#projecthometobe 14: spelen met wandplanken

beeld vtwonen Beeld

Iedereen heeft zo van die spullen die niet bestemd zijn om in een kast te belanden. Leuke boeken, foto’s, kaarsenhouders of leuke vaasjes… (of dezer tijden: flamingo’s en ananassen). Bij ons is dit niet anders. Tegelijkertijd wou ik ook rust creëren in onze woning. Het was dus kwestie van een juiste balans te vinden tussen kleine hebbedingetjes en simplicity.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Wandplanken DIY, zetel (IKEA), plantenhouder (MENU), magazinehouder (Normann Copenhagen), Gent poster (Mapify), airplant (etairnity), pannenkoekenplant, aapje van Kay Bojesen (vtwonen.be), kussen DIY (stof Kwantum).

Lees verder onder de advertentie

Evolutie

Hoewel we bijna niets aan de muur hebben hangen was er één muur in onze leefruimte vanaf dag één voorbestemd voor iets groots. Een tijdje dachten we aan een leuke op-maat-gemaakte kast met een geometrisch lijnenspel en verschillende zachte kleuren. Maar al vrij snel evolueerde dat idee naar een muur met wandplanken. Simpel, elegant en zeker niet te bombastisch voor de vrij beperkte ruimte die we maar hebben.

3x anders

Omdat de muur in kwestie nogal anders is dan een doorsnee muur (hello 4,5m hoogte: wat te doen met jou) wilden we deze op een bijzondere manier voorzien van wandplanken. Na enkele schetsen kwamen we op een dynamisch lijnenspel uit waarbij de wandplankjes wisselen tussen wit en houtkleur. Ooit was het idee om te wisselen tussen marmer en hout maar een witgeverfde plank is zoveel goedkoper dan een marmeren plank… #easydecision. Bovendien is marmer zwaar en dus niet eenvoudig te bevestigen met een onzichtbaar systeem.

Nu, we wilden het ‘anders zijn’ nog een stukje verder laten gaan waardoor de plankjes naast kleur ook variëren in de breedte én diepte. Zo is een ondiep plankje van 10 cm ideaal voor een kader en kleine cactussen terwijl een diepere plank van 20 cm perfect is voor een stapel boeken, leuke decoratie of grotere planten.

Lees verder onder de advertentie

Aankleden maar

Eens die wandplanken ophingen kon het leuke werk starten. Het decoreren! Voorlopig staan er enkele souvenirs van onze reis naar Zuid-Afrika, Botswana en Zambia, wat boeken, foto’s, kaartjes en groen. Maar dit alles zal sowieso mee evolueren en regelmatig veranderen. Een dynamische muur vraagt ten slotte om een dynamische aankleding ;). En zeg nu zelf, niets leuker dan alles eraf te halen en eens opnieuw te beginnen.

Zelf proberen?

Ook een muur in huis die een make-over kan gebruiken? Het kan niet makkelijker én budgetvriendelijker zijn dan dit.

Zo hebben wij het aangepakt:

Lees verder onder de advertentie
  1. Eerst hebben we de muur op schaal uitgetekend en gezocht naar logische lijnen. Bijvoorbeeld: de eerste plank ligt op dezelfde hoogte als het werkblad van de keuken, de 4e is bevestigd op de hoogte van de deuren en de ruimte tussen 2 planken is ofwel 20cm ofwel 30cm (met uitzondering van de grotere ruimte tussen de 2 secties die ongeveer 50cm is).
  2. Vervolgens hebben we de lengtes en dieptes van de afzonderlijke planken bepaald. Bij ons was dit 10cm, 15cm of 20cm diep en 120cm, 160cm of over de volledige breedte lang. Op zich ben je hier volledig vrij in. Maar voor een evenwichtig resultaat werk je best met formaten die terugkomen ipv alles anders te maken.
  3. De planken werden op maat gezaagd door de papa en in de rug voorzien van gaten voor de onzichtbare bevestiging.
  4. Schilderen maar! Sommige planken heb ik witgeverfd en vernist, andere kregen enkel een laagje vernis. Dit hoeft niet, maar gezien we best wat planten wilden zetten (en er dus weleens water kan gemorst worden) en er enorm veel daglicht binnenkomt (daglicht maakt onbehandeld hout snel donker) hebben we ervoor gekozen dit toch te doen.
  5. Eens geverfd was het kwestie van te bevestigen. Dit hebben we gedaan door grote pinnen in de muur te bevestigen en met chemische verankering vast te zetten. Als je een stevige muur hebt hoeft dit 2e niet. Maar bij ons gaat het om een dunne binnenmuur. Eens de pinnen vastzitten kan je de planken met de rug (waar reeds gaten waren voorzien) over de pinnen laten schuiven.

Voornemen 14: done en done! We zijn superblij met het resultaat. Een dynamische muur die voldoende karakter en persoonlijkheid uitstraalt om de verder kale witte muren te compenseren. Zo verliezen we ons ruimtegevoel niet maar kunnen we toch onze leukste spullen een plekje geven. Mission completed. Op naar het volgende!

Oh, trouwens… het resultaat van onze witte less is more keuken gemist? Neem snel een kijkje hier.

Lees verder onder de advertentie

Tekst en foto’s: Aurélie Van Houte