Zwoegen op voegen: zelf kitranden vervangen doe je zo

Je kunt wel blijven zwoegen op die voegen, maar eenmaal aangetaste kitranden zijn behoorlijk lastig weer spotless te krijgen. Brokkelen de kitranden af? Gaat de vuiligheid niet meer weg? Of zitten er schimmels op? Dan doe je er verstandig aan de boel te vervangen. Zo kun je zelf kitranden vervangen. 

Wat heb je nodig om zelf kitranden te vervangen?

Zelf kitranden vervangen is niet moeilijk. Zorg dat je de juiste benodigdheden in huis hebt en je kunt direct aan de slag. Je hebt in ieder geval een stanleymes nodig, een goede ontvetter, schilderstape en natuurlijk kit. 

Lees je goed in over de kit die je gebruik of laat je adviseren. Voor de keuken en badkamer heb je vaak een speciale sanitaire kit nodig. Deze voorkomen de ophoping en aanhechting van bacteriën en schimmels. 

LEES OOK
Kitranden schoonmaken: zo worden ze weer als nieuw

Oude kitranden verwijderen

Stap een is natuurlijk het verwijderen van de oude kit. Zorg dat je dit klusje zo zorgvuldig mogelijk uitvoert. Met behulp van een stanleymes of ander scherp voorwerp kun je de meeste kitranden wegsnijden. Je kunt ook een een voegenschraper gebruiken. Zet niet teveel kracht bij het lossnijden van de oude kitranden: je wilt de ondergrond niet beschadigen. 

Zorg dat ook de siliconenresten goed verwijderd worden: er mag geen stukje meer overblijven. Krijg je de hardnekkige kitresten niet weg? Dan kun je ze verwijderen met een speciale kitverwijderaar. Je kunt het ook proberen met nagellakremover.

Vetvrij maken

Nu de oude kit verwijderd is, moet de ondergrond goed schoon en vetvrij worden gemaakt. Gebruik hier een sterke ontvetter voor, zoals ammonia of spiritus. Of gebruik een ietwat minder agressief middel zoals soda of azijn. Zorg dat alle vuiligheid en stofresten rondom de naden verdwenen zijn. Je wilt namelijk niet dat deze straks in de nieuwe kitrand terecht komen.

Afplakken

Om ervoor te zorgen dat de kit straks netjes in de voeg terechtkomt, kun je de boel afplakken met schilderstape. Plak de tape strak langs de voeg die straks gekit moet worden, langs beide zijden. Kit dat naast de daarvoor bestemde plek terechtkomt, laat zich meestal niet zo makkelijk weer verwijderen. Better safe than sorry! 

LEES OOK
Voegen in de badkamer: zo worden ze weer wit

kitranden schoonmaken

Kitten maar

Nu is het tijd om de kitranden zelf te vervangen. Maak hiervoor het kitpistool klaar. Open de tube met kit en snijdt de spuitmond schuin af op dezelfde breedte als de voeg. Plaats de kit vervolgens in het kitpistool.

Zet de spuitmond op de voeg en druk het kitpistool licht in. Door het kitpistool langzaam naar je toe te bewegen, verspreid je de kit gelijkmatig in de voeg. Ga niet te snel en voer niet te veel druk uit. Gebruik liever iets te veel dan te weinig kit. Zo kan de kit straks nog mooi worden gladgestreken en ontstaan er geen spleten. 

LEES OOK
6 lifehacks voor de badkamer

Moet er veel gekit worden? Zorg dan dat je tussendoor even stopt om de boel glad te strijken. Er kan namelijk in no-time een laagje vormen over de kitrand, waardoor deze niet meer glad te strijken is.

Gladstrijken

Nu de kit is aangebracht op de voeg is het tijd om de rand glad te strijken. Dit kun je doen met behulp van een kitlepel of simpelweg met je vinger. Deze multitool van Bison bevat zo’n lepelvormige zijde waarmee je de kit makkelijk kunt gladstrijken. Gebruik je je vinger? Maak deze dan eerst altijd vochtig voordat je begint. 

Haal de vinger of de kitlepel nu langs de net aangebrachte kit om de rand glad te strijken. Je kunt dit zonodig een paar keer herhalen om het mooi glad te krijgen, maar zorg dat je niet te veel kit weghaalt. 

De laatste loodjes

Nu de kit mooi en strak in de voeg zit, kun je de schildertape verwijderen. Voilá: een mooie en frisse kitrand! Is de kit ergens anders terechtgekomen dan in de voeg? Verwijder ‘verse’ kit dan met een droge doek. Opgedroogde kitresten kun je vaak verwijderen met behulp van een schraper of nagellakremover. 

nog meer: wooninspiratie