Een nieuwbouwhuis inrichten in 6 stappen

Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht. En nu? Met alleen een badkamer en een keuken, is pas een klein deel van het huis af. De woonkamer, slaapkamer en zelfs de hal moeten nog onder handen genomen worden. Maar waar begin je? Ga in 6 stappen aan de slag met het inrichten van je nieuwbouwhuis.

Stap 1: maak een plattegrond

Het inrichten van een nieuwbouwhuis is een hele opdracht, elke ruimte moet vanaf de basis ingericht worden. Het is belangrijk om eerst op een rijtje te hebben wat je allemaal in je huis wilt doen: koken, eten, slapen, relaxen, werken etc. Ga elke ruimte in het huis langs en bedenk welke ruimte het meest geschikt is voor een bepaalde functie. Vergeet hierbij niet om rekening te houden met het daglicht. Als je weet wat je wilt, kun je aan de slag gaan met de plattegrond. Dit kan op papier, maar ook digitaal via bijvoorbeeld Floorplanner. Houd rekening met radiatoren, ramen, vensterbanken, draairichtingen van de deuren en de zichtlijnen in huis: van kamer naar kamer, van etage naar etage en van binnen naar buiten. Hoe minder je deze zichtlijnen doorbreekt, hoe ruimtelijker het huis. Het vinden van een juiste inrichting kan een hele klus zijn, dus knip meubels op schaal uit en schuif ze over de plattegrond heen totdat je de juiste indeling hebt gevonden. Kom je er zelf toch niet uit? Dan kun je altijd een binnenhuisarchitect inschakelen.

Stap 2: aan de slag met een moodboard

Nu de indeling van het huis bekend is, ga je aan de slag met een moodboard. Pak een grote stapel woontijdschriften, knip de foto’s, meubels of kleuren uit het blad die jou aanspreken en plak ze op het moodboard. Vergeet niet om gebruik te maken van kleur- en materiaalstalen. Een stukje linnen dat je graag terugziet in de slaapkamer of die spannende kleur voor de muur in de woonkamer; laat het allemaal terugkomen. Is knippen en plakken niet helemaal jouw ding? Pinterest is een goede manier om online een moodboard te maken. Het internet staat vol met inspirerende beelden en duizenden kleuren en materialen. Verzamel deze allemaal op een bord en voilà… Jouw moodboard is gemaakt! Aan de hand hiervan kan jij je kleurenpalet samenstellen.

Stap 3: maak een lichtplan

Voor elke functie in huis heb je andere verlichting nodig. De lampen boven de eetkamertafel hoeven bijvoorbeeld minder sterk te zijn dan de leeslamp bij de zetel. Neem bij het maken van het lichtplan dus ook de functies per ruimte mee en bedenk welke lampen hier geschikt voor zijn. Denk na over het daglicht, de lichtrichtingen en de hoogtes van lichtbronnen. Vergeet daarnaast ook niet om rekening te houden met de stopcontacten en elektrapunten. Misschien moeten er extra punten toegevoegd worden of is het handiger om een lamp op een andere plek te plaatsen. Begin dus op tijd met het maken van een lichtplan.

Stap 4: begin bij de basis

Met een moodboard en een kleurenpalet bij de hand kun je aan de slag gaan met de basis van je nieuwbouwhuis: de vloer en muren. Ga je voor een houten vloer, tegels, laminaat of een stoere betonvloer? Kijk goed wat bij jouw moodboard past, maar houd ook rekening met praktische zaken. Ga je dezelfde vloer door het hele huis leggen? Wil je een onderhoudsvrije vloer? En ga je voor vloerverwarming? Je kunt natuurlijk veel informatie online vinden, maar overweeg ook om bij een vloerenspecialist langs te gaan. Een goede basis is namelijk erg belangrijk voor de verdere inrichting van je nieuwbouwhuis.

Naast de vloer behoren ook de muren tot de basis van het huis. Denk aan het stucwerkverf en behang. Ook hier kan het moodboard en kleurenpalet je goed bij helpen. Kies kleuren die bij je kleurenpalet passen om de basis rustig te houden. Door deze kleuren door het hele huis te verwerken, wordt je nieuwbouwhuis meteen één geheel. Ga je voor een witte basis, krijgen de muren een spannende kleur of pak je uit met een gewaagde print? Neem de tijd om over je kleurenpalet na te denken, laat je inspireren door je moodboard of ga aan de slag met de workshop over kleur. Maar onthoud: bevalt het niet? Dan kun je de muur altijd opnieuw verven.

Stap 5: groot als eerst

Een leuk kussentje gespot? Onthoud het, maar laat de accessoires nog even in de winkel liggen. Begin bij de grote meubels; ga juist op zoek naar een bed, zetel of tafel. Wil je alles nieuw kopen of neem je ook meubels mee uit je oude huis? Bekijk dan eerst wat je nog hebt staan en stel jezelf een aantal vragen: vind ik het nog leuk, past het bij mijn nieuwe huis en past het bij mijn moodboard? Ga daarna op zoek naar nieuwe meubels. Je hoeft niet alles in één keer te kopen, dus ga eerst bij verschillende woonwinkels langs voordat je een meubel koopt. Door eerst met de grote meubels te beginnen, krijg je niet alleen beter zicht op de ruimte in huis, maar kan je ook je uitgaven iets spreiden. Tip: neem je moodboard mee als je naar de woonwinkel gaat.

Vergeet niet om ook over de raambekleding na te denken. Denk na over het soort raambekleding, de kleuren, materialen en maten.

Stap 6: finishing touch

Nu de basis en de meubels gekocht zijn of in je huis staan, zijn de accessoires aan de beurt. Die extra kussentjes op bed of dat mooie schilderij voor de hal; het is eindelijk tijd om ze in je winkelmandje te stoppen! Met woonaccessoires breng je sfeer in huis en voeg je iets persoonlijks toe. Verstop persoonlijke items of erfstukken dus niet, maar geef ze een mooi plekje in je interieur. Combineer nieuw met oud en mix & match met verschillende materialen. Zo wordt jouw huis een thuis!

Bron beeld: styling Fietje Bruijn | Fotografie Barbara Kieboom

nog meer: wooninspiratie