Dit is ‘m: de beste manier om de vaatwasser in te ruimen

Vaatwasser-inruimers zijn grofweg in twee kampen te verdelen: groep 1 gooit ‘m lukraak vol en groep 2 heeft bijna een studie gemaakt van het zo efficiënt mogelijk indelen. En zo zorgt deze onmisbare hulp in de huishouding toch regelmatig voor irritaties en discussies. Want hoe kun je de vaatwasser nou het beste inruimen? En waarom maakt dat wat uit? Je leest het hier.

Keuken Dark Oak van vtwonen, vanaf € 17.500,- (vtwonen.nl).

Vaatwasser indelen

De meeste vaatwassers bestaan uit twee gedeeltes en soms zit er bovenin nog een extra rek waarin je het bestek kwijt kunt. En dan zijn er vaak nog een aantal verplaatsbare rekken, zodat je de afwasmachine bij jouw behoeftes en serviesgoed past. Gebruik je bijvoorbeeld vooral hoge glazen of was je de wijnglazen mee in de vaatwasser? Meestal kun je het bovenrek verstellen zodat je deze ook goed kwijt kunt, maar heb je daar geen idee van. Pak dus eens de handleiding erbij en kijk wat alle mogelijkheden van het apparaat zijn. Wedden dat er een wereld voor je opengaat?

Bestek

Allereerst het bestek: heb je een besteklade, maak hier dan ook gebruik van. Plaats messen met de snijkant naar beneden, dat voorkomt eventuele ongelukjes en leg vorken en lepels op hun zijkant, allemaal dezelfde richting uit. Klinkt wat obsessief misschien, maar zo kan het water overal goed bij en wordt het bestek echt schoner. En dat vinden ook sloddervossen uiteindelijk fijner. Vaak kun je de rekjes ook wegklappen voor groter bestek.

Heb je een bestekmand? Zet het bestek, vooral de messen, dan bij voorkeur met de handvatten omhoog, dit is het veiligste. Zorg er verder voor dat het mandje niet te vol komt te staan. Grote messen en pollepels kun je kwijt in het bovenste rek. Let met klein bestek op dat deze niet door het mandje steken, zo kunnen ze de sproeiers blokkeren. Even schudden met de bestekmand en je ziet meteen of alles goed blijft zitten.

Bovenste gedeelte

In het bovenste gedeelte van de vaatwasser is het minder warm dan onderin, zet dus alle spullen van kunststof bovenin bij het inruimen. Ook glazen en mokken zet je hier. Wanneer je kunststof naast keramiek zet, droogt het materiaal sneller. Mixen is dus een goed idee. Plaats glazen niet strak naast elkaar om breken te voorkomen en zet spullen met een randje of een holle bodem een beetje schuin, zodat het water kan weglopen. Voorkom ook het stapelen van servies, de glazen die er echt niet meer bij kunnen, was je beter even met de hand af.

LEES OOK:
Ontdek het ambacht: alles van keramiek

Onderin de vaatwasser

De heetste plek in de vaatwasser is de onderkant en de watersproeiers zijn daar ook het krachtigste. Plaats daarom met het inruimen van de vaatwasser het meest vervuilde serviesgoed in dit gedeelte. Dit zijn dus de borden, ovenschalen en pannen. Zet verschillende soorten borden bij elkaar, dus niet een mix van ontbijt- en pastaborden. Zet ze ook allemaal dezelfde richting op en plaats er niet nog een extra etage borden of schalen op. Zo kunnen de watersproeiers goed hun werk doen.

En vergeet dit niet

Geeft de vaatwasser een seintje dat ie klaar is? Ren er niet meteen naartoe om hem te openen, maar laat hem zeker nog een half uurtje dicht. Als je het wel meteen doet, dan vervliegt de warmte waardoor de afwas juist zo goed opdroogt. Lekker nog even laten zitten dus. En ruim verder altijd als eerste het onderste rek uit, zo verdwijnt achtergebleven water niet op de droge vaat.

nog meer: keuken