Zo creëer je een gezellige woonkeuken

Naast de woonkamer is ook de keuken een zeer geschikte plek om samen te komen. Hoe gezellig is het om tijdens het koken een praatje te maken of om er ‘s avonds spelletjes te spelen aan tafel? Juist: héél gezellig. Op deze vier manieren creëer je een woonkeuken waar je hele dagen kunt spenderen.

keuken met kookeiland

Keuken met bar

Van een kookeiland kun je perfect een bar maken. Zorg voor ruimte waar je je benen kwijt kunt door het aanrechtblad een stuk uit te laten steken. Kies voor stoelen of barkrukken uit waar je gemakkelijk langer op kunt zitten. Zoals deze met een middelhoge rugleuning. Stoelen met een structuur, zoals velvet, rotan of bouclé, geven de keuken een huiselijke sfeer. Zo wil je uren in de gezellige woonkeuken spenderen.

Als je meer van een strakke uitstraling houdt, gebruik je beter barkrukken zonder rugleuning. Deze schuif je gemakkelijk onder het aanrechtblad, waardoor de keuken er opgeruimder uitziet op de momenten dat niemand er gebruik van maakt. Wanneer het dan etenstijd is, schuif je de krukken eronder vandaan en eet je gezellig aan de bar.

Het voordeel van een bar in de woonkeuken is dat je sneller aanschuift om een praatje te maken met degene die aan het koken is of je drinkt er ‘s ochtends rustig een kop koffie.

zwarte keuken

De tafel centraal

Niet alleen een bar zorgt voor een gezellig effect in de keuken, een tafel geeft dezelfde sfeer. Heb je een ruime keuken? Zet er dan ook een tafel in. Ideaal voor gezellige avonden met vrienden of de hele familie.

Aan tafel kijk je elkaar makkelijk aan en ga je minder snel hangen dan op de bank. Dit maakt een tafel in de keuken de perfecte plek om uitgebreid te ontbijten, spelletjes te spelen of om te borrelen. Gezelligheid gegarandeerd.

TIP: Heb je ruimte over? Creëer dan een hoek voor de kinderen om te spelen. Met een mini-keuken maken zij ook deel uit van alles wat er in de keuken gebeurt.

LEES OOK
Zo geef je de keuken een woonkamergevoel

Twee ruimtes scheiden

Met een roomdivider van stalen deuren en wanden, sluit je twee ruimtes van elkaar af. Zo krijgt de keuken een geborgen gevoel maar blijft het door de glazen wand in verbinding staan met de rest van het huis. Dit is handig bij een keuken met een open verbinding naar de woonkamer. Door de aparte ruimte kun je lange avonden in de keuken kletsen en natafelen, terwijl anderen rustig televisie kijken in de woonkamer.

Huiselijke sfeer met decoratie

Met accessoires uit de woonkamer haal je gezelligheid naar de keuken. Zet een grote plant in een lege hoek, leg een aantal mooie kookboeken op de bar of tafel, zet kaarsen neer en gebruik een tafel- of vloerlamp in plaats van alleen maar spotjes in het plafond. Dankzij deze kleine aanpassingen wordt de woonkeuken al snel huiselijk en gezellig.

Voor in de woonkeuken…

nog meer: wooninspiratie