Wooninspiratie

Handig! Met een deurdranger voorkom je dichtslaande deuren en tocht

 
Deurdranger Getty Images
Getty Images
 
Leestijd 2 minuten

Een deur die hard achter je dichtklapt of openwaait is erg vervelend. Gelukkig los je dit euvel makkelijk op met een deurdranger. Die zorgt ervoor dat de deur na opening automatisch weer sluit. Hoe werkt dit handige gadget en hoe kies je de juiste?

Lees verder onder de advertentie

Eerste hulp bij tocht

Heb je last van een tochtig huis? Dat kan komen door een deur die te hard dichtklapt. Zo'n knallende deur zorgt niet alleen voor een schrikreactie, het kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Je moet er niet aan denken dat je vingers tussen de deur zitten. Of dat het deurbeslag beschadigt door de klap. Met een deurdranger sluit de deur altijd voorzichtig.

LEES OOK
Hallo winter: zo kun je tocht verhelpen

Niet in de kerk geboren

Een ander voordeel van een deurdranger is dat je openstaande deuren tegengaat. Iedereen laat weleens per ongeluk een deur openstaan. Het lijkt een kleinigheid, maar er ontsnapt op die manier een hoop warmte in de winter en koelte in de zomer. Met een deurdranger bespaar je dus energie. Wil je af en toe de deur openzetten om het huis te luchten? Dit kan met behulp van deurvastzetters.

Lees verder onder de advertentie

Soorten deurdrangers

First things first: om de juiste deurdranger te vinden, is het handig om de zwaarte en de breedte van de deur te achterhalen. Deurdrangers zijn beschikbaar in allerlei vormen en zijn geschikt voor deuren van verschillende formaten. Ook zijn er deurdrangers voor naar binnen- en naar buitendraaiende deuren. Een paar voorbeelden:

  • Deurdrangers met een schaararm: Voor een buitendeur of een zware binnendeur van bijvoorbeeld staal en glas is een deurdranger met een schaararm nodig. Deze variant heeft een sterk schaarmechanisme.

  • Deurdrangers met een knikarm: Deze variant is handig voor deuren waarbij de houten kozijnen oud zijn of wanneer de deur een beetje knelt. Een knikarm past zich makkelijk aan aan de situatie.

  • Deurdrangers met een glijarm: Het oog wil ook wat. Deze mooie optie voor binnendeuren heeft een strak design en is minder opzichtig dan bovenstaande modellen.

  • Deurveer: Deze kleine veer plaats je op de scharnier van de deur. Wanneer je de deur loslaat, zorgt het gespannen veertje ervoor dat de deur weer sluit. Een deurveer is goedkoop, hij kost je rond de € 10,-, maar is minder handig voor zware deuren.

Geen lelijk eendje

Bij deurdrangers denk je misschien gelijk aan opzichtige, robuuste systemen. Wellicht is dat niet helemaal wat je in gedachten had voor je moderne interieur. Geen zorgen, deurdrangers hoeven niet lelijk te zijn. Deze zwartstalen variant voelt zich bijvoorbeeld goed thuis in een modern of industrieel interieur.

Lees verder onder de advertentie

Deurdranger bevestigen en afstellen

Een geschikte deurdranger gevonden? Dan kun je deze in veel gevallen makkelijk zelf monteren. Ze worden geleverd met de bevestigingsmaterialen en vaak met een aftekenmal. Verder heeft een dranger stelbouten om de sluitkracht en sluitsnelheid af te stellen. Kijk in de gebruiksaanwijzing hoe dit precies werkt. Check welke afstelling jij het fijnste vindt en zorg dat de deur goed sluit.