Duurzaam detail: waarom retro en vintage meubels totaal iets anders zijn

vtwonen weer verliefd op je huis | aflevering 8 seizoen 13 | Fietje in Soest

Items die een tweede eigenaar krijgen worden in de volksmond dikwijls zowel retro als vintage genoemd. De twee veel gebruikte termen hebben echter een compleet andere betekenis. Er zit zelfs een groot, duurzaam verschil tussen. Om niet voor verrassingen te staan bij het doen van een aankoop, leggen we je precies uit hoe de vork in de steel zit.

Het belang van duurzaamheid

Door de jaren heen is duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Steeds meer mensen hechten waarde aan duurzaam geproduceerde items en de herkomst. Maar ook het materiaal en de maker staat steeds meer in de spotlights. Het is niet voor niets dat ook vintage meubilair steeds populairder wordt, want gebruikte meubels kopen is immers duurzamer dan een nieuwe aankoop doen.

Retro en vintage

Toch geldt dat niet voor alle zogenaamd tweedehands items. Want voor vintage meubels wordt soms ook de term retro gebruikt, terwijl die twee termen in feite haaks op elkaar staan. De terminologie wordt ingezet met dezelfde bedoeling, maar betekent echter compleet iets anders. En het verschil? Dat zit hem vooral in het duurzaamheidsaspect.

LEES OOK
Oud maar nieuw: waarom vintage meubels juist nu zo populair zijn

vtwonen 09 2019 | styling thuiswerkplek | werkplek

Wil je een steentje bijdragen aan een betere wereld? Dan is authentiek vintage een

betere keuze.

Betekenis vintage

Meubels noem je vintage wanneer ze minstens dertig jaar oud zijn, en het authentieke artikelen betreft. Ze komen uit de periode tussen 1920 en 1980, en zijn dus vrijwel ook alleen in vintage winkels of op rommelmarkten te vinden. Antieke items zijn nog ouder en daarmee ook kostbaarder, deze items zijn minstens 100 jaar oud. De aankoop van een authentiek vintage of antiek item kan dus prijzig zijn, maar het is wel een duurzame keuze.

Betekenis retro

Met retro items is dat echter niet het verhaal. Terwijl de naam doet vermoeden dat het wel zo is, stammen deze items niet uit een periode in het verleden. De term retro is afgeleid van het woord ‘retrospectief’, wat ’terugblikken’ betekent. En dat is dan ook wat er gedaan wordt met dergelijk meubilair: ze zijn geïnspireerd op authentieke vintage items. Hierdoor hebben ze wel de retro look, maar betreft het nieuwe meubels die in normale meubelzaken te vinden zijn. Tweedehands? Dat zijn deze meubels dus niet. Retro items kunnen wel duurzaam geproduceerd zijn, maar je schaft dus een nieuw, in plaats van gebruikt, item aan.

nog meer: Duurzaam