Oud maar nieuw: waarom vintage meubilair juist nú zo populair is
Vintage meubilair heeft zich de afgelopen jaren flink in de schijnwerpers gezet. Tweedehands winkels poppen dan ook als paddestoelen uit de grond. Meubels met een verhaal van een tweede leven voorzien is anno 2022 populairder dan ooit, maar waarom is dit juist nú zo in trek?
Oud in een nieuw jasje
De afgelopen twee jaar hebben we meer dan ooit tijd thuis doorgebracht. Niet zozeer uit vrije keuze, maar het heeft er wel voor gezorgd dat velen hun interieur een make-over hebben gegeven. Om een frisse wind door je huis te laten gaan kun je natuurlijk allemaal nieuwe meubels aanschaffen, maar opvallend is dat men juist het tegendeel heeft gedaan. De trend? Oude meubels een nieuw leven inblazen.
LEES OOK
Van alle tijden: mix van oude en nieuwe meubels
Vintage viert hoogtij
Het moge duidelijk zijn: vintage meubilair viert hoogtij. Maar waarom is dat juist nu? Terwijl je zou denken dat we massaal verlangen naar nieuw en liever kijken naar wat komen gaat dan naar wat geweest is. Het antwoord is meerdelig, maar de voornaamste reden is de prijs. Door de spannende tijd waarin we verkeren, houdt men liever de hand op de knip. Een opknapper voor een prikkie is dan een aantrekkelijker idee dan een kant-en-klaar meubelstuk met fiks prijskaartje.
Opknappers zijn in trek: in onzekere tijden besteden we liever meer tijd en minder geld.
Opknappers
Nu is echt vintage, meubels afkomstig uit de periode tussen 1920 en 1990, vaak vrij prijzig. Meubels van vóór 1920 noemen we antiek, en daarvoor moet je al helemaal diep in de buidel tasten. Daarom zien we dat voornamelijk opknappers erg in trek zijn: het is immers een ideale manier om je interieur net wat persoonlijker te maken. En met een meubelstuk dat nog wat werk vereist heb je ook meteen een fijne bezigheidstherapie te pakken.
Authenticiteit
Een tweede reden is de authenticiteit van vintage meubels. Door de opmars van sociale media, en daardoor de vele accounts die soms best wel op elkaar lijken, wordt er steeds meer gezocht naar een manier om boven het maaiveld uit te steken. En vooral: om je eigen smaak te behouden, terwijl je sociale media wél gebruikt als inspiratiebron. Enter: vintage. Het begon met kleding en sijpelde langzaam door naar interieur, met als gevolg dat steeds meer mensen de schoonheid van oudere meubels begonnen in te zien.
Duurzaamheid
Tot slot speelt ook de gezondheid van de aarde een rol. Men lijkt zich bewuster te worden van zijn voetprint, en de term ‘consuminderen’ komt in steeds meer woordenboeken voor. Bewuster items aanschaffen en impulsaankopen proberen te laten, is daar een goed voorbeeld van. Maar ook het investeren in gebruikte in plaats van nieuwe meubels lijken mensen steeds belangrijker te vinden om zo een klein steentje bij te dragen aan een betere wereld.
Handen uit de mouwen
Wil je zelf aan de slag gaan met het opknappen van een meubel? Dan kan dat wat intimiderend zijn, maar het hóeft niet direct een groots project te worden. Het vervangen van beschadigde, saaie greepjes voor klassieke gouden of stoere zwarte grepen kan een item direct een ander uiterlijk geven. Een klein likje verf doet ook wonderen. Wil je echter de houtkleur behouden? Dan is schuren en lakken voldoende om het weer als nieuw te doen ogen.
Bron: beeld: Wooninspiratie | Fotografie: Sjoerd Eickmans,