Zo bepaal je de perfecte plek voor de tv in de woonkamer

Tv-kijken doe je om te ontspannen, dus is het fijn dat je comfortabel zit en een goed zicht hebt. De kijkafstand is belangrijk, maar ook de hoogte en een goed geluid dragen bij aan een perfect relaxmoment.

De ideale kijkafstand

Als je een televisie gaat kopen, is het handig om te weten wat de kijkafstand vanaf de stoel of zetel ongeveer is. Want hoe groter de tv is, hoe verder je weg
 moet zitten om prettig te kunnen kijken. Richtlijn voor een goede kijkafstand is ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv in centimeters. Meet voor je naar de winkel gaat de afstand tussen zetel en tv-plek op en deel dat door 2,4. Kies vervolgens een beeldformaat dat daar het dichtst bij komt. De grootte van tv’s wordt uitgedrukt in inches – een inch is 2,54 cm. De meest voorkomende formaten zijn: 32 inch (81 cm), 40 inch (102 cm), 43 inch (109 cm), 
49 inch (124 cm), 55 inch (140 cm) 
en 65 inch (165 cm).

De ideale kijkhoogte

Niet alleen de afstand tot je tv is belangrijk voor voldoende kijkcomfort, ook de hoogte, want als de tv te hoog 
of te laag hangt, zit je niet ontspannen
en kun je last krijgen van je nek en schouders. De kijkhoogte hangt natuurlijk samen met je lengte en de hoogte van de stoel of zetel waarop je zit te kijken. Vuistregel is dat het bovenste derde deel van het scherm op ooghoogte hangt. Heb je bijvoorbeeld een scherm dat 60 cm hoog is, dan hangen de bovenste 20 cm op ooghoogte en de overige 40 cm eronder.

Flatscreen ophangen

Een flatscreen aan de muur hangen, 
is niet zo’n ingewikkelde klus. Er zijn heel veel handige beugels te koop die het je makkelijk maken.

  • Bepaal allereerst of je de tv op een vaste plek aan de muur wilt hebben of dat hij draai- of kantelbaar moet zijn; daarvoor heb je ander materiaal nodig.
  • Meet de schroefgaten op de achterkant van je tv horizontaal van hart naar hart en verticaal van hart naar hart. Dit is de VESA maat die je nodig hebt om de juiste beugel te selecteren. Je kunt ook googlen op het merk en type tv + VESA. Kijk ook naar het maximale draagvermogen van de beugel en het gewicht van de tv.
  • Bepaal op welke hoogte het scherm moet 
komen (zie hierboven).
  • Monteer het frame van de beugel aan je tv en het ophangsysteem met schroeven en pluggen in de muur. Zorg dat er wat afstand blijft tussen de muur en het scherm, zodat de warmte weg kan.

Kabelmanagement

Als je je tv netjes ingebouwd of 
opgehangen hebt, blijf je zitten met een kluwen kabels. Ook die kun je op een mooie manier wegwerken. Staat je tv in een kast of voorzetmuur, verstop er dan zoveel mogelijk kabels achter, maar zorg dat je nog wel bij het stopcontact kunt. Of frees goten in de muur die je
 later dicht stuukt. In andere gevallen 
zijn kabelgoten, waarmee je de kabels kunt geleiden, handig. Ze zijn er in vele
 soorten en maten, ook flexibele en zelfklevende, die je dus meteen netjes tegen de plint kunt plakken. Even meeschilderen in de kleur van de muur en je ziet er niks meer van. Of kies voor holle plinten, waarin je alle kabels kunt wegwerken.

Contactdozen en stopcontacten met veel stekkers kun je verstoppen in dozen, bijvoorbeeld in een kabelbox of doos Romma. Of maak zelf een mooie doos met gleuven op maat en schilder deze in de kleur van de muur of kast.

Het geluid

Goed scherp beeld is natuurlijk 
belangrijk, maar vergeet het geluid niet! Doordat de nieuwe tv’s zo plat zijn, is er weinig plaats voor grote speakers, wat ten koste gaat van de kwaliteit van het geluid. Vind je dat belangrijk, dan kun je extra speakers aan je tv hangen. Kies bijvoorbeeld voor een soundbar, een lange slanke alles-in-één-speaker die je voor of boven je tv plaatst. Deze is er ook draadloos en heeft meestal virtual surround. Een soundbar kan dus prima bij de tv in de tv-kast komen te staan. Ook zijn er beugels waarmee je hem aan de tv kunt bevestigen, zodat je ze samen aan de muur kunt hangen.

Een soundplate of soundstand (elke fabrikant geeft er zijn eigen naam aan) geeft een nog beter geluid, vaak met een subwoofer, maar is wel weer wat groter. Voordeel hiervan is dat je de tv op de soundplate kunt zetten. Of kies voor een nog uitgebreidere home cinema set voor een echt cinemageluid in je woonkamer. Nadeel daarvan is wel dat er op een aantal plaatsen in de kamer speakers komen te staan.

Liever achter gesloten deuren?

Plaats jij de tv liever uit het zicht? Zo laat je de tv zo mooi mogelijk opgaan in de ruimte.

Bron: vtwonen 06-2018

nog meer: wooninspiratie