Een werkblad voor de keuken kiezen: deze opties zijn er

De materiaalkeuze van het werkblad bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling van de keuken. Voor ieder budget zijn er mooie materialen verkrijgbaar, met ruwe structuur of juist een glanzende finish. De verschillende materialen hebben ieder hun eigen kenmerken. Zo kan het ene aanrechtblad beter tegen warmte en is de ander juist krasvast. We lichten er een paar uit.

houten keuken marmeren aanrecht

De keuken op bovenstaande foto komt uit de vtwonen collectie. Nieuwsgierig? Hier vind je alle verkoopadressen.

Werkblad voor de keuken kiezen

De keuze van aanrecht heeft invloed op de looks en de gebruikservaring van een keuken. Het omvat een groot oppervlak, dus het effect ervan op de ruimte is groot. Met een wit aanrecht ziet de keuken er compleet anders uit dan met een donker aanrecht. En omdat ieder materiaal andere kenmerken heeft, heeft het type keukenblad ook invloed op de kookervaring. Welk werkblad bij de keuken past ligt aan verschillende factoren: hoe er gekookt wordt, wat voor woonstijl de keuken heeft en wat het budget is.

Kunststof werkblad

Een kunststof werkblad is bij uitstek een budget optie. Het is te koop bij bouwmarkten in allerlei kleuren en afwerkingen. Zo is het met een natuursteen- of houtlook verkrijgbaar. Een kunststof werkblad is hygiënisch en meestal afgewerkt met een stoot- en krasvaste toplaag. Pas altijd op met hete pannen.

Rvs aanrechtblad

Een roestvrijstalen aanrechtblad geeft de keuken een industriële uitstraling. Het materiaal is stevig. Vanwege de praktische voordelen wordt dit type werkblad veel gebruikt in professionele keukens. Het is namelijk watervast, hittebestendig en hygiënisch. Wel is rvs krasgevoelig, het krast sneller dan kunststof. Gebruik daarom altijd een snijplank.

industriële keuken

houten keukenblad

Houten werkblad

Vroeger was dit de populairste keuze, maar tegenwoordig zie je een houten keukenblad steeds minder. Een pré is de warme sfeer die je ermee in huis haalt. Maar hout is een vrij gevoelig materiaal en niet kras-, hitte- of vochtbestendig. Om het hout in goede staat te houden en permanente vlekken te voorkomen, moet je het blad regelmatig in de olie zetten en goed schoonhouden.

Marmer en hardsteen keukenblad

Er bestaan verschillende soorten natuursteen, marmer en hardsteen zijn er twee van. Marmer heeft een prachtige klassieke uitstraling. Wel is het poreus en gevoelig voor krassen. Hardsteen heeft een wat meer doorleefd uiterlijk. Het kan goed tegen hitte, maar je moet het regelmatig impregneren wil je dit werkblad mooi houden. Natuursteen kan niet goed tegen (fruit)zuren en chemische schoonmaakmiddelen. Daarnaast is het nogal prijzig.

marmeren keukenblad

betonnen keukenblad

Beton

Beton heeft een industriële uitstraling, maar kan ook goed in een landelijke keuken. Dit type werkblad is hard, goed bestand tegen hitte, stootvast en duurzaam. Je kunt het op drie manieren afwerken: impregneren met siliconen, in de was of olie zetten of aflakken met PU-lak. Zo’n afwerking maakt het wat minder gevoelig voor vlekken. Beton is vrij goedkoop en als je handig bent, kun je het werkblad zelf gieten.

Graniet, terrazzo en composiet

Dit zijn kostbare, maar ideale materialen voor een werkblad. De materialen zijn hygiënisch en kunnen tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd blijft. Composiet is iets gladder dan graniet en dus nóg makkelijker schoon te houden.

Corian

Corian is een duurzaam materiaal. Bij dit massieve kunststof kunnen naden onzichtbaar worden afgewerkt tot één geheel. Doordat het materiaal thermisch te vervormen is, kan het in allerlei vormen worden gegoten. Ook bij een hoekopstelling lijkt het alsof je werkblad uit één stuk gemaakt is. Het is zelfs mogelijk er een spoelbak van te maken. Corian is niet hittebestendig en gevoelig voor krassen, maar je kunt het bij beschadiging laten bijwerken.

Spoelbakken

Heb je het aanrechtblad vervangen, dan mag ook een nieuwe spoelbak niet ontbreken. Denk bij de keuze van een spoelbak vooral praktisch. Hij moet tegen een stootje kunnen en groot genoeg zijn om schalen en pannen in te kunnen afwassen. Het meest gebruikte materiaal – en een goedkope optie – is rvs.

Wees voorzichtig met een uitvoering in beton, want dit is lastig schoon te maken. Ook minder praktisch zijn spoelbakken van natuurlijke materialen zoals hardsteen. Deze zijn natuurlijk sterk, maar thee, fruitzuren en wijn geven vlekken die er alleen met opschuren weer uit gaan. Hardstenen uitvoeringen kun je wel (regelmatig!) met een speciaal impregneermiddel behandelen om vlekken te voorkomen.

Wil jij van jouw keuken een sfeervolle en slim ingerichte plek maken?
Start dan nu meteen met de vtwonen cursus Project Keuken

Moois voor in de keuken…

nog meer: keuken