Zo geef je de keuken een woonkamergevoel

beeld vtwonen Beeld

Vaak zien we de woonkamer als chillruimte en de keuken als praktische ruimte. Daarom zit er veel tijd in het knus maken van de woonkamer. Maar stiekem spenderen we best veel tijd in de keuken en kan deze ruimte dus best wat van dat woonkamergevoel gebruiken. Benieuwd hoe? Kijk de kunst af bij Marieke die, tot ieders grote verbazing, koos voor een bamboe keuken op poten én groene kozijnen. ‘De keuken moest een fijne ruimte worden, waar je toevallig ook kunt koken.’

Lees verder onder de advertentie

Bamboe keuken, groen kozijn

Een frisse wind was er nodig. En licht, veel licht, want na het overlijden van haar man had Marieke Velthuis iets nodig om naar uit te kijken. Toen eenmaal duidelijk was dat ze samen met haar drie kinderen in het gezinshuis in Amerongen zou blijven wonen, was er voor Marieke maar één optie: verbouwen en opnieuw inrichten.

Marieke werkt als Head of Style bij HKliving, en had voor de keuken direct een duidelijk beeld in haar hoofd: die ruimte moest gaan voelen als een fijne plek waar je toevallig ook kunt koken. Ze maakt graag snel beslissingen en ging voor haar nieuwe keuken dan ook maar twee keer naar een keukenstudio. ‘Ik wilde een bamboe keuken op poten en zij waren de enige in Nederland die dat verkochten. De keuken zelf stond nog niet eens in de studio, ik kocht hem van een staal.’

Bijzonder aan de keuken is ook het groene kozijn. ‘Veel mensen begrepen die keuze niet. Gróén? Maar ja, het moest groen zijn voor mij.’ In twee weken tijd nam Marieke alle beslissingen rondom de verbouwing, in haar eentje. ‘Daarna heb ik er ook niet meer op teruggekeken. Dit moet het zijn, geen twijfel, doen.’ En zo liet ze de hele achterkant van het huis eruit halen en een groot groen aluminium kozijn plaatsen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

“Door kopjes gestapeld in het zicht te plaatsen ontstaat al snel het gevoel dat er wordt geleefd in huis”

Woonkamergevoel creëren in de keuken

Het bamboe van de keuken geeft een warm gevoel aan de keuken, het keramische blad heeft een subtiele textuur en de tegels zijn handmade. ‘Daardoor is het allemaal niet zo plat, kaal en steriel.’ Maar er zijn nog meer manieren om een woonkamergevoel te kunnen creëren in de keuken. Denk aan:

Lees verder onder de advertentie
  • Een vloerkleed. Daarmee heb je de akoestiek zo onder controle. Het staat warm en het klinkt warm. Geen wonder dat ook vtwonen-stylist Liza bij make-over een vloerkleed in de keuken legde. Marieke: ‘Ik houd van zachte materialen. Vloerkleden op de grond, veel kussens overal. We lopen allemaal op blote voeten thuis. Ik deed dat altijd al, waardoor mijn kinderen dat ook zijn gaan doen. Het is fijn, de vloer is hard, maar er zit vloerverwarming onder.’ Laagpolige tapijten zijn de beste keuze voor keukens, deze zijn makkelijker schoon te maken dan hoogpolige vloerkleden. Vloerkleden met een vintage-look geven de keuken bovendien kleur en gezelligheid. Ook mooi: een jute vloerkleed. Jute is eenvoudig te onderhouden. Stofzuiger eroverheen en klaar ben je.
  • Een andere manier om een woonkamergevoel te creëren in de keuken is door middel van verlichting. We kiezen in keukens vaak voor functionele verlichting, zoals dimmers, en dat deed Marieke ook, maar vul het aan met een wand- of schemerlamp voor meer sfeer. Zo koos Marieke voor een groene vintage wandlamp van Valerie Objects en zette ze een tafellamp weg die niet in een leeshoek zou misstaan.
  • Tip drie: ga voor kunst. Met een groot opvallend kunstwerk in de keuken maak je meteen een statement. De muurverf en de kleur van de bamboe keuken komen terug in het schilderij. Dat zorgt voor eenheid. Dit abstracte kunstwerk is van HKliving.
  • Maak de keuken compleet met mooie accessoires zoals kaarsen en servies. Mariekes tip: ‘Door borden, kopjes en boeken gestapeld in het zicht te plaatsen ontstaat al snel het gevoel dat er wordt geleefd in huis. Geef elke stapel een logische plek om te voorkomen dat het rommelig wordt.’

LEES OOK
Zo maak je een lichtplan voor de keuken

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beelden: vtwonen 04-2022 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen