Kerstspullen opbergen als een pro doe je zo

De gezelligste tijd van het jaar is helaas weer achter de rug. Na diners met véél teveel gangen, cadeautjes onder de boom, kerstmuziek en tijd voor elkaar, gaat het ‘normale’ leven weer beginnen. Kerstspullen opbergen is je volgende taak. En ja, dat kan écht een stuk handiger dan alles in die verhuisdozen gooien.

kerstspullen opbergen | vtwonen 13-2020

Maak een inventarislijst

Hoe handig zou het zijn als je de doos opendoet en meteen een lijst vindt met alle spullen die erin zitten? Hoef je niet te graaien of alles er eerst uit te halen om vervolgens tot de conclusie te komen dat wat je zoekt in een van de andere dozen zit. Maak tijdens het inpakken van de kerstspullen een lijstje met alles wat je in de doos stopt. Wees daarin zo duidelijk mogelijk in je omschrijving, zodat je precies weet wat je zult vinden als je iets nodig hebt. Leg de lijst vervolgens bovenop alle spullen in de doos of plak ‘m er stevig op aan de buitenkant. Scheelt volgend jaar een hoop zoekwerk!

Label je dozen

Heb je geen zin of tijd voor hele inventory-lists, dan is het labelen van je dozen een andere optie. Labelen doe je het beste door per thema of kleur in te pakken. Maak een doos kerstballen, een doos kerststal, een doos tafelaankleding, enzovoorts. Pak de spullen zo netjes mogelijk in, zodat er meer in één doos past. Last but not least: berg je dozen op volgorde van optuigen op. De kunstkerstboom vooraan en de spullen die de puntjes op de i zetten achteraan.

Doe weg wat je niet gebruikt hebt

Er zijn altijd spullen die je bewaart ‘omdat je ze misschien volgend jaar nog wel wil gebruiken’. Ga toch eens kritisch na hoe lang je deze spullen al niet uit de doos hebt gehaald. Is dat langer dan twee jaar, dan is het misschien tijd om het weg te doen. Maak vrienden of vriendinnen blij of geef het aan de kringloop. Dan weet je zeker dat je er een ander een plezier mee doet. En dat scheelt jou weer een hoop in- en uitpak werk aan het einde van het jaar.

Gebruik doorzichtige bakken

Wil je het helemaal slim aanpakken, dan zijn doorzichtige plastic bakken je beste vrienden. Je ziet in één opslag wat erin zit en ze zijn stevig genoeg om jaren mee te gaan.

nog meer: wooninspiratie