Glasheldere woontrend: zó stijl je minimalistische transparante meubels

Het is bijna voorjaar en dat vraagt om een frisse wind door je interieur. Een licht gevoel in huis dat je omarmt bij binnenkomst, is geen overbodige luxe in roerige tijden. Dit kun je heel gemakkelijk zelf creëren met het plaatsen van een aantal transparante meubels, voor een luchtig, licht en toch strak effect.

Meer licht in huis

Een licht huis heeft niet alleen te maken met de juiste lichtinval, hoge ramen en veel lichte kleuren. Je kunt je huis ook lichter laten aanvoelen wanneer het geen minimalistisch baken is, maar kleurrijk, stoer of juist industrieel. De simpele en stijlvolle oplossing voor meer licht? Het inzetten van transparante meubels, waarmee je in een handomdraai die open look krijgt.

Opmars van transparante meubels

Transparante meubels zijn dikwijls gemaakt van glas. De trend is nog niet erg oud, want deze kwam pas om de hoek kijken in de 19e eeuw. Het was in deze tijd dat glasmakers leerden hoe ze het gloeiproces konden verfijnen om glas sterk genoeg te maken om er niet alleen glazen, maar ook grotere items als meubels van te maken. Vandaag de dag worden dergelijke unieke items in huis steeds populairder.

Glas versus plastic

Glas in huis kan echter intimiderend aanvoelen, al helemaal in leefbare ruimtes zoals de woonkamer of eetkeuken. In een huis waar kinderen in- en uitrennen, zijn glazen meubels wellicht niet de beste optie. De trend achterwege laten hoeft echter niet, want transparante meubels zijn er ook in plastic uitvoering. Dit is niet alleen veel minder breekbaar, maar ook een stuk toegankelijker met het oog op de kosten.

Eigentijdse look

Transparante items passen in iedere interieurstijl, voor een look die varieert van ultramodern tot industrieel. Het geeft de kamer een eigentijdse uitstraling en stelt je in staat om met accenten te spelen voor het gewenste resultaat. Een groots vloerkleed met opvallende print maakt een licht interieur aardser, en kunst aan de muur tovert een minimalistisch huis om tot een persoonlijker geheel.

Ideale voor kleine ruimtes

Maar transparante meubels zijn ook een perfecte woonoplossing voor kleinere ruimtes. Een grove houten tafel kan al snel donker ogen, maar een transparante tafel geeft juist een ruimtelijk effect terwijl je wél de gewenste zitruimte in de eetkamer creëert. Een glazen variant kan de ruimte zelfs groter doen lijken. Combineer er witte stoelen met houten poten bij voor een Scandinavisch gevoel, of ga voor contrasterend zwart om een stoerdere look te creëren.

LEES OOK
3x minimalistisch wonen als Kim kardashian

Maximaal minimalistisch

Is jouw huis minimalistisch ingericht, en al voorzien van veel lichte meubels? Dan is de drempel naar het toevoegen van dergelijke doorzichtige meubels klein. Kies voor transparante stoelen met een stoer chromen of houten onderstel voor een lichte, en toch aanwezige look. Meer fan van subtiel? Zoek het dan hogerop, en plaats doorzichtige hanglampen boven je eettafel. Om ervoor te zorgen dat het niet té licht en té wit wordt, kun je spelen met accenten van ander materiaal. Zo oogt je interieur uitnodigend, open en leefbaar, zonder té clean te worden.

Leefbaar landelijk

En ook in een landelijke woonstijl kan er gespeeld worden met glas. Terwijl glas in lood bij deze woonstijl het meest logisch aanvoelt, is doorzichtig glas of plastic een uniekere keuze. Combineer een grote zitbank van linnen met rotan fauteuil bijvoorbeeld met een transparante salontafel. Een aantal houten kandelaars en een wollige schapenvacht maken het geheel op landelijke wijze met een speelse twist af.

nog meer: wooninspiratie