Tweedehands kussens kopen: doen of niet doen?

beeld vtwonen Beeld

Voor de één is de kringloop een waar paradijs, ook als het op kussens aankomt. De ander gruwelt ervan; je weet tenslotte maar nooit wat de kussens hebben doorstaan. Is het kopen van tweedehands kussens inderdaad zo onhygiënisch? En hoe maak je de kussens schoon zodat je zeker weet dat bacteriën geen kans hebben?

Lees verder onder de advertentie

Het kussen als bacteriebron

Op kussens kunnen heel wat beestjes leven. Door scheuren komen de bacteriën ook nog eens in de kussenvulling terecht, en dat wordt een flinke broeiplek. Er is wel eens E. coli in kussens gevonden (de bacteriën die normaal voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten). Ook de kleine beestjes die ademhalingswegen- en blaasontstekingen kunnen veroorzaken overleven graag in kussens, meldde het Algemeen Dagblad. Op kussens van ziekenhuizen zaten zelfs meer dan een miljoen stafylokokken per millimeter. Dat zijn bacteriën die ernstige infecties kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met een zwak immuunsysteem. Volgens wetenschapper Duncan Bain zou het kussen naast een petrischaal dan ook de beste omgeving zijn om bacteriën te kweken. Het moge duidelijk zijn: die tweedehands kussens mag je aan een flinke schoonmaakbeurt onderwerpen. Niet alleen tweedehands kussens trouwens, ook je eigen kussen zou je het best maandelijks even kunnen wassen, voegt Bain eraan toe.

Tweedehands kussens reinigen

Om te beginnen: een synthetische kussenvulling schijnt een stuk beter te zijn dan een vulling met veren, en een antiallergeen kussen is de beste variant. Maar ook dan is een schone hoes lang niet genoeg; je pakt dan eigenlijk de bacteriebron in. De grote verdwijntruc voor bacteriën is het op minimaal 60 graden wassen, of het kussen 24 uur in de diepvries leggen. Dan begin je eigenlijk weer met een frisse start, en is de beestjes-historie van het tweedehands kussen uitgewist.

Zijn de witte kussens nog wat smoezelig? Een beetje citroensap bij de was doet wonderen. Citroen werkt dan als een natuurlijk bleekmiddel, waarbij je aan één glas al genoeg hebt. Is je kussen eenmaal grondig gereinigd en weer stralend wit, dan kan die prima nog een ronde mee.

Lees verder onder de advertentie

Toch niet overtuigd…

Vind je een tweedehands kussen toch te risicovol? Waarom zou je een kussen niet zelf maken! In deze DIY vind je stap voor stap hoe je een rond kussen maakt voor op de bank. Ook kun je een bestaand kussen creatief pimpen, bijvoorbeeld door je kussens te bestempelen. En natuurlijk kan je ook altijd nog de mooiste kussens shoppen bij vtwonen.

Voor op je bank…

Bron: vtwonen 07-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie