet grondig te poetsen met ontvetter of andere schoonmaakmiddelen. De losse onderdelen zet je zo in de vaatwasser of spoel je af met heet water.

Kleven er ook nadelen aan een airfryer? Het enige nadeel is dat heteluchtfriteuses er over het algemeen niet heel stijlvol uitzien. Gelukkig bestaan er compacte airfryers die klein genoeg zijn om in een keukenkast te verstoppen als je ze niet gebruikt. Daarnaast is de aanschafprijs van een airfryer hoger dan die van een friteuse, maar omdat je geen frituurolie of –vet hoeft te kopen, is de airfryer uiteindelijk weer voordeliger in gebruik.

LEES OOK
De oven schoonmaken? Zo doe je dat

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je doen met een airfryer?

Een airfryer gaat verder dan friet of patat. Met slechts een druk op de knop zorg je voor een perfect gegaarde zalmfilet, malse kippenborst of biefstuk. Ook flex- of vegetariërs worden warm van een heteluchtfriteuse: vleesvervangers en verse groenten komen namelijk ook heerlijk gegrild uit de airfryer. Ben je meer een zoetekauw? Stop dan een slice appeltaart in de airfryer en top de warme punt gebak af met een toef slagroom.

Wat is de beste plek om een airfryer neer te zetten?

Nu je weet hoe een airfryer werkt, is de volgende vraag: wat is de beste plek voor de airfryer? Dat is en blijft de keuken. Maar je hoeft hem niet per se onder de afzuigkap te zetten. Je gebruikt geen olie waardoor er bij het bereiden van het eten geen heftige frituurlucht vrijkomt. Wel verschilt het per snack met hoeveel geur je precies te maken krijgt. Hier kom je vaak pas achter in de praktijk. Heb je een aanrechtblad dat makkelijk beschadigt? Gelukkig verplaats je de airfryer makkelijk. Omdat de onderkant van airfryers warm kan worden, is het verstandig om ‘m op een beschermmat of snijplank te zetten. Plaats de heteluchtfriteuse ook niet direct tegen de muur maar zet hem er een stukje vanaf. Zo voorkom je dat de airfryer te warm wordt of de muur beschadigt. Dat scheelt weer een keukenrenovatie.

Hoe een airfryer werkt, weet je nu. Heb je maar beperkte ruimte en twijfel je nog of je er een wilt aanschaffen? Met deze tips voor een kleine keuken gaat dat vast lukken.

Lees verder onder de advertentie

Handige keukenorganisers…

Bron: Beeld via Unsplash | fotografie Kalisha Ocheni