Geef je vertrouwde keuken een opfrisser! Zo pak je een keukenrenovatie aan

beeld vtwonen Beeld

Oktober woonmaand is aangebroken en dat betekent: tijd om nieuwe interieurinspiratie op te doen en je huis een herfst make-over te geven. Heb je een oude keuken maar staat het raamwerk nog als een huis? Dan hoef je niet meteen een hele nieuwe keuken aan te schaffen. Het is meestal een stuk voordeliger om je vertrouwde kookpaleis op te frissen met een keukenrenovatie. Hoe je zo’n metamorfose het beste aanpakt? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt een keukenrenovatie?

Bij een keukenrenovatie blijft je huidige keuken voor een groot deel hetzelfde. Je vervangt slechts een deel van de onderdelen of apparatuur. Misschien wil je het keukenblad (laten) vervangen, de keukenkasten een upgrade geven of de spoelbak een slagje groter.

Hoe lang duurt een keukenrenovatie?

Vergeleken bij het plaatsen van een nieuwe keuken duurt een keukenrenovatie minder lang. Uiteraard hangt dit af van je wensen. Nieuwe fronten plaats je zelf binnen een dag. Maar omdat keukenfronten vaak op maat zijn gemaakt, moet je wel rekening houden met levertijden. Dit kan zo’n twee weken duren.

Ben je toe aan een flinke vernieuwing en wil je vaste onderdelen zoals de gootsteen, het fornuis en de koelkast verplaatsen? Dan is het slim om dit uit te besteden aan een expert. Een keukenrenovatie duurt dan meestal één tot drie maanden.

Lees verder onder de advertentie

De voor- en nadelen van een keukenrenovatie

Bij een keukenrenovatie komt altijd wat verbouwwerk kijken. Ga je voor een totale renovatie? Dan moet eventuele verouderde elektriciteit en waterleidingen worden vervangen. Soms moet zelfs de vloer of het plafond worden opengebroken. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:

Voordelen:

 • Renoveren kan al voor een relatief lage prijs. Zelfs met een budget van 500 euro geef je je bestaande keuken een make-over.
 • Het is sneller klaar dan een nieuwe keuken.
 • De keuken vernieuwen is goedkoper dan een compleet nieuwe keuken aanschaffen.
Lees verder onder de advertentie

Nadelen:

 • Je kunt de keukenindeling meestal niet aanpassen. Soms kun je een los kookeiland toevoegen of een muurtje openbreken voor een open keuken. Maar het raamwerk blijft hetzelfde.
 • Een perfecte eenheid in stijl en afwerking, zoals bij een nieuwe keuken, is lastig te realiseren.
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

vtwonen expert Toby

Karaktervol en warm, dat is de stijl van onze vtwonen expert Toby. Deze interieurspecialist heeft al bijna 7 jaar ervaring in het bekijken, beoordelen en beslapen van interieurs. Toby bekijkt een specifieke ruimte altijd met veel aandacht en oog voor detail. Het licht, de indeling en functionaliteit staan bovenaan zijn lijstje. Zijn specialisatie is de woonkamer, met name zetels, met een voorkeur voor een plekje in de herfstzon.

Tips bij een keukenrenovatie

Ben je overtuigd en sta je te trappelen om je keuken te vernieuwen? Dan is het tijd voor een goed doordacht plan. Laat je inspireren en begin met het opstellen van een wensenlijst. Lees je bijvoorbeeld goed in over de mogelijkheden hoe je een bestaande keuken kunt opknappen of laat je door vtwonen stylist Eva meenemen in het college Ontwerp je droomkeuken.

LEES OOK
Weer als nieuw: tips voor de renovatie van jouw bestaande keuken

Lees verder onder de advertentie
Hanglamp Shine, Glow en Bloom van vtwonen in brons per stuk € 59,95mandemakers (keuken), &klevering (groene glazen kan, groene glazen, kookboeken, aanrechtdoekje), six and sons (messing opbergbox, messing kandelaar), nijhof (groen servies, groen vaasje met witte strepen, groene linnen servetten, pannen, witte kan, gespannen doek met blad- illustratie, groene opbergzak, gouden vaas), loods 5 (zeeppompje, afwasborstel, oud messing blik, gouden opbergbox, houten snijplank op pootjes), De weldaad (oude groene stenen kan). koperen draadmand, linnen schorten, ecru en witte kannen, flesvaas, gouden schaal, kruk, hanglampen, glazen, wit servies, theedoeken, rolgordijn en memo/magneetbord van vtwonen. Overig privébezit. Beeld
 Barkrukken, theepot en kom in nis HKliving. Wandlamp Ferm Living. Love lamp Sissy-Boy Homeland. Tegels Constellation kleur Flamingo Baby via Quintalisque. Kraan Quooker. Houten pot Household Hardware. Bloempot H&M Home. Planten Blóm. Overig herkomst onbekend. Beeld

Nog enkele tips om rekening mee te houden

 • Eén stijl

Probeer één stijl aan te houden voor een goed verloop van de renovatie. Droom je van een landelijke keuken? Dan zijn houten keukenfronten prachtig. Liever een Scandinavische look? Dan creëert een witte, greeploze keuken een rustig, minimalistisch effect.

 • Vervang kapotte onderdelen
Lees verder onder de advertentie

Probeer ook praktisch te denken. Dit is hét moment om kapotte lades, losse handgrepen en beschadigde werkbladen te vervangen.

 • Behoud een paar elementen

Overweeg om de gootsteen en het fornuis op dezelfde plek te houden. Dit scheelt enorm in de verbouwkosten.

Lees verder onder de advertentie
 • Keukenkasten renovatie

Zijn je keukenkasten aan vervanging toe? Overweeg om alleen de fronten te vervangen en niet de gehele kasten. Dit scheelt flink in de kosten. De keukendeuren en het vaatwasser- en koelkastpaneel renoveren kost ongeveer tussen de € 800 en € 2000 euro (voor een gemiddeld formaat keuken).

 • Keuken verven of wrappen
Lees verder onder de advertentie

Een keuken geef je binnen no time een nieuwe look met een lik verf. Of kies ervoor om de keukenkastjes te wrappen.

Wat kost een keukenrenovatie?

De kosten van een keukenrenovatie zijn doorgaans lager dan de kosten voor een nieuwe keuken. De totaalprijs hangt af van het aantal onderdelen dat je wilt vervangen. Ook speelt materiaal een rol. Een natuurstenen aanrechtblad is een stuk duurder dan een kunststof werkblad. Als je de keuken zelf opknapt, kost het soms maar € 300. Laat je de volledige keuken renoveren door een expert? Dan kunnen de kosten oplopen naar duizenden euro’s.

Gemiddelde kosten van verschillende renovaties:

Lees verder onder de advertentie
 • Een keukenblad laten vervangen: € 150 – € 500 (exclusief materiaalkosten).
 • Een nieuwe spatwand per strekkende meter: € 25 – € 200.
 • Keukendeuren renoveren: € 800 – € 2000 (gemiddelde keuken).
 • Keuken laten wrappen: vanaf € 500.
 • Wrapfolie om zelf de keuken te wrappen: € 250 – € 350.