Luchtwortels aan planten: wat zijn het en wat kun je ermee?

vtwonen collectie behangstrook Camouflage, 17,6 cm (b), rol van 10 m € 12,99, behangstrook Gold, 10,66 cm (b) rol van 10 m € 12,99. M.m.v. tabledusud.nl (eikenhouten eettafel Pippa), lauthentique.nl (mintgroene muurkleur kalk- en krijtverf in Groene Anijs 24), pietjonker.nl (groene eetkamerstoelen), neeflouis.nl (witte stoel Panton), homestede.nl (bronzen object, houten kandelaar), urbannatureculture.com (grote vaas), vandijkenko.nl (kleine vintage vaas). Overig privébezit. Beeld productie: Tanja Saarberg | styling: Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | assistentie Kelly van Gendt | studio en decorbouw: Studio Milo
Beeld productie: Tanja Saarberg | styling: Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | assistentie Kelly van Gendt | studio en decorbouw: Studio Milo

Dat een plant wortels heeft, is vast geen nieuws voor je. Maar heb je weleens gehoord van luchtwortels? Sommige planten hebben deze kleine uitstulpingen die boven de aarde groeien. Een zegen! Want met behulp van deze luchtwortels kun je ervoor zorgen dat de plant nog sneller gaat groeien of beter gaat klimmen. Luchtwortels aan planten: dit zijn het en dit kun je ermee.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn luchtwortels aan planten?

Is het je weleens opgevallen dat bij sommige planten een wortel aan de stengels groeit? Dat worden ook wel luchtwortels genoemd. Je kunt ze bijvoorbeeld spotten bij de populaire plant Monstera. De wortels groeien vaak boven de aarde en op verschillende plekken op de stengel. Ze zijn bruin en groeien vaak naar beneden. Ze zouden eventueel zo ver door kunnen groeien tot ze de aarde raken. Op het moment dat ze de aarde raken groeien ze verder als ondergrondse wortels.

De luchtwortels kun je vaak op verschillende plekken op de stengel vinden. Dat komt doordat deze wortels in de natuur een andere functie hebben. Ze helpen planten namelijk met klimmen door vast te groeien aan bomen en muren om zo meer zonnestralen op te kunnen vangen. Veel planten die wij in een pot zetten, zijn dus eigenlijk klimplanten.

Er zijn verschillende planten die luchtwortels hebben. De populaire gatenplant is er daar één van, maar ook de kleine versie de Monstera Monkey Leaf krijgt luchtwortels. Je kunt ze ook spotten aan de Epipremnum en zelfs de klassieke orchidee. Je kunt verschillende dingen met de luchtwortels doen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Waarom een luchtbevochtiger gezond is voor planten (en voor jezelf)

Oude bakkerskast, oude stenen vaas op de kast (Burbri Antiek). Legerdoek, om plantzakken van te maken, gieter (Combitex). Vogelkooi, draadstalen dienblad (Raw Materials). Werkbank, rieten manden, barkruk (Van Dijk & Ko). Wasbak, kraan (Jan van IJken Oude Bouwmaterialen). Tafellamp, oude ton gebruikt als plantenbak (Meker Wonen). Grijze potten (De Weldaad). Linnen servet (Libeco). Schaaltje (Noordermarkt, Amsterdam). Bollen van mos met plant (Tuin van Judith). Planten (Waterdrinker). Overig privébezit. Beeld

Voor de looks

Niet iedereen is fan van luchtwortels, omdat het de plant er nogal gek uit kan laten zien. In het klimaat waar de planten normaliter groeien, hebben de luchtwortels ook de functie om voedingsstoffen op te nemen. Hier in de Nederlandse huiskamers komt die functie minder goed tot zijn recht.

Lees verder onder de advertentie

Je zou de luchtwortels dus ook af kunnen knippen als je dat mooier vindt. De plant vindt het niet fijn, maar zal het wel overleven. Als de plant veel luchtwortels heeft, verwijder deze dan niet allemaal tegelijk. Laat de plant langzaam wennen en verwijder de luchtwortels.

LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

Voor de klimmers

Heb je een Monstera die om een mosstok groeit? Dan kun je de luchtwortels ook in de mosstok laten groeien voor extra stevigheid. Leg het puntje van de luchtwortel tegen de mosstok aan en laat de natuur haar werk doen. Je kunt wel een handje helpen door de mosstok goed vochtig te houden. Dan groeit de luchtwortel nog sneller de stok in.

Lees verder onder de advertentie

Voor de plantenliefhebbers

Plantenliefhebbers zullen de luchtwortels koesteren nadat ze dit hebben gehoord. Die fijne wortels kunnen er namelijk voor zorgen dat er snel nieuw blad aan de plant komt. Dat doe je door een klein glaasje of bekertje te vullen met water en hier het uiteinde van de luchtwortel in te plaatsen. Zorg dat het glaasje stevig kan blijven staan op de aarde.

Nu is het een kwestie van wachten tot er nieuw blad aan de plant groeit. Dit sneller zijn dan je verwacht. Het is wel belangrijk om regelmatig de inhoud van het glaasje bij te vullen, want sommige planten met luchtwortels slurpen het water in no-time op.

Moois voor planten…

Lees verder onder de advertentie