Wijnliefhebber? 5 tips om de juiste wijnkast aan te schaffen

 Keuken prijs op aanvraag (info@bminterieur­makers.nl). Wijnkoeling Bosch Beeld

Een wijnkast is een musthave voor de wijnliefhebber. Wijn verblijft namelijk het liefst in een constante temperatuur en een wijnklimaatkast of -koelkast biedt deze ideale condities. Alleen hoe kies je nou het juiste model dat in jouw keuken en bij je wensen past? Wij helpen je op weg. 

Lees verder onder de advertentie

Wijn blij, jij blij

Een wijnkast of wijnklimaatkast is een speciale kast waarin wijnen kunt bewaren. Meestal wordt de kast ingebouwd in de keuken of los in de kamer gezet. Een wijnkast biedt de ideale omgeving voor wijn omdat de temperatuur en vochtigheidsgraad constant blijft. Beter dan de koelkast of kelder, want daar schommelt de temperatuur te veel.

Altijd een lekkere wijn in huis

Met een wijnkast zorg je dus dat jouw wijncollectie (langer) lekker blijft. En zeg nou zelf: zo’n koelkast met opgestapelde wijnflessen staat toch hartstikke mooi? Zo heb je altijd een passende wijn in huis wanneer vrienden of familie komen dineren of borrelen.

Tip: heb je niet de ruimte of middelen voor een wijnklimaatkast? Dan kun je je favoriete wijnen ook opbergen door een loze, smalle ruimte om te toveren tot wijnkast.

Alle voordelen van een wijnklimaatkast:

  • Een constante temperatuur en vochtigheidsgraad voor de wijn.
  • De wijn blijft op z’n lekkerst.
  • Het UV-filter op de deur voorkomt dat zonlicht de wijn binnendringt.
  • Geen geuren die de fles inkruipen via de kurk.
  • Je kunt de wijn liggend bewaren, zodat de kurk niet uitdroogt en er niet te veel zuurstof bij de wijn komt.
  • Het moderne design van de wijnkast is een eyecatcher voor het interieur.

Ben je overtuigd en zoek je een wijnkast die bij je past? Houd dan rekening met deze vijf tips bij de aankoop.

1. Het verschil tussen een wijnklimaatkast en een wijnkoelkast

De ene wijnkast is de andere niet. Zo worden ‘wijnklimaatkast’ en ‘wijnkoelkast’ vaak door elkaar gebruikt. Het verschil is dat een wijnkoelkast alleen koelt terwijl een wijnklimaatkast ook de mogelijkheid heeft om te verwarmen.

2. Rode wijn en witte wijn

Er zijn wijnklimaatkasten die geschikt zijn voor zowel witte als rode wijn dankzij de verschillende zones. Per zone stel je een andere temperatuur in. Rode wijn bewaar je het liefst iets onder kamertemperatuur (17-19 graden) terwijl je witte wijn het best bewaart rond de 11-12 graden.

3. Verbruik

De koelkast staat in de lijst van de 7 huishoudapparaten die het meeste stroom verbruiken. Je raadt het al: een wijnklimaatkast behoort ook tot deze grootverbruikers, hij staat immers de hele dag aan. Wil je een energiezuinige wijnklimaatkast? Kijk dan goed naar het energielabel (hier lees je wat zo’n energielabel je precies vertelt). Als het label een D of lager is, werkt de kast niet energiezuinig.

4. Zwarte wijnkast of RVS-wijnkast?

Wijnkasten komen in alle soorten en maten. Een inbouwwijnkast sluit aan bij de stijl van de keuken en past mooi bij de rest van het keukenapparatuur. Geen plek in de keuken? Een vrijstaande wijnkast kun je letterlijk overal kwijt (zolang er maar een stopcontact zit). Op het gebied van looks scoort een wijnkast veel punten. Veelal zijn ze zwart uitgevoerd met houten planken waar de wijn op rust. Een prachtig contrast met zowel een moderne als warme tint. Houd je van een industriële woonstijl? Dan is de RVS-wijnkast een goede optie.

5. Wat kost een wijnkast?

Ten slotte ben je waarschijnlijk benieuwd naar de kosten. Wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten variëren sterk in prijs. Een klein model voor rond de 20 flessen begint ongeveer bij € 300,-. Een hoog model voor 100+ flessen heeft een vanafprijs van zo’n € 850. Een luxe wijnklimaatkast met verschillende temperatuurzones en ruimte voor meer dan 150 flessen kost al gauw € 1.000,-. Merken die een wijnkast aanbieden zijn onder andere Haier, Samsung, Bosch, Liebherr en BODEGA.

Wijnkasten shoppen…

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 15 aflevering 7 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda

Lees verder onder de advertentie