Groen moet je doen: perfecte planten voor in de woonkamer

Grote plant rechts Kentia Palm. Handgemaakt wollen berber vloerkleed Beni Ouarain uit Marokko, 386×318 cm € 2790,- (rozenkelim.nl). Kruk van Pols Potten als bijzettafel€ 325,-, sprei van Heckett & Lanein kleur Quail Lilac, 180×260 cm € 36,99, kussen van Bloomingville, 40×60 cm € 69,- (vtwonen.nl). Spiegel antieklook medium € 69,95, spiegel antieklook small € 39,95 (hkliving.nl). Katoenen tas Green Magique € 35,-(hotelmagique.com). Papier-maché vaas Pompeii van BePureHome € 77,95 (basiclabel.nl). Roze elementenbank Mags vanaf € 1280,-, bruine hanglamp Lloop € 399,- (vij5.nl). Glazen karaf met ribbels € 29,- (arket.com). Overig privébezit. Beeld

Een likje verf, meubels, woonaccessoires: je woonkamer lijkt zo goed als af en tóch mist er iets. Planten natuurlijk! Een beetje groen in de woonkamer fleurt de boel op. Het is ook nog eens gezond voor het binnenklimaat. Welke planten zijn het mooist voor in de woonkamer?

Lees verder onder de advertentie

Voordelen van planten in de woonkamer

Planten geven de woonkamer wat extra sfeer en een natuurlijke uitstraling. Daarnaast zitten er nog veel meer voordelen aan planten in de woonkamer.

  • Planten kunnen bijdragen aan een schone lucht in huis. Ze breken schadelijke stoffen af en zorgen voor minder rond dwarrelende stofdeeltjes. Ook nemen ze koolstofdioxide op en zorgen ze voor meer zuurstof in de lucht. Daarbij verhogen ze de luchtvochtigheid in de kamer.
  • Uit onderzoek blijkt dat planten rustgevend en stressverlagend werken. De groene kleur zorgt voor een lagere bloeddruk. Hierdoor voel je je meer ontspannen.
  • Heb je kinderen? Dan zijn planten een extra goed idee. Als je van jongs af aan in een huis met planten woont, heb je mogelijk een kleinere kans op allergieën.
  • Planten kunnen ook werken tegen een verstopte neus. Zoals hierboven gezegd, kunnen planten de luchtvochtigheid in de woonkamer verhogen en stofdeeltjes afnemen. Hiermee verlagen ze ook de kans op een verkoudheid met maar liefst 30 procent.
  • Klinkt er regelmatig een echo door de woonkamer? Dan bieden ook hier planten uitkomst voor. De bladeren van de planten absorberen namelijk geluid en kunnen daarmee de akoestiek verbeteren.
  • Voor de thuiswerkers onder ons een heel fijne bijkomstigheid: planten kunnen je concentratie verbeteren. De planten verhogen de aandacht bij een vermoeiende taak. Kijken naar ‘de natuur’ heeft namelijk een herstellende werking. Je ‘aandachtspier’ laadt zich weer op.

LEES OOK
Een extraatje voor de planten: 6x zelf plantenvoeding maken

Hippe planten voor in de woonkamer

De keuze in planten is reuze. Zie je door de bomen het bos niet meer? Kijk dan eens naar de volgende tien planten die perfect zijn voor de woonkamer. Ze zijn ook nog eens helemaal on trend.

De kentia palm (Howea forsteriana)

Dit exemplaar is in veel woonkamers te vinden. Deze weelderige palmsoort is een frisse plant die makkelijk te verzorgen is. Zorg voor een ruime plek, want zijn tropische waaiers nemen best wat ruimte in beslag. Op de foto bovenaan dit artikel zie je de Kentia palm aan de rechterkant staan.

Waar? Gedempt licht tot schaduw
Slokje water? Regelmatig water geven en niet laten uitdrogen

Grote plant op piano olifantsoor. Bloempot zelfgemaakt, uit vtwonen DIY 11-2015. Beeld

De olifantsoor (Alocasia zebrina)

De strakke stelen en grote bladeren van deze exotische plant geven een luchtige en gestylede uitstraling. Omdat hij van nature in het regenwoud groeit, houdt deze knapperd van een vochtige omgeving.

Waar? Plek met halfschaduw
Slokje water? Regelmatig water geven: de grond mag niet uitdrogen, maar ook niet nat zijn

De gatenplant (Monstera)

Ook de Monstera (op de foto hiernaast links in de vensterbank) siert menig woonkamer tegenwoordig. Niet zo gek: het is een mooie, grote, tropische plant met een simpele gebruiksaanwijzing. Bovendien zuivert hij de lucht in de kamer.

Waar? Plek met halfschaduw/schaduw
Slokje water? Regelmatig water geven

Monstera-blad links van de stoel, Pauwenstoel, vloerkleed Mandala (). Groene plaid (). Kussen Jungle Life (). Groene fluwelen poef (). Hoge zwarte vaas (). Groene fles (). Groot Monstera-blad (). Palm (). Chinees gemberpotje privébezit. Beeld

De geldboom (Pachira aquatica)

Kaching! Nee, helaas zul je niet rijk worden van de geldboom, maar mooi is-ie wel. Het is een zachte plant met een gevlochten stam. De Pachira komt oorspronkelijk uit de moerassen van Zuid-Amerika. De waterstanden verschillen daar erg. Voorkom dat de kluit van deze plant uitdroogt. Die moet constant licht vochtig zijn.

Waar? Halfschaduw/schaduw
Slokje water? Regelmatig, laat de grond nooit opdrogen

Het bureau, het kastje en de stoel zijn erfstukken. Beker van Design Letters, ontworpen door architect Arne Jacobsen, gekocht bij de Bijenkorf. Plant Yucca. Staande lamp Study (grijs) van Zuiver. Verduisterend rolgordijn Hema. Beeld

De Palmlelie (Yucca elephantipes)

De stevige stam en bladeren maken van de palmlelie een stoere eyecatcher. De plant combineert het rauwe, stevige van een cactus met het groene van een tropische plant. Daarnaast is het een aanrader voor mensen zonder groene vingers: dit is geen veeleisend exemplaar.

Waar? Zon/halfschaduw
Slokje water? Regelmatig water, in de winter eens in de paar weken, zodra de grond helemaal droog is

De bananenplant (Musa dwarf)

Gonna buy me a ticket to the tropiiiics! De bananenplant zorgt voor tropische sferen in de woonkamer. Deze plant wordt niet erg groot, maar heeft stoere looks. Let op: de bananenplant houdt zeker niet van tocht. Bedenk dus goed waar je ‘m gaat plaatsen.

Waar? Volop licht, maar geen volle zon
Slokje water? Regelmatig water geven, grond nooit droog laten worden

Theaterstoel Old Made van huismerk Poortvliet € 159,-, kledingrek van By-Boo € 189,-, bijzettafel Multi Arm van Pols Potten € 195,- (woonboulevardpoortvliet.nl). Vloerkleed Essence van Nordal € 106,99, jute mand van Tine K Home € 57,99, spiegels: bamboe rond van Madam Stoltz € 69,99, bamboe ovaal van Madam Stoltz € 69,99, rond van HK Living € 49,95, Willow ovaal van HK Living € 49,95, bamboe van &K Amsterdam € 49,95 (vtwonen.nl). Zwarte plantenpot, prijs verschilt per maat (tuincentrumovervecht.nl). Amerikaanse koelkast food showcase € 2999,- (samsung.com). Grote cactus Euphorbia Ingens € 125,- (scheepstrabloemen.nl). Beeld

De cactus (Euphorbia ingens)

De good old cowboycactus is bij iedereen bekend en geeft de woonkamer in een handomdraai een stoere touch. Hij is ontzettend makkelijk te onderhouden en hoeft maar weinig water.

Waar? In de (knallende) zon of volop licht
Slokje water? Alleen water geven als de grond helemaal droog is

Philodendron xanadu

De Philodendron (op de foto rechts) is ook een tropisch exemplaar en houdt daarom van een vochtige omgeving. De plant maakt luchtwortels die je – als ze lang genoeg zijn – in de pot kunt leiden. Hij vraagt niet zo veel aandacht, maar houdt wel van regelmatig een flinke slok water.

Waar? Halfschaduw/gedempt licht
Slokje water? Regelmatig water geven, grond vochtig houden

Stenen pot € 159,-, met 2 parachuteplanten per stuk € 12,50 (Fleurmonde). Ladekast op wielen € 175,-, kaart € 1,50, illustratie plant € 65,- (Het Grote Avontuur). Grijze cementvaas met bladgoud € 33,25, geometrische vijfhoek van cement € 10,49 (Serax). Komkommerplant € 6,99 (Ikea). Opgezette parkiet (Gewoon eten en meer). Stoffen in de kast van boven naar beneden, prijs per meter: Fern Trellis, collectie Zembla, Nina Campbell € 116,- (Wilhelmine van Aerssen), Betwixt, collectie Celerie Kemble, Schumacher € 145,- (Mischa de Vries), Giuliano, collectie Graphite Cutting, Designers Guild € 131,- (Wilhelmine van Aerssen), Ming Fret, Schumacher € 250,-, Chiang Mai Dragon, Schumacher € 299,- (Mischa de Vries), Linnaeus Moss, Designers Guild € 91,-, Rosenholm, Designers Guild € 91,- (Wilhelmine van Aerssen). Rotan bijzettafel € 83,95 (Pols Potten). Verf: plantenpot Breakfast Room Green no.18, 2,5 liter € 73,50, muur en vloer Skimming Stone no. 241 per 2,5 liter € 73,50, deuren geschilderd in Elephant’s Breath no. 229 per 2,5 liter € 94,- (Farrow & Ball), pot en schaal Flexa mengcollectie K2.20.70 per 2,5 liter € 31,50 (Flexa). Planten komkommerplant en Philodendron xanadu (Ikea).  Beeld

Polyscias ‘Fabian’

Veel schaduw in huis? Dan is de Polyscias de ideale plant voor je woonkamer. Door de houten stam en ronde bladeren heeft de plant de uitstraling van een vriendelijk boompje. Een must-have voor je urban jungle! Fijn: hij past mooi in kleine ruimtes en heeft weinig verzorging nodig.

Waar? Halfschaduw/schaduw
Slokje water: de grond laten opdrogen en dan weer water geven

LEES OOK
Deze planten zijn perfect voor in een vochtige badkamer

Kamerplanten voor woonkamer op het noorden

Ben jij de eigenaar van een woonkamer op het noorden? Dan wil je natuurlijk een plant die overleeft in de schaduw. Zoals de Polyscias ‘Fabian’. Hij past perfect in een urban jungle met zijn boompjesachtige uitstraling. Ook de tijdloze kentia palm (Howea forsteriana) doet het prima bij weinig licht, net als de Monstera. Nog meer schaduwtoppers: wat dacht je van de kleurrijke Bromelia, de Spathiphyllum of de Sansevieria?

Kamerplanten voor woonkamer op het zuiden

Bij jou schijnt – letterlijk, maar misschien ook wel figuurlijk – altijd de zon. Daar kan niet iedere plant tegen. De ultieme zonaanbidder is natuurlijk de cactus. Deze kun je altijd en eeuwig in de volle zon plaatsen. Liever iets minder stekeligs? Ook de pamlelie kan flink wat zon hebben en oogt al iets meer ‘plant’ dan ‘cactus’. De palmlelie kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Daarnaast houdt de bananenplant van veel licht, maar zet ‘m niet in de volle zon. Andere planten die van de zon houden: de Strelitzia Nicolai, de Ficus Lyrata boom (de tabaksplant) en de Strelitzia Augusta.

Wat is de makkelijkste kamerplant?

Water geven, ompotten, plantenvoeding geven: vind je het te veel gedoe? Ga dan voor makkelijke kamerplanten. De cactus – evenals andere woestijnplanten – is natuurlijk ideaal voor de woonkamer. Let er dan wel op dat je deze in de zon plaatst. Ook een Aloë (die aloë vera afgeeft) is supersterk. Die hoef je slechts één keer in de twee weken water te geven. Of wat dacht je van de sierasperge? Eén keer in de week water geven is voldoende en als je het vergeet is het geen ramp.

Daarnaast is de kentia palm een plant die weinig nodig heeft, behalve een scheut water op z’n tijd. Voor een palmlelie doet een lichte standplaats en af en toe wat water al wonderen. Ook de kamerpalm (Zamioculcas) is makkelijk te onderhouden. Veel of weinig water, veel of weinig zonlicht – het maakt ‘m allemaal niet zoveel uit. En tot slot de Dracaena: die staat graag in de halfschaduw en heeft weinig water nodig om te overleven.

Bron: Beeld 1: vtwonen 04-2022 | styling Marlies Does | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 2: vtwonen 11-2015 | styling Rosalie Noordam | fotografie Anouk de Kleermaeker. Beeld 3: vtwonen 06-2017 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 4: vtwonen 11-2016 | fotografie Dana van Leeuwen. Beeld 5: vtwonen verbouwen of verhuizen | Schagen | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom. Beeld 6: vtwonen 07-2015 | styling Kamer 465 | fotografie Paul de Graaff

Lees verder onder de advertentie