Effectief de woonkamer opruimen met deze slimme trucs

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Opruimen zorgt voor rust in je hoofd, maar kan ook een flinke klus zijn. In het enorme aanbod van methodes zou je haast door de bomen het bos niet meer zien. Met deze trucs van blogger, schrijver en stylist Seline Steba schep je orde in de chaos en ga je goed voorbereid aan de slag (in samenwerking met Shurgard).

Begin klein

Wat ga je opruimen? Pak je meteen de hele woonkamer aan of begin je met een hoekje of een kast? Door klein te beginnen houd je het overzichtelijk, maar ben je toch goed bezig. Begin met één lade of kast per dag, alle beetjes helpen. Bovendien heb je grote kans dat je na die lade ook het dressoir meteen meepakt, of de speelgoedkast …

Zorg voor externe ruimte

Ben je eenmaal aan het opruimen, dan zul je merken dat het direct voor rust zorgt, ook in je hoofd. Toch kunnen rondslingerende spullen voor afleiding zorgen als je in een goede opruim-flow zit. Zorg er daarom voor dat je voordat je begint een (externe) ruimte hebt waar je spullen kunt opbergen en dat je inpakmateriaal als dozen en plastic bij de hand hebt. Bij Shurgard is externe opslagruimte makkelijk online te reserveren en betaal je niet vooruit.

Lees verder onder de advertentie

Sorteren

Schep orde tijdens het opruimen door te sorteren. Ik maak vaak verschillende stapels: eentje met spullen die mogen blijven en nog nodig zijn, een stapel met spullen die je wilt bewaren maar niet direct in huis nodig hebt én een stapel met spullen die wel weg mogen, maar waar je een ander nog blij mee kunt maken. Maak A4’tjes met hierop de bestemmingen van de spullen, zodat je na het groeperen alles direct kunt inpakken en wegbrengen.

Vaste plekken

Alles is door je handen gegaan, je hebt nieuwe ruimte gemaakt, maar dan? Voor mij werkt het om zoveel mogelijk vaste plekken aan te houden voor dingen. Ik werk graag met bakjes en manden: daar kan ik groepjes van hetzelfde soort spullen in doen. Denk aan een kabel-bak in de la, een kist voor kinderboeken, of grote bakken met verschillende kleuren deksels en hierin het speelgoed op thema gesorteerd. Het scheelt een hoop zoekwerk en beperkt al die losse items tot een gecentreerde plek.

Tip: kies ook bij het decoreren voor groeperen. Decoratie stem ik zoveel mogelijk af op kleur en thema. Zelf kies ik vaak voor groepjes van drie en ik varieer graag in hoogte. Doordat je groepeert en enkele items niet door het huis verdeeld oogt het rustig en dus opgeruimd.

Lees verder onder de advertentie

Bron: in samenwerking met Shurgard