Dit is waarom je regelmatig onthardingszout in de vaatwasser moet doen

Thank god voor de uitvinding van de vaatwasser. Nooit meer na de avondmaaltijd hoeven afwassen en afdrogen is een van de beste uitvindingen sinds het wiel, nietwaar? Ter bescherming van de vaat is het wel belangrijk dat je de vaatwasser op de juiste manier gebruikt. Onder meer door onthardingszout in de vaatwasser te doen. Hoe zit dat precies?

vaatwasser inruimen
etiketten D&K logo – 1,50 (Dille & Kamille), flessenwisser babyfles – 30×5 cm – 3,25 (Dille & Kamille)

Waarom moet er onthardingszout in de vaatwasser?

In drinkwater zit kalk en magnesium. Dit noem je ook wel ‘hard water’ en zorgt op den duur voor een witte aanslag op de glazen. Daarom is iedere vaatwasser uitgerust met een waterontharder, die deze kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water onttrekt. Helaas raakt na enige tijd deze ontharder verzadigd met kalkdeeltjes. Om dat te voorkomen gebruik je onthardingszout. Dit zorgt ervoor dat de ontharder zijn werk goed blijft doen. Wil je lang van je glazen kunnen blijven genieten? Dan is het dus erg belangrijk om dit regelmatig bij te vullen.

LEES OOK
Schone vaat: de vaatwasser reinigen doe je zo

Waar moet je het onthardingszout in doen?

In de vaatwasser zit een speciaal reservoir voor het onthardingszout. Meestal zit dit op de bodem van de vaatwasser, een beetje aan de linkerkant. Daar vind je een grote, ronde draaiknop die je open kunt draaien en waar je met een kleine trechter het zout in kunt doen.

Hoeveel zout moet er in de vaatwasser?

Zout in de vaatwasser kun je bijvullen tot het reservoir waar je het in strooit, helemaal vol zit. Bij de meeste vaatwasssers kun je ongeveer 500 gram zout per keer erin doen. Komt er per ongeluk wat water bij het zout? Dat is niet erg. Let er wel op dat er geen zout in de vaatwasser achterblijft.

Hoe vaak moet je het zout bijvullen in de vaatwasser?

Hoe vaak je het zout moet bijvullen ligt aan het feit hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Bij dagelijks gebruik en zacht water hoef je het zout maar zo’n één keer per vijf á zes maanden bij te vullen. Kijk voor de zekerheid regelmatig in het zoutreservoir of er nog zout in zit. Bij de meeste moderne vaatwassers krijg je automatisch een melding in de vorm van een lampje dat aangeeft dat het tijd is om het vaatwasserzout bij te vullen.

LEES OOK
9 tips om de levensduur van je vaatwasser te verlengen

Waar bestaat onthardingszout uit?

Vaatwasserzout of onthardingszout bestaat – net als tafelzout – uit natriumchloride. Het verschil is dat onthardingszout uit grove korrels bestaat om te voorkomen dat het zoutreservoir van de afwasmachine verstopt raakt.  

Kun je tafelzout of zeezout voor de vaatwasser gebruiken?

Nee, helaas kan dit niet. Je vaatwasser kan hier zelfs door kapot gaan omdat tafelzout uit hele fijne korrels bestaat. Het zoutreservoir kan hierdoor verstopt raken en het wateronthardingssysteem beschadigen. Gebruik dus altijd speciaal onthardingszout voor de vaatwasser!

LEES OOK
10 verrassende dingen die je ook kunt schoonmaken in de vaatwasser

Kun je ook alleen een all-in-one vaatwastablet gebruiken?

Vaatwastabletten bevatten soms ook onthardingszout. Is het dan nog nodig om onthardingszout te gebruiken? Dat ligt vooral aan de hardheid van het water in jouw omgeving. Woon je in een regio met hard water, dan moet je onthardingszout blijven gebruiken. In regio’s met redelijk zacht water zijn all-in-one vaatwastabletten voldoende.

Hoe hard is het water in mijn regio?

Om eventueel op onthardingszout te besparen, moet je de waterhardheid in jouw regio weten. Er is een aantal manieren om hier achter te komen. Koop een teststrip bij de bouwmarkt en houd die drie seconden in een glas met kraanwater. Vervolgens kun je op de teststrip aflezen hoe hard het water is bij jou thuis. Ook op de waterrekening kun je vaak de waterhard aflezen. Tot slot kun je het altijd nog vragen aan de waterleverancier. Zo weet je wat je moet doen om de vaatwasser ‘gezond’ te houden.

Voor een fris huis…

nog meer: keuken