Met deze tips ruikt jouw huis altijd fris

Hoe fijn is het om na een schoonmaaksessie eens flink je neus op te halen en te genieten van de frisse geur in huis? Helaas duurt dit effect vaak niet al te lang. Maar je kunt er wel voor zorgen dat die frisheid zo vaak mogelijk terugkomt of zelfs blijft. Met deze tips ruikt jouw huis altijd fris.

Stylingles van vtwonen stylist Marianne Luning

Uitwaaien

Frisse lucht creëer je niet alleen met geurkaarsen en geurstokjes. Elke dag je huis luchten is een goed begin. Zet dagelijks in ieder geval een paar minuten de ramen tegenover elkaar open. Muffe geurtjes kunnen dan ontsnappen en die extra zuurstof in huis kan natuurlijk ook geen kwaad.

Muffe meubels

Ligt dat tapijt nu alweer een aantal jaar te schitteren in de woonkamer? Grote kans dat muffe luchtjes zich erin schuilhouden. In dit soort gevallen is baking soda een wondermiddel. Strooi een laag over je tapijt en laat dit even intrekken. De baking soda zal de muffe geurtjes opzuigen en in de stofzuiger laten verdwijnen. 

Je kunt deze truc ook toepassen om je bank of stoel een opfrisser te geven. Of doe de baking soda in een schaaltje en plaats het in de kamer waar je muffe geuren weg wilt hebben. Voilà: helemaal fris.

Wasbeurt

Als het niet zo fris ruikt in je slaapkamer, doen dan simpelweg je beddengoed in de wasmachine. Met een scheut wasverzachter erbij zullen niet alleen je dekens heerlijk ruiken, je hele slaapkamer knapt er van op. Voor je beddengoed is wassen natuurlijk logisch, maar denk je ook weleens aan de textielen in de woonkamer?

Zo kun je bijvoorbeeld de meeste gordijnen gewoon in de wasmachine doen. Je huis zal direct een stuk frisser ruiken na deze wasbeurt. Doe het alleen niet te vaak, de kwaliteit wordt er meestal niet beter op. Vergeet naast de gordijnen ook de andere stoffen items niet. Denk bijvoorbeeld aan plaids of sierkussens op de bank. Ook deze kunnen een muffe geur achterlaten. 

Feestje voor je neus

Het is dus duidelijk: een schoon huis staat vaak gelijk aan een fris huis. Gelukkig lukt dat ook goed met geurkaarsen, geurstokjes of elektrische luchtverfrissers. Zorg wel dat je regelmatig de geuren afwisselt, anders raakt je neus gewend aan jouw favoriete geur en kun je er zelf niet meer van genieten. 

nog meer: wooninspiratie