Kunst ophangen in de hal
De hal is veel meer dan alleen een doorgang; het is een drukbezochte plek in huis die wat extra aandacht verdient. Je loopt er verschillende keren per dag doorheen en de entree is het warme welkom van je huis. Zie het als een visitekaartje. Dit vraag om een opvallend kunstwerk dat de toon zet.
Do: persoonlijke touch
Met kunst voeg je persoonlijkheid toe aan je interieur. Bovendien is de hal het eerste wat je ziet bij binnenkomst: wel zo fijn als die ruimte een reflectie is van jouw persoonlijke stijl. Kies dus een kunstwerk waar jij je goed bij voelt. Bij een levendige, vrolijke sfeer past een schilderij met een felle kleur. Wil je daarentegen een rustig gevoel wanneer je je huis binnenstapt, dan zal een kunstwerk in neutrale kleuren of een landschapsfoto beter passen. Persoonlijkheid voeg je natuurlijk ook toe met eigen fotografie; denk aan een drieluik met familiefoto's. Tip: voor een rustig geheel kun je kiezen voor foto's in grijstinten en passepartouts.
Do: de juiste verhoudingen
Het is belangrijk dat de kunstwerken in harmonie zijn met de grootte van de hal. Bij een grote muur kunnen kleine kunstwerken verloren lijken, terwijl grote werken op een kleine muur juist overweldigend kunnen zijn. Ook de verhouding tot een eventueel meubel in de gang is belangrijk. Stel: er staat een bijzettafel of schoenenrek onder het kunstwerk, dan is een schilderij met een lengte die ongeveer tweederde van het meubel beslaat, het meest aantrekkelijk voor het oog.
Hang je een kunstwerk aan een lege muur? En staat er verder geen meubel voor? Dan is het aan te raden om een werk van minimaal 80 centimeter hoog te kiezen. In plaats van een groot schilderij kun je aan een lege muur ook meerdere kleine werken naast elkaar ophangen. Houd ongeveer 5 tot 15 centimeter tussen de kunstwerken.
Do: maak een statement
Als je een grote, lege wand hebt om op te vullen, dan is een statement piece een uitstekende keuze. Hiermee transformeer je de hal van eenvoudige doorgang naar een interessant gespreksonderwerp. Groot, groter, grootst is hierbij dus het uitgangspunt. Dit kan bijvoorbeeld ook een XL-wandkleed zijn. Of een muurvullende gallery wall - die je eventueel doorzet langs de trap omhoog.
Do: de regel van drie
Bij het ophangen van kunst in de hal draait alles om het vinden van de juiste balans. Wil je meerdere kunstwerken etaleren? Het klinkt misschien gek, maar als je werkt met de zogenaamde 'regel van drie', dan kun je bijna geen stylingmisser maken. Het komt erop neer dat oneven aantallen kunstwerken prettiger 'aanvoelen'. Denk bijvoorbeeld aan een drieluik foto's of een compositie van 5 posters.
Don't: je intuïtie negeren
Als het op ophangen van kunst aankomt, is er eigenlijk geen gouden regel. Maar een goed uitgangspunt is dat het midden van het kunstwerk op ooghoogte hangt. Dit komt meestal neer op ongeveer 150 cm, gemeten vanaf de onderkant van de muur. En toch is dat niet het enige waar je op moet letten. Luister ook naar je eigen gevoel. Wat zie je wanneer je de voordeur opent? Waar kijk je naar wanneer je de trap oploopt? Dit zijn perfecte plekken voor kunst, omdat ze je blik vangen. Dit hoeft niet in het midden van de muur op ooghoogte te zijn: soms is het juist een klein hoekje van de gang.
Don't: verlichting vergeten
Denk bij het ophangen van kunst ook aan de verlichting. Een hal kan redelijk donker zijn, waardoor je een schilderij in sommige gevallen heel anders beleeft. Overweeg om een schilderijverlichting op te hangen of een paar chique wandlampen.
Don't: lukraak ophangen
Wanneer je voor een gallery wall met meerdere kunstwerken kiest, is het van belang dat je een bepaald stramien aanbrengt, volgens vtwonen-stylist Fietje. Doe je dat niet, dan kan het resultaat chaotischer zijn dan bedoeld. Zorg ervoor dat je verticale en horizontale lijnen goed terugziet en dat de kunstwerken niet erg verspringen. Of kies één grote foto als middelpunt en hang de andere items eromheen.