Het energielabel op de koelkast: wat betekent het?

Verf muur boven het aanrecht Sandy Beach FlexaElektrisch bedienbare rolgordijnen Cera 7378 van Luxaflex Woninginrichting-Aanhuis.nlKeukenlampen van Karizma Luce Bedrijfsverlichting.nlvtwonen tegels by Douglas & Jones Mediterranea Camouflage Glans 13,2×40 cm Douglas & Jonesvtwonen keuken met composiet blad strato grey MandemakersInductiekookplaat met afzuiging Serie 6 Bosch Compacte oven met magnetron Serie 8 carbon black Bosch Volledig geïntegreerde vaatwasser XXL 2169 Serie 8 Bosch Ovalen dienblad Achille IbrideIn de wandkasten:Borden vtwonenVaas met handvat vtwonenWijnglazen Swirl vtwonenMokken vtwonenOverig privébezit Beeld

Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo min mogelijk energie verbruikt. Hier lees je hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het nieuwe energielabel betekent en hoe je energie bespaart.

Lees verder onder de advertentie

Nieuw energielabel voor koelkasten

Ben je benieuwd hoe energiezuinig je koelkast is? Check het label! Grote kans dat je een koelkast met een oud label hebt. Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 namelijk vernieuwd. Het oude label liep van A+++ tot D (van meest energiezuinig tot energieslurper). Bij het nieuwe label is dit omgezet naar A tot G. Dit betekent dat koelkasten met energielabel A het meest zuinig zijn en met label G het minst. De gekleurde pijlen op het energielabel geven aan in welke energieklasse de koelkast valt en laten zien hoe zuinig hij omgaat met energie. Sinds 2021 is het ook verplicht om een energielabel voor huizen beschikbaar te stellen. Dit is handig bij de oplevering, huur of verkoop van huizen of appartementen.

Koelkast met energielabel A beter dan B of C?

Is je koelkast energiezuinig of een echte energieslurper? Door de invoer van het nieuwe energielabel kan het zomaar zijn dat het oude vertrouwde label A+++ op de koelkast nu het label B of C heeft. Maar dat betekent niet dat je koelkast minder energiezuinig is. De eisen zijn alleen strenger geworden, omdat apparaten steeds energiezuiniger worden gemaakt. Dankzij deze verbeteringen vielen bijna alle nieuwe koelkasten in de A t/m A+++-categorie, en dat maakt het vergelijken lastig.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Welk energielabel kun je het best hebben?

Welk energielabel de koelkast minimaal moet hebben is lastig te zeggen. Het is namelijk niet verplicht om een koelkast met een bepaald label aan te schaffen. Maar als je vanuit duurzaamheidsoogpunt een keuze wilt maken, kies dan voor een koelkast met minimaal energielabel B. Deze koelkasten hebben het label ‘laag energieverbruik’ en zijn de duurzaamste keuzes.

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Naast de energieklasse zie je ook hoeveel kWh energie de koelkast per jaar verbruikt. Hierdoor kun je makkelijk energielabels van koelkasten en het bijbehorende verbruik met elkaar vergelijken. Afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast, verbruikt een koelkast gemiddeld 200 kWh per jaar.

Van Amerikaanse koelkasten tot tafelkoelkasten; koelkasten bestaan er in allerlei soorten en maten. Een overeenkomst is dat elk type koelkast over een energielabel moet beschikken. Dit is het energieverbruik per type koelkast:

 • Energieverbruik koelvries-combinatie
Lees verder onder de advertentie

Een koelvries-combinatie verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar. Vaak heeft dit type koelkast energieklasse E. Als je kiest voor een koelvries-combinatie met energieklasse A, bespaar je tot wel €122,- aan energiekosten per jaar in vergelijking met zo’n zelfde koelkast met energielabel F.

 • Energieverbruik Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast verbruikt ongeveer 40% meer energie dan een koel-vriescombinatie. Een gemiddelde Amerikaanse koelkast heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar. Gelukkig bestaan de Amerikaanse koelkasten ook duurzamer. Bespaar energie door te kiezen voor een koelkast minimaal energielabel C.

Lees verder onder de advertentie
 • Energieverbruik 1-deurs koelkast

Een 1-deurs koelkast heeft gemiddeld energieklasse E en verbruikt ongeveer 125 kWh per jaar. Kies je voor energieklasse C of hoger, dan bespaar je in verhouding tot een koelkast met energielabel F zo’n € 30,63 per jaar.

 • Energieverbruik tafelmodel-koelkast
Lees verder onder de advertentie

Een tafelmodel-koelkast verbruikt ongeveer 125 kWh per jaar en heeft vaak energieklasse E. Je bespaart ongeveer € 28,72 per jaar als je kiest voor energieklasse D vergeleken met klasse F.

Energie besparen

Er valt veel geld en energie te besparen als je voor een koelkast met een A of B label kiest. Maar dit geldt ook voor andere apparaten in de keuken. Gebruik dus zoveel mogelijk energiezuinige apparaten.

De ideale koelkasttemperatuur is 4 °C. Zet je de temperatuur lager, dan verbruikt de koelkast meer stroom

Lees verder onder de advertentie
Koelkast Smeg. Geraniumplant zelf gestekt. Kitsch schelp op koelkast souvenir uit Griekenland. Magneet-souvenirs meegenomen van verschillende reizen. Fluitketel en pan Le Creuset. Messen Suncraft, Opinel, Dille & Kamille, Pallarès Solsona. Snijplanken Hay, Ikea, Serax. Soeplepel Brabantia. Rvs keukengerei Dille & Kamille. Schaaltje van een pottenbakkersmarkt. Afzuigkap en oven Ikea. Ovenhandschoen Kook. Pollepel Kookhuis aan de Maes. Handdoeken Sissy-Boy. Tapijt The Souks. Pizza-schilderij Oskar. Ronde plafondlamp lampenwinkel.nl. Beeld

5 tips om energie te besparen met de koelkast

Naast dat je kiest voor een koelkast met een zuinig energielabel kun je het energieverbruik nog verder verminderen. Breng deze tips meteen in de praktijk.

 1. Kies de juiste koeltemperatuur
Lees verder onder de advertentie

De ideale koelkasttemperatuur is 4 °C. Zet je de temperatuur lager, dan verbruikt de koelkast meer stroom. Bij temperaturen boven de 6 °C blijven etenswaren minder goed houdbaar. En dat is zonde, want eten weggooien is nog altijd duurder en minder duurzaam dan een koelkast een graadje lager zetten.

 1. Ruim de koelkast slim in

Je verwacht het misschien niet, maar een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege. Zodra de deur opent, vult de koelkast zich met lucht. Een goedgevulde koelkast laat minder lucht binnen dat gekoeld hoeft te worden. Tip: vul je koelkast met waterflessen of flessen wijn. Altijd handig én ideale koelelementen om de temperatuur in de koelkast laag te houden.

Lees verder onder de advertentie
 1. Zet de koelkast uit als je lange tijd van huis bent

Haal ook de stekker uit het stopcontact. Veel mensen laten doen dit niet als ze bijvoorbeeld op vakantie gaan. Zonde, want ook dan slurpen apparaten energie. En laat de deuren van de uitgezette koelkast openstaan als je weg bent, zo ontstaan er geen nare geurtjes.

 1. Plaats de koelkast nooit naast een warmtebron
Lees verder onder de advertentie

Een koelkast verbruikt meer energie in een warme ruimte. Zet de koelkast daarom niet naast een fornuis of verwarming. Zorg ook dat de koelkast niet direct in de felle zon staat, zo hoeft ie minder hard te werken.

 1. Check regelmatig het rooster aan de achterkant

Ook koelkasten hebben regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Vergeet ook zeker niet de achterkant. Daar zit een rooster dat verstopt kan raken met stof. Hierdoor moet de koelkast harder koeler en dat verbruikt meer energie.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 5 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Sonja Velda . Energielabel beelden via Europese Unie