Kleine keuken? Met deze tips heb je nooit meer ruimtegebrek

Niet iedereen is gezegend met een riante eetkeuken waarin een groot kookeiland met gemak past. Heb je een kleine keuken en vind je het lastig om al die potten en pannen te stallen? Met deze tips is ruimtegebrek verleden tijd.

kleine keuken

Het middelpunt van de woning

Er wordt weleens gezegd dat de keuken het hart van de woning is. Je brengt er immers veel tijd door om dagelijks meerdere maaltijden te bereiden. En wanneer je de ruimte hebt, kan het ook dienen als verzamelplek voor gezellige avonden met vrienden. Maar als je echter een kleine keuken hebt, is het natuurlijk een ander verhaal. In dat geval kan de ruimte eerder beperkend in plaats van uitnodigend voelen. Maar da’s met deze handige tips verleden tijd.

Pas- en maatwerk

Een kleine keuken vraagt om slim pas- en maatwerk, om iedere centimeter die je hebt optimaal te benutten. Want ook een kleine ruimte kan prima volstaan als plek waar je al je serviesgoed en kookgerei kunt opbergen, zonder daarmee in kookruimte te verliezen. Zo kan ook een kleine keuken een droomkeuken zijn.

Keuzes maken

Het begint allemaal bij het maken van een aantal keuzes. Ga je voor apparatuur of meer kastruimte? Een grote vaatwasser in de keuken betekent direct een kast minder. Dit hoeft geen probleem te zijn, als je bijvoorbeeld een bijkeuken hebt waar je een grote voorraadkast of servieskast kunt plaatsen. Op deze plek kun je ook juist de vaatwasser of grote viezer plaatsen, als je het kookgerei liever bij de hand houdt.

Bovenkasten

Bovenkasten zijn ook een ideale manier om extra opbergruimte te creëren in een kleine keuken. Dit zijn keukenkasten die – zoals de naam al doet vermoeden – boven de andere keukenkasten hangen. Hier kun je handig allerlei keukengerei in opbergen dat je wel wilt bewaren, maar niet vaak gebruikt. Denk aan een sapcentrifuge, extra servies voor feesten en verjaardagen of bijvoorbeeld allerlei opbergbakjes.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door vtwonen België (@vtwonenbelgie)

Begin met keuzes maken. Ga je voor apparatuur of meer kastruimte? Een grote vaatwasser in de keuken betekent direct

een kast minder.

LEES OOK
Zo geef je een strakke designkeuken een warmer uiterlijk

Wandplanken

Extra opbergruimte creëer je gemakkelijk met wandplanken. Zorg ervoor dat je grootste potten en pannen achter kastdeuren opgeborgen worden, en stal je mooiste serviesgoed en schalen op verschillende wandplanken uit. Zo creëer je extra opbergruimte en ziet de keuken er ook gelijk een stuk gezelliger en unieker uit. Bij een landelijke keuken passen robuust houten planken goed. Denk bij een designkeuken aan matzwarte planken met chic goud: een ideale match.

Keukengerei ophangen

Pollepels, saladebestek en opscheplepels nemen veel ruimte in beslag. Kies er daarom bij een kleine keuken voor om dit aan de wand op te hangen, zodat de lades niet uit hun voegen barsten. Aan een simpele, strakke magneetstrip kun je de meeste dingen prima ophangen. Ook grote snijplanken kun je stijlvol aan de muur bevestigen om zo slim om te springen met de ruimte die je hebt. Hang ze aan een leren koordje voor een speels effect, of stal ze uit op een wandplank voor een knusse look. Houten planken ogen landelijker, marmeren of zwartstenen planken ogen juist klassieker.

Optisch vergroten

Optisch kun je ook veel doen om de kleine keuken groter te laten lijken. Blijf uit de buurt van te donkere kleuren, en verf je keuken liever in een licht kleurenpalet. Dit geldt zowel voor de muren en tegels als de achterwand. Donkere accenten zoals een zwart of marmeren keukenblad kunnen wel, maar zorg er dan voor dat je de achterwand en kasten licht houdt. Laat de donkere kleur terugkomen in de grepen en kleine accessoires voor een stijlvol geheel.

Toch fan van meer kleur? Kies dan liever voor een paar accenten in felle kleuren, dan een gehele keuken in knalkleur. Zo oogt het keukenblok wel persoonlijk, kleurrijk en uniek, maar voelt het niet nóg kleiner dan het al is.

nog meer: keuken