Wegwerpluiers of wasbare luiers?
Deze week mijn grootste duurzame dilemma… Echt, ik wil graag groene keuzes maken, maar wie heeft er zin om na een drukke werkdag poepluiers uit te spoelen en te wassen? Dan is een wegwerpluier toch wel heel makkelijk: verschonen en hop, de vieze luier in de vuilbak.
Feiten over luiers
De feiten: een baby gebruikt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat zijn er 1825 per jaar of zo’n 700 kilo luierafval. Een luier heeft 200 tot 500 jaar nodig om af te breken. En composteren heeft geen zin: veel absorptiemateriaal is niet afbreekbaar. Ai, dat is niet best… Maar katoenen luiers moeten gewassen worden en gaan bij veel mensen in de droogkast. Is dat dan wel zo duurzaam?
Wat is duurzamer: wegwerpluiers of wasbare luiers?
Er is veel water nodig voor de teelt van katoen voor wasbare luiers, maar dat geldt ook voor de productie van wegwerpluiers. Een wasbare luier kost alleen ook veel water in de gebruiksfase. Maar zelfs als je ze op 60 graden wast is er nog 1,4 keer minder uitstoot van broeikasgassen dan bij wegwerpluiers. En als je ze niet in de droger gooit, maar aan de lijn droogt is de CO2-uitstoot zelfs 2,3 keer lager. Op deze blog lees je nog veel meer over het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers. De conclusie: wasbare luiers belasten het milieu minder dan wegwerpluiers, zelfs als je je droogkast gebruikt!
Wat kost dat nu?
De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoe je luiers gebruikt. Welk merk? Hoe vaak verschoon je? Kies je tweedehands wasbare luiers of nieuwe en droog je wel of niet in de droger. Kinderen dragen gemiddeld 3 jaar en 2 maanden een luier. Bij een wasbare luier kost dat zo’n 815 euro, bij wegwerpluiers 1270 euro. Kinderen met een wasbare luier zijn ook nog eens eerder zindelijk. Ook financieel gezien loont het! Dus: in mijn volgende blog op zoek ga naar de ideale wasbare luier…
Wat als het niet anders kan?
Soms ontkom je niet aan wegwerpluiers: bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf. Kies dan bijvoorbeeld voor Nature Babycare of Moltex Öko, deels gemaakt uit bioplastic. Nature Babycare gebruikt daarnaast ook FSC-houtpulp. Deze merken zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, verschillende webwinkels en Etos. In sommige gemeentes mogen wegwerpluiers in de biobak of worden ze apart ingezameld. Slim om dit even na te vragen, want dan worden de luiers vergist tot compost in plaats van verbrand met het huishoudelijk afval.
Over Laura van Laura en James
Laura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.be vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James met een speciaal kopje over wasbare luiers.
Bron tekst www.lauraenjames.com