Keuken verven? Tips en tricks voor het mooiste resultaat

beeld vtwonen Beeld

Door de keuken te verven geef je je vertrouwde kookpaleis een mooie en budgetproof opfrisser. Maar hoe pak je dat aan? Welke verf is geschikt? En kun je zomaar elke keuken een lik verf geven? Met deze tips en tricks helpen we je op weg.

Lees verder onder de advertentie

Geef je keuken een upgrade

Misschien heb je net een huis gekocht, maar is de keuken niet helemaal jouw stijl. Of misschien woon je in een huurappartement waar je niet zomaar de keuken uit kunt slopen. Geen zorgen. Met een lik verf geef je (bijna) iedere keuken een upgrade. Het heeft wel wat voeten in de aarde – verwacht niet dat je in een middagje klaar bent – maar als je onderstaande tips en tricks volgt, zorg je voor een prachtige metamorfose.

Kun je zomaar iedere keuken verven?

Voordat je naar de bouwmarkt racet voor een pot verf, is het belangrijk om uit te zoeken of jouw keuken wel geverfd kan worden. Meestal kun je een keuken zonder problemen verven, maar houd wel rekening met het materiaal:

  • Een keuken van hout, al dan niet gelakt of geverfd, is prima over te schilderen.
  • Ook een keuken van kunststof kun je schilderen.
  • Een keuken van MDF met een laag folie erop is meestal niet geschikt om te verven. De verf zal niet goed hechten. Je kunt wel proberen eerst de folie eraf te halen en dan te verven.
  • Gelamineerde keukenkastjes kun je verven, maar zorg wel voor een zeer goede grondverf. De meest populaire verfkeuze voor gelamineerde keukenkastjes is acryllatex of acrylaatverf.
Lees verder onder de advertentie

Welke verfsoort in de keuken?

De keuken bestaat uit verschillende onderdelen: keukenkastjes, achterwand, tegels en het aanrechtblad. Ieder onderdeel heeft weer een andere behandeling nodig als je het gaat verven.

  • Achterwand verven

Niet iedere verf is geschikt voor de keukenachterwand. Kies voor een schrobvaste en vochtbestendige verf, in de keuken is het namelijk niet te voorkomen dat muren vies worden. Vetspetters en de meeste verfsoorten gaan nu eenmaal niet zo lekker samen. Wil je het allerbeste resultaat? Werk de verf dan af met een transparante lak.

Lees verder onder de advertentie
  • Keukenkastjes verven

Ga je de keukenkastjes verven? Kies dan voor speciale keukenkastjesverf. Merken als Sikkens en Histor hebben zo’n verfsoort in het assortiment. Maar omdat deze vaak maar in een paar kleurschakeringen komt, kun je ook voor ‘gewone’ watergedragen verf kiezen. Zorg ook hier weer voor schrobvaste, kwalitatieve verf én idealiter ook voor een laklaag. Direct aan de slag? Met dit stappenplan schilder je in een handomdraai je keukenkastjes.

  • Keukentegels verven
Lees verder onder de advertentie

Met speciale tegelverf geef je de keuken een nieuw gezicht, zonder hak- en sloopwerk. En het mooiste: tegelverf is een stuk goedkoper dan nieuwe tegels op de wand plaatsen en te koop bij de meeste bouwmarkten. Alles over het verven van keukentegels lees je hier.

  • Aanrechtblad verven

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook het aanrechtblad kun je verven. Deze heeft het meest te verduren, dus kies een verf die tegen hitte, vocht én schoonmaakmiddelen kan. Ook de primer (die past bij het materiaal) is belangrijk. Acrylverf met polyurethaan is meestal een goede keuze. Een vernislaag als extra bescherming kan geen kwaad.

Lees verder onder de advertentie

Pro-tip: Voor een streeploos resultaat kies je ook voor een verfspray. Vooral bij keukenkastjes met structuur in het houtwerk kan dit erg handig zijn.

Zelf doen of laten doen?

De zoektocht naar de beste verf vraagt dus even wat aandacht, maar daarna kan iedereen een keuken schilderen. Oók als je twee linkerhanden hebt, lukt het. Helemaal als je dit stappenplan volgt.

De keuken verven is een intensieve en secure klus. Geen gek idee om dat uit te besteden aan een schilder. Uiteraard hangt hier een prijskaartje aan. Een keuken laten schilderen kost gemiddeld tussen de € 450,- en € 800,-. Een keuken laten overspuiten kost tussen de € 1200,- en € 2000,-.

Lees verder onder de advertentie

Verven vs. wrappen

Naast schilderen kun je de keuken ook wrappen in folie. Met dit stappenplan doe je dat makkelijk zelf. Het nadeel ten opzichte van verven is dat het duurder en secuurder is. Het voordeel is dat je wrapfolies hebt in een bijzondere houtlook, marmerlook of een ander motief. De keuken laten wrappen is mogelijk vanaf € 750,-.

Wil je een stap verder gaan dan alleen een nieuwe lik verf, maar staat het raamwerk van je oude keuken nog als een huis? Dan is een renovatie misschien een idee. Zo pak je een keukenrenovatie aan.

Handige keukenaccessoires…

Lees verder onder de advertentie