Visitekaartje van je huis
Je zou kunnen zeggen dat de kapstok het visitekaartje van je huis is. Het is het eerste wat je ziet bij binnenkomst en geeft de hal meteen een huiselijk gevoel. Maar buiten dat, moet de kapstok vooral praktisch en gebruiksvriendelijk zijn. Je hangt er immers je jas, sjaals en tas aan op. Dat betekent dat hij stevig op de ideale hoogte moet hangen en met het juiste bevestigingsmateriaal moet zijn opgehangen.
Kapstok ophangen in 6 stappen
Hoe pak je dat aan? Dit handige stappenplan helpt je op weg. Tip: schakel de hulptroepen vast in, want een kapstok in je eentje ophangen is een stuk onhandiger.
LEES OOK
Shopgids kapstokken
Stap 1: Welke kapstok wordt het?
Een logische eerste stap is het vinden van de perfecte (wand)kapstok. Let hierbij goed op het formaat: de kapstok moet geen obstakel worden in de hal. De meeste kapstokken hebben tussen de 4 en 12 haken of kledinghangers. Maak je zelf een kapstok of voeg je zelf de haken toe? Hang deze dan op ongeveer 10 centimeter van elkaar af, zodat de jassen niet opgepropt hangen. Verder uit elkaar is een optie als je van een rustige uitstraling houdt.
Stap 2: Muurtype en materiaal
Heb je een mooie wandkapstok gescoord? Dan is het belangrijk om het muurtype te achterhalen waaraan je de kapstok hangt. Grote kans dat dit beton of een gipsplaat is. Kom erachter wat voor muur het is door erop te kloppen.
Holle wand (gipsplaat): Is de wand hol? Dan heb je universele schroeven, hollewandpluggen en een houtboor nodig.
Betonnen wand: Is de wand van beton? Dan heb je universele schroeven, universele pluggen en een betonboor nodig.
Over het algemeen geldt: gebruik een lange schroef, want die heeft meer draagkracht. Meestal wordt bij de handleiding van de wandkapstok een aanbevolen dikte van de schroef gegeven. Gebruik altijd een plug die een maat groter is dan de schroef. Dus bij een schroef met een doorsnee van 6 millimeter doorsnee, gebruik je een plug met een doorsnee van 8 millimeter.
Stap 3: Bepaal de hoogte
Bepaal de juiste hoogte voor de kapstok. Die is natuurlijk afhankelijk van wat je handig vindt, maar over het algemeen hang je een wandkapstok gemiddeld op 175 centimeter hoogte. Zo blijven de jassen netjes boven de grond hangen en blijft er genoeg ruimte over voor een schoenenrek of opbergkist onder de kapstok.Hoger ophangen kan ook, maar dan bestaat de kans dat kinderen er niet meer bij kunnen. Dat wil je voorkomen, want dan eindigen hun jassen gegarandeerd op de grond. Hang je een kapstok lager dan 175 centimeter, pas dan op dat je je hoofd er niet tegen kan stoten.
Stap 4: Kapstok ophangen
Heb je de juiste hoogte bepaald? Dan komt het echte werk. Teken af waar de gaten in de muur moeten komen. Houd de waterpas bij de hand, want je wilt natuurlijk dat de kapstok netjes recht hangt.
Stap 5: Boren en pluggen
Haal de schroeven, boormachine en pluggen tevoorschijn. Boor de gaten waar je ze hebt afgetekend met een boormachine die geschikt is voor het type muur en de dikte van de pluggen. Druk de pluggen voorzichtig in de gaten.
Stap 6: Schroeven
Sommige wandkapstokken hebben een inkeping die je over de schroeven hangt. In dat geval kun je de schroeven rechtstreeks in de pluggen boren en vervolgens de kapstok daaraan ophangen. Bij sommige kapstokken gaat het andersom: eerst de kapstok tegen de muur houden en dan schroeven. Bestudeer hiervoor de handleiding.