Hoe kan ik energie besparen in de keuken?
Koffie zetten, avondeten koken of een snack pakken: we brengen veel tijd door in de keuken. En dat kost energie. Met deze tips kun je op een – vaak makkelijke – manier energie besparen in de keuken.
Gas of inductie?
Hoewel je misschien even moet wennen aan het koken zonder vuur, heeft de inductieplaat een groot voordeel: het is een stuk beter voor het milieu.
Inductie is de duurzaamste vorm van elektrisch koken. Inductieplaten verbruiken gemiddeld 175 kWh per jaar, dat is zo’n 20 procent minder dan het stroomgebruik van een keramische kookplaat, namelijk 225 kWh per jaar. Wel is het belangrijk om gebruik te maken van groene stroom als je kookt op inductie. Doe je dat niet, dan is de CO2-uitstoot vrijwel gelijk aan de uitstoot van koken met gas. Lees hier hoe dat komt.
Koelkast en vriezer
Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast of vriezer? Let dan vooral op het stroomverbruik en kies voor een koelkast met een (donker)groen energielabel. Volgens Milieu Centraal Nederland gebruikt een koel-vriescombinatie met energielabel B zo’n 120 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 230 kWh: bijna twee keer zo veel. Dat scheelt toch 110 kWh per jaar. Tip: ga je iets uit de vriezer eten? Leg dit dan de dag van tevoren in de koelkast om te ontdooien. Zo kan de koelkast profiteren van de kou die vrijkomt en bespaar je extra energie.
Energie besparen met de vaatwasser
Wist je dat oude vaatwassers tot wel 60 procent meer water en stroom gebruiken dan nieuwe modellen? Je kunt daarom overwegen om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen. Let hierbij vooral op het energielabel en het jaargebruik in kWh/annum, dat ook op het energielabel staat. Vaatwasser geïnstalleerd? Dan kun je ook energie besparen door het eco-programma te gebruiken. Het water wordt tijdens dit programma langzamer warm waardoor de vaatwasser minder energie gebruikt. Nog duurzamer is met de hand afwassen. Een vaatwasser gebruikt vier keer zo veel energie als afwassen met water in een teil.
Energiezuinige oven
Voor de oven geldt: hoe groter het apparaat, hoe meer energie het verbruikt. Kies dus liever voor een kleine oven als dat voor jou genoeg is. De heteluchtfunctie is daarnaast het meest energiezuinig. En haal een bakplaat die je niet gebruikt altijd uit de oven zodat de lucht tijdens het bakken goed kan doorstromen.
Ruim 20 procent van ons gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken
Besparen op warm water
20 procent van ons gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en de keuken. Volgens Milieu Centraal kun je hierop besparen. Bijvoorbeeld door een waterbesparend mondstuk op de kraan te zetten.
En een kokendwaterkraan? Hoe duurzaam is dat eigenlijk? Het voordeel van zo’n kraan is dat je gemakkelijk de juiste hoeveelheid water kunt tappen. Toch is een gewone kokendwaterkraan volgens Milieu Centraal minder duurzaam dan een waterkoker en een magnetron en veel minder duurzaam dan de fluitketel op gas. ‘Dat komt doordat zulke boilers werken op elektriciteit. Dat brengt een veel hogere milieubelasting met zich mee dan water verwarmen met een combiketel op gas’, aldus Milieu Centraal.
Zuinig(er) koffiezetten
In Nederland drinken we veel koffie en ook tijdens het koffiezetten kun je energie besparen.
- Maak niet meer koffie dan je drinkt. Of giet de overige koffie in een thermoskan voor later.
- Zet het apparaat na gebruik altijd uit – veel oudere apparaten gaan niet automatisch naar de standby-stand of uit.
- Koop koffie met een duurzaamheidskeurmerk. De betrouwbaarste merken volgens de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal zijn Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ, EU-biologisch en EKO.
Woon je alleen of drinkt je partner, huisgenoot of familielid geen koffie? Overweeg dan een koffiezetapparaat dat één kopje zet. Of gebruik als je van filterkoffie houdt een koffiefilterhouder. Dat is nog goedkoop ook, want deze houders kosten vaak nog geen vijf euro.
LEES OOK
Een round-up van de mooiste duurzame interieurmerken
De meest duurzame verlichting
Voldoende licht in de keuken is belangrijk. Ook daarmee kun je in de keuken energie besparen. De meest duurzame vorm van verlichting is op dit moment led-verlichting. Naast dat led-lampen minder energie verbruiken dan bijvoorbeeld een gloeilamp hebben ze ook een langere levensduur.
Bron: Beelden: 1. vtwonen 09-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | 2. vtwonen 10-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma