Zo kom je van die vervelende vliegjes in planten af

Ben jij dol op planten en staan er dan ook een paar mooie exemplaren te schitteren in jouw woon- of slaapkamer? Dan is de kans groot dat je weleens te maken hebt met kleine, zwarte vliegen in je kamerplant, ofwel: rouwvliegen. Waar komen deze vandaan? En belangrijker: hoe kom je van die vervelende dingen af? 

plantenhoek
Standing Lamp Muller Van Severen voor valerie_objects, gordijnen ByMolle, freeform 60’s bijzettafel Fundamente, planten geadopteerd, planten-potten bij bloemenwinkel, fotoprint hotel The Line in Washington DC zelfgemaakt.

In de rouw

Rouwvliegjes worden vaak aangezien voor fruitvliegjes. Ze lijken dan ook verdomd veel op elkaar. Het verschil zit ‘m in de kleur. Fruitvliegjes zijn bruiner van kleur en rouwvliegjes zwart. Kun je het verschil nou moeilijk zien? Kijk dan waar je de vliegjes spot. Als ze uren rond een sinaasappel hangen, is het antwoord al snel duidelijk. 

Waar komen de vliegjes in planten vandaan?

Rouwvliegjes zijn dol op vochtige aarde en rottende wortels. Mocht je ze dus zien, dan is de staat van jouw kamerplanten misschien niet al te best. Spot je de rouwvliegjes om een specifieke plant? Dan is de kans groot dat je de plant teveel water hebt gegeven.

De vrouwelijke rouwvliegjes kunnen zo’n 200 eitjes leggen per dag. Een gegeven waar je niet per se vrolijk van wordt. Daarnaast houden de larven van natte grond en blijven ze hier het allerliefst chillen. Een plaag is dus binnen no time veroorzaakt. 

LEES OOK
Zo verban je vervelende fruitvliegjes in de keuken

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

  • Allereerst is het van belang om erachter te komen welke plant besmet is met de rouwvliegjes. Sla een paar keer tegen de bloempot. Zie je vliegjes uit de aarde omhoogkomen en wegvliegen? Bingo!
  • Zet de besmette plant apart. Je wil namelijk niet dat ook de andere planten besmet raken. Verhuis de plant het liefst naar een andere ruimte. Zorg in ieder geval voor voldoende afstand tussen de andere planten. 
  • Rouwvliegjes zijn (ook) dol op wijn. Zet een bakje of glas naast de plant met een laagje vershoudfolie over de bovenkant. Prik hier gaatjes in met een satéprikker. Nu is het wachten tot de rouwvliegjes ervan gaan drinken om uiteindelijk te verdrinken. 
  • Laat de plant zoveel mogelijk uitdrogen. Omdat de rouwvliegjes zo van vochtige aarde houden, is het belangrijk dat je de aarde zoveel mogelijk laat uitdrogen. Houd zelf goed in de gaten tot hoeverre dit mogelijk is. Je wilt natuurlijk niet dat je plant alsnog het loodje legt door uitdroging.
  • Je kunt de besmette plant ook verpotten naar een pot met droge aarde. Gooi de oude aarde direct weg, want de kans is groot dat hier zo’n 200 eitjes in verstopt liggen. 
  • Mocht het bovenstaande nou allemaal niet werken, dan is er gelukkig nog een laatste redmiddel: aaltjes. Deze aaltjes gaan de larven van de rouwvliegjes te lijf in de pot. Je lost de aaltjes op in water en verspreidt het over de aarde in de pot. De rouwvliegjes verdwijnen én je beschermt ook direct de wortels. Twee (rouw)vliegen in een klap dus. 

Hoe voorkom je rouwvliegjes?

Als de plant eenmaal geteisterd wordt door rouwvliegjes dan ben je natuurlijk al te laat. Maar hoe voorkom je nou dat deze vliegende wezentjes al jouw kamerplanten overnemen? 

  • Hoeveel water jij jouw planten geeft is het allerbelangrijkst. Natuurlijk wil je dat jouw kamerplant uitgroeit tot een prachtexemplaar, maar soms kun je beter te weinig dan te veel water geven. 
  • Zorg ook dat het water uit de bloempot kan weglopen. Een gat aan de onderkant van de plantenpot is dus gewenst. Als er water in de pot blijft staan kan er ook wortelrot ontstaan. 
  • Houd de potaarde schoon. Dus ruim afgevallen en dode blaadjes weg van de plant. Als deze eenmaal gaan rotten in de pot, dan creëer je een soort snoepwinkel voor de rouwvliegjes. Een no go dus. 
  • Een gouden redmiddel is kaneel. Maak een mengsel van een liter gekookt water en twee eetlepels kaneel. Laat de boel afkoelen en giet het water met kaneel in een gieter. Het slijmerige kaneel dat naar de bodem is gezakt, mag je laten liggen. Geef je planten vervolgens dit kaneelwater. De vliegjes zullen wegblijven, maar kunnen er ook van verdwijnen. 

LEES OOK
Ongezonde plant? Zo gaat-ie het toch overleven

nog meer: Kamerplanten