De oven schoonmaken? Dit zijn de beste hacks & middelen

beeld vtwonen Beeld

De oven schoonmaken kan een tijdrovende klus zijn, maar met de juiste tips en schoonmaakmiddelen maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. Van simpele hacks en schoonmaken per onderdeel tot geschikte schoonmaakmiddelen: zo maak je de oven op de beste manier schoon.

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak moet je de oven schoonmaken?

Het poetsen van de oven kan een tijdrovende klus zijn. Grote kans dat je dit dus niet wekelijks, of zelfs niet maandelijks, oppakt. Toch geldt voor alle plekken in huis: hoe vaker je het schoonmaakt, hoe eenvoudiger het wordt. Dat is dus ook het geval bij ovens. Valt er wat uit de ovenschaal, of blijven er etensresten aan de bovenkant van de oven plakken? Als je ze poetst zodra de oven is afgekoeld, heb je later geen last van aangekoekte restjes. Als je na elke kooksessie vluchtig een doekje over het apparaat heen haalt, is een grote schoonmaak hooguit eens per kwartaal nodig. Laat je de oven (en alle etensresten die daarbij horen) voor wat het is na het koken? Dan zul je de oven maandelijks grondig moeten poetsen om ‘m schoon en hygiënisch te houden.

LEES OOK
Schoonmaken met baking soda

Met welke producten kun je het beste de oven schoonmaken?

Er bestaan verschillende huishoudelijke middeltjes die de klus eenvoudiger kunnen maken. De drie bekendste, met het meeste resultaat, zetten we hieronder op een rij.

Lees verder onder de advertentie
 • (Schoonmaak)azijn: azijn is hét geheime ingrediënt voor al je poetsklussen. Ook voor het schoonmaken van de oven kan dit middel handig ingezet worden. Je kunt simpelweg een scheut in je poetsmiddel verwerken, maar nog makkelijker wordt het wanneer je in een (hittebestendig) ovenschaal water en azijn mengt, en dit na de oven voorverwarmd te hebben een nachtje laat staan. Door het mengsel kun je etensresten de dag erna veel makkelijker loshalen met een natte doek.
 • Ammonia: ook ammonia is een populair middel onder schoonmakers. Dit werkt op dezelfde manier als met azijn, alleen hoeft het bakje met ammoniak niet per se in een voorverwarmde oven. De geur van dit middel kan een nadeel zijn, maar het zorgt in elk geval voor een vetvrije oven.
 • Citroen: met deze tip ga je ook nog eens voedselverspilling tegen. Overgebleven citroenen kun je namelijk gebruiken voor een blinkend schone oven! Snijd de citroenen in partjes, leg deze in een hittebestendige schaal en verwarm deze 10 minuten op 200 graden. Het sap doet vieze aanslag als sneeuw voor de zon verdwijnen.
beeld vtwonen Beeld

Zo maak je de oven snel schoon

Weinig tijd, maar wil je de oven toch even een opfrisbeurt geven? Volg dit snelle stappenplan voor een schonere oven in enkele minuten.

Lees verder onder de advertentie
 1. Haal alle losliggende kruimels en etensresten uit de oven. Dit kun je het beste met een droge doek of keukenpapier doen, zodat de restjes niet blijven plakken.
 2. Haal de bakplaat en het rooster uit de oven, en neem deze af met een doek.
 3. Neem een ontvetter en spray de binnenkant van de oven goed in. Neem af met een vochtige doek.
 4. Plaats de bakplaat en het rooster terug in de oven.
 5. Een schone uitstraling is het halve werk: zorg er dus ook voor dat je de buitenkant aandacht geeft. Haal hier een natte doek overheen en gebruik een speciale spray voor het deurtje. Voilà: binnen 10 minuten is je oven weer een stuk frisser.

LEES OOK
Tijd besparen: zo blijft het langer schoon in huis

Zo maak je de oven grondig schoon

Is het tijd voor een grote schoonmaakbeurt? Wanneer je dit goed bijhoudt, hoeft ook dit geen uren te duren. Probeer het een keer per maand of kwartaal te doen, zodat je er hooguit een half uur mee bezig bent. Is het al even geleden dat je de oven hebt gepoetst, dan duurt het natuurlijk langer voor je alle viezigheid hebt weggewerkt. Maar volg je onderstaande stappen, dan blinkt de oven daarna weer gegarandeerd als nieuw.

Lees verder onder de advertentie
 1. Maak de oven volledig kruimelvrij, door alle losse etensresten met een droge doek te verwijderen. Je kunt hierbij ook de randen meepakken: soms komen aangekoekte stukjes dan al vanzelf los.
 2. Kies voor één van bovenstaande opties, en plaats een bakje met ammoniak, azijn of citroen in een al dan niet voorverwarmde oven. Kies je voor een van de eerste twee opties? Dan kun je de volgende dag verder met de schoonmaakbeurt. Wie de taak liever meteen afmaakt, kan voor citroenpartjes kiezen. Laat dit bakje afhankelijk van je keuze 10 minuten of een nacht staan, en haal daarna de aangekoekte resten met een vochtige doek weg.
 3. Haal het rooster en de bakplaat uit de oven, zodat je goed bij alle hoeken van de oven komt. Maak een sopje in een emmer of de gootsten, en laat de bakplaat en oven hierin weken.
 4. Je zult zien dat de oven al een stuk schoner is, maar soms blijven er nog wat resten zitten. Haal deze weg met een antivet spray en vochtige doek. Blijven er dan nog steeds resten zitten? Schrob na met een schuurspons en poetsmiddel.
 5. Schuur de bakplaat en het rooster goed schoon, maak ze droog, en plaat ze terug in de oven.
 6. Neem ook de buitenkant van de oven onderhanden, met een schuurspons en antivet spray. Wil je het materiaal weer helemaal blinkend krijgen? Een mengsel van lauw water en baking soda doet wonderen.
 7. Neem het glazen deurtje af met een speciale glasspray, om ook deze weer blinkend te maken.

Tips om de oven schoon te houden

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus om ervoor te zorgen dat je de volgende keer niet wéér zo grondig hoeft schoon te maken, bestaan er enkele hacks die de oven langer schoon houden. Zo is het aan te raden om veel van je maaltijden in een ovenschaal te maken, zodat etensresten minder snel door het rooster vallen. Wil je toch gebruikmaken van de bakplaat of van het rooster? Schaf dan een ovenmat aan, die je na het bakken simpel uitschudt boven de prullenbak.

Voor een fris huis...

Lees verder onder de advertentie