5 simpele tips om een donkere kamer lichter te laten lijken

Heb jij een donker huis of een donkere kamer? Die kun je met een paar kleine ingrepen gemakkelijk lichter maken. En dat hoeft geen dagen te kosten.  

vtwonen | meer licht in donkere kleine ruimte bank woonkamer

Fris wit

Simpelste tip: verf de muur in een lichte kleur. Dat kun je in één dag zelfs al voor elkaar krijgen. Wit is altijd een goede keuze, maar ook een lichte pasteltint kan een verfrissend effect hebben. Bang dat pastel in het interieur te zoet of romantisch wordt? Combineer het dan met een lichte basis en strakke lijnen voor een funky twist. Ook de vloer is van belang. Fris het huis op met en lichte pvc-vloer of ga voor een comfortabele, lichtgrijze marmoleumvloer die makkelijk te onderhouden is.  

Subtiel wit is altijd een goede

keuze

vtwonen 05-2018 | lichte eetkamer ronde eetkamertafel transparante gordijnen

Spiegels

Voor een donkere ruimte bestaat een geweldige oplossing: spiegels. Groot, klein, vierkant of rond: spiegels laten een huis groter lijken en geven een speels effect. Heb je niet zo’n groot huis, maar wil je extra ruimte creëren? Plaats dan een xl spiegel aan de wand. Zo wordt die saaie muur ook meteen opgevuld. 

Licht

Een donkere kamer mist natuurlijk daglicht. Je kunt een dakraam laten plaatsen, maar dat is niet de meest makkelijke en goedkope oplossing. Gelukkig doet de juiste verlichting wonderen. Een lamp is niet voor niets de belangrijkste sfeermaker in ieder interieur. Maak van tevoren een lichtplan om te bepalen hoeveel lampen je wil en waar je ze ophangt. Bekijk onze tipvideo’s voor het maken van een basis lichtplan en een lichtplan voor sfeerverlichting

vtwonen 08-2019 | natuurlijk licht in donkere ruimtes
vtwonen 05-2018 | transparante gordijnen laten een donkere kleine ruimte groter en lichter lijken

Pottenkijkers

Om toch zoveel mogelijk natuurlijk daglicht te vangen, is een transparant gordijn een fijne oplossing. Een groot voordeel daarvan is dat ze je tegen pottenkijkers beschermen en tegelijkertijd wél voldoende licht binnenlaten. Zo voel je je niet helemaal afgesloten van de buitenwereld.  

Aan kant

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch belangrijk: houd het juist in een donkere kamer opgeruimd en netjes. En dan niet alles verstoppen achter kastdeurtjes, want daar wordt niemand blij van als je ze weer opendoet. Gelukkig kunnen we de hulp van Marie Kondo, heldin in het ordenen van ieder interieur, hiervoor inschakelen. 

nog meer: wooninspiratie