Duurzaam wonen: met deze 3 tips kom je al een heel eind

We betalen meer en meer voor energie en gas. Omdat we daar natuurlijk graag op willen besparen, komt duurzaam wonen komt steeds hoger op de agenda te staan. Hoe zorg je nou voor een duurzaam huis? Dankzij deze tips van huiseigenaren die mee doen aan de Nationale Duurzame Huizen Route Nederland.

houten balken

Eerst besparen, dan verduurzamen

‘Ik hoor van veel huiseigenaren dat zij bepaalde stappen volgen om te besparen. Om duurzaam te wonen is het slim om eerst energie te besparen. Daarna ga je pas kijken naar hoe je de energie, die je dan nog nodig hebt, duurzamer kunt opwekken’, zegt Carina den Otter van de organisatie Nationale Duurzame Huizen Route. ‘Je hoort veel over warmtepompen, zonnepanelen en andere systemen, maar de basis is om je huis goed te isoleren, zodat je minder energie nodig hebt. Daar kun je het best mee beginnen.’

LEES OOK
Energieprijzen beperken? Met deze 6 tips houd je warmte binnen

Plakken met die folie

Misschien heb je het niet door, maar veel warmte van de radiator gaat verloren. Deze warmte wil je binnen houden, zeker op koude dagen. Door radiatorfolie achter de radiator te plakken, warmt het binnen sneller op. ‘Ik zie en hoor dat veel huiseigenaren radiatorfolie gebruiken om warmte binnen te houden. Radiatorfolie is een handige en redelijk goedkope oplossing. Ook als je bijvoorbeeld een huurhuis hebt en niet al te veel mag veranderen, is dit een goede eerste stap richting duurzaamheid,’ zegt Carina. Voor mensen met huurhuizen is het lastiger om zomaar iets aan te kunnen passen. Radiatorfolie is niet de enige optie, er zijn ook nog andere handige tips om je huurhuis duurzamer te krijgen. ‘Veel mensen gebruiken tochtstrips, een deurdranger of een brievenbusborstel. Al deze kleine goedkope maatregelen kun je nemen om te voorkomen dat je warmte verliest.’

witte verwarming

Besparen met materialen

‘Duurzaamheid zit niet alleen in zonnepanelen of andere energiebesparende oplossingen. Ook de materialen die je in huis gebruikt kunnen een verschil maken. Sommige deelnemers van de Duurzame Huizen Route maken ook bewust gebruik van natuurlijke materialen in hun huis, zoals leemstuc, kalkhennep of duurzaam hout. Natuurlijke materialen zijn goed voor een gezond binnenklimaat en als een huis weer moet worden afgebroken, belandt dit materiaal niet op de afvalberg’, zegt Carina uit ervaringen en tips van deelnemers.

Andere voorbeelden van duurzame materialen zijn bamboe, rotan en composiet. Waarom zijn deze duurzaam? Lees hier over de meest duurzame materialen voor je interieur.

De Duurzame Huizen Route

De jaarlijkse Nationale Duurzame Huizen Route in Nederland is een bron van inspiratie en informatie voor mensen om meer over duurzaamheid te weten te komen. Op 29 oktober en 5 november is het mogelijk om verschillende huizen te bezoeken. Op de website vind je alle woningen die meedoen en wanneer je er een kijkje kunt komen nemen. ‘Naast deze route, vertellen bijna 2000 mensen op onze site hoe zij hun huis verduurzamen. Zo kun je online ook inspiratie opdoen of vragen stellen’, zegt Carina.

LEES OOK
Wat is duurzaamheid? Zó draagt vtwonen een steentje bij aan een beter milieu

Duurzaam moois voor in huis…

nog meer: Duurzaam