Tegels en voegen matchen: zo kies je de mooiste voegkleur

Bij het uitzoeken van tegels voor de badkamer of keuken gaan we vaak niet over een nacht ijs. Maar de kleur van de voegen? Dat doen we even snel-snel tussendoor. Jammer, want tegels en voegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en verdienen echt evenveel aandacht. Zo kies je de mooiste voegkleur voor jouw ruimte.

Witte voegen

Wanneer je kiest voor witte tegels dan is dit meestal omdat je houdt van rust, de ruimte donker of klein is of niet teveel nadruk wilt leggen op de muur. Er worden vaak voegen in een standaard grijze tint bij gekozen, terwijl witte voegen de muur pas écht rustig maken. Witte tegels met witte voegen zorgen voor een clean, basic en chic resultaat.

LEES OOK
Dit is het effect van legpatronen bij tegels

Is de keuze juist gevallen op donkergrijze of zwarte tegels, dan kan die witte voeg ineens het verschil maken. Op die manier springen donkere tegels er enorm uit. Een prachtig contrast voor de achterwand in de keuken of badkamer met een bijna grafisch resultaat. Helemaal mooi als je de tegels laat leggen in een visgraatpatroon of gekozen hebt voor een bijzondere vorm, zo wordt die extra benadrukt.

Zwarte of grijze voegen

Witte tegels met zwarte voegen, durf jij het aan? In combinatie met hout krijgt de badkamer of keuken er een strak, Scandinavisch uiterlijk van. Het is een all time classic en bovendien prettig voor de portemonnee: met simpele witte tegels van de doe-het-zelf zaak bereik je al een heel stijlvol resultaat.

Bij een zwarte tegel bereik je het ultieme chique effect door ook voor zwarte of heel donkergrijze voegen te gaan. Je maakt een statement met zwart, maar houdt het geheel toch subtiel en rustig door de voegen en tegels een te laten worden.

Gekleurde voegen

Ooit gedacht aan roze, blauwe of oranje voegen? Met voegkleuren kun je alle kanten op, dus ook de bontgekleurde. Als de rest van je huis ook uit knalkleuren bestaat, dan hoeft de tegelwand zeker niet de grijze muis in huis te zijn. Denk wel goed na over welke kleur het uiteindelijk wordt, want aan een voegkleur zit je een tijdje vast.

Zijn de voegen nu licht of donker maar zie je een kleur bij nader inzien wel zitten? Dan zijn voegenverf en voegcoating mogelijk een optie. Verf is meestal maar een tijdelijke oplossing en het effect gaat – door het vochtige karakter van de bad- of kookruimte – vaak snel weer verloren. Een coating heeft een langduriger effect. Meestal zijn er een aantal standaard kleuren, maar kun je de coating ook in elke gewenste ral-kleur laten mengen.

nog meer: wooninspiratie