Deze planten zijn goed voor je humeur

beeld vtwonen Beeld

Als groenliefhebber word je natuurlijk vrolijk van elk nieuw blad of knopje, maar sommige kamerplanten hebben echt een positief effect op je hoe je je voelt. Door de kleur of de luchtzuiverende werking van deze planten wordt een slecht humeur meteen de kop ingedrukt en ga je huppelend de dag door.

Lees verder onder de advertentie

Calathea

De Calathea vrolijkt de boel om meerdere redenen op. Allereerst hebben de bladeren een prachtige bladtekening in bijzondere kleuren zoals roze en paars. Er zijn veel verschillende Calathea’s dus je kunt je favoriete patroon uitzoeken of natuurlijk meerdere planten combineren. Nog een reden voor blijdschap is dat de plant net als jij ’s avonds gaat slapen en dan de bladeren sluit. Zodra het licht wordt, gaan ze vanzelf weer open. Dat ritme maakt dat de plant nog meer ‘leeft’ dan andere planten.

En dan nog een plus: de Calathea is een zeer luchtzuiverende plant en draagt dus bij aan een gezonder klimaat bij jou thuis. Zet de Calathea wel op een beschut plekje en in ieder geval nooit in de volle zon, anders verschrompelen die mooie bladeren al snel en is hij niet meer te redden.

Alocasia Zebrina

De Alocasia is ook zo’n luchtzuiverende plant. Dit komt door zijn grote bladeren – de Alocasia wordt ook wel olifantsoor genoemd – en hoe groter het blad, des te meer zuurstof een plant kan produceren. Binnen de Alocasia-familie is de Zebrina bij velen de favoriet, de stengels hebben een mooie dierenprint en vallen daarom enorm op. En je snapt dan ook meteen waarom deze planten je humeur instant oppeppen: je vrolijkt al op zodra je ‘m ziet.

Lees verder onder de advertentie

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de Alocasia Zebrina de juiste verzorging geeft. Want dat luistert bij deze plant nogal nauw. De aarde moet namelijk lichtvochtig blijven, maar teveel water kan de plant al snel de das om doen. Het is er eentje die je moet leren kennen, maar dat heb je vast over voor deze beauty.

Stippenbegonia

De stippenplant is inmiddels een oude bekende, de meeste plantengekkies hebben ‘m wel ergens in huis staan. Plus misschien nog wat stekjes ervan, want dat is redelijk simpel bij deze vrolijke plant. De Begonia Maculata, want zo heet ie officieel, maakt je blij door zijn polkadots en groene bladeren met rode onderkant. En hoera, ook de stippenbegonia heeft luchtzuiverende kwaliteiten.

De Begonia Maculata wil niet teveel in het zonnetje staan, indirect licht is het beste. Hoe donkerder hij staat, hoe donkerder de bladeren blijven. In de herfst en winter groeit de plant nauwelijks, maar in de lente (en met een flinke dosis liefde) dan verwent hij je met kleine witte bloemen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Deze planten kun je makkelijk stekken

Bromelia

De laatste van dit lijstje met planten die goed voor je humeur zijn is de altijd goedgeluimde en vrolijk gekleurde Bromelia. Deze exotische plant is er in lekker felle kleuren, van knalgeel tot knalroze, en roept meteen zomerse gevoelens op. De Bromelia is een plant die tegen een stootje kan en maandenlang kan bloeien, mits je ‘m de goede verzorging geeft uiteraard.

Dat betekent wederom dat je deze knapperd niet vol in de zon, maar wel op een lichte plek moet zetten. En let er bij het water geven op dat je dit niet op de potgrond doet, maar een beetje giet tussen de kelken. Er blijft dan een laagje water tussen de bladeren staan en daarmee kan de Bromelia zichzelf wel even bedruipen. Wanneer je dit 1x per week doet, dan beloont de plant je met de mooiste kleurenpracht.

Lees verder onder de advertentie

Nog meer groene liefde

beeld vtwonen Beeld

tuininspiratie Dit zijn de mooiste winterharde en wintergroene planten

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

tuininspiratie 5 tips om je tuin herfstklaar te maken

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Planten Zo groeien jouw stekjes als een tierelier

beeld vtwonen Beeld

tuininspiratie Wat te doen met een kleine tuin? Alle tips voor genieten van een kleine tuin

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 01-2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma