#projecthometobe 13: onze witte less is more keuken aankleden

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Veel van onze familie en vrienden hadden er geen goed gevoel bij: zo een witte keuken. Gaat dat niet te steriel zijn? Of te onpraktisch? Zo saai! Dat wordt zo snel vuil… Het zijn slechts enkele dingen uit de massa die we gehoord hebben. Maar we hadden een visie! Een witte tijdloze basis met een vleugje marmer die in combinatie met onze houttegel, de juiste accessoires en heel wat groen het hart van onze woning zou worden.

Groen & hout

Voldoende groen en hout toevoegen zorgt ervoor dat een neutrale basis meteen een pak meer karakter krijgt. Beide waren voor ons zo vanzelfsprekend dat een witte keuken nooit “risicovol of saai” leek. Zelf niet met onze witte muren. Het hout komt terug in tal van details zoals de pepermolen, de handgrepen van onze potten en pannen en ons messenblok. Terwijl het groen zichtbaar aanwezig is door diverse planten en verse kruiden.

Bespaar waar je kan!

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Een keuken neemt al snel een gigantische hap uit je budget. Maar tegelijkertijd is het wel een ruimte die je dagelijks meerdere keren intensief gebruikt. Duurzaamheid is dus belangrijk. Vind de juiste balans tussen prijs/kwaliteit en bespaar waar je kan zonder al te veel in te boeten in kwaliteit. Wij hebben het geluk dat mijn papa het grootste deel van onze keuken zelf heeft gemaakt van een design dat ik heb uitgewerkt. Het duurt hierdoor allemaal wel wat langer maar op deze manier kan je echt zoveel centen besparen! Heb je zelf niet zo’n handige papa/oom of vriend? Durf dan gerust voor een IKEA basis te gaan als deze past in je beschikbare ruimte en laat de frontjes van je kasten en lades maken door een timmerman. De uitgespaarde centen kan je vervolgens investeren in goede keukentoestellen of een andere ruimte.

Alternatief voor marmer

Ook voor onze spatwand zijn we creatief te werk gegaan. Hoewel we dolgraag een marmeren spatwand uit 1 stuk wouden (hier mag je al snel tussen de €1000-1500 voor neertellen) konden we dit gewoonweg niet betalen. Na een lange zoektocht kwam ik op een prachtig én véél goedkoper alternatief. Keramische tegels met marmerpatroon. Gemakkelijk in onderhoud, een prachtige tekening en al snel de helft goedkoper dan echte marmer. Doordat we op de bovenste verdieping van ons gebouw wonen en zo’n groot stuk niet evident binnen kunnen krijgen, hebben we uiteindelijk 3 (standaardformaat) keramische wandtegels besteld. Hierdoor werden de kosten van onze spatwand al snel teruggeschroefd naar 1/3 van de prijs die we voor echte marmer zouden betaald hebben. En we kunnen zonder zorgen zeggen dat we even happy zijn met dit alternatief!

Lees verder onder de advertentie

Hou het praktisch!

Zelf hebben we heel lang nagedacht over de praktische kant. Zo hebben we aan de ene kant van onze keuken zoveel mogelijk lades voorzien. Praktisch én je hebt minder kans dat je spullen achteraan in je kast lijken te verdwijnen (uuhh… hadden wij geen mixer ergens?). Het keukeneiland heeft dan weer wel kasten, maar ondiepe. Op deze manier konden we langs beide zijden van het eiland kastruimte voorzien. Geweldig wat hier allemaal in past! Zelf in de ondiepe stukken van slechts 20 cm (achterkant van de vaatwas en gootsteen) krijgen we veel. Het is het perfecte plekje voor al onze ontbijtgranen, noten en wijnglazen.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Keuken op maat (gemaakt door de papa), keramische tegels met marmerpatroon (De Rocker), potten en pannen (Eva Solo), peper & zoutmolen (MENU), snijplank marmer/hout (Salt & Pepper), snijplank (Morres), keukenkraan (Van Marcke), rekje (Hema), messenblok (Blokker), verlichting (dmlights), kooktouw (Dille & Kamille) en potjes/plantjes (divers: tuincentra, IKEA, cadeau…).

Verlichting is key

Het lijkt een detail maar voor ons was het echt belangrijk. Het plafond boven onze keuken loopt reeds op tot 4 meter. Eén peertje doet het niet voor ons om ’s avonds als het donker is zorgeloos aan de slag te gaan. Daarom hebben we gekozen voor een rail loodrecht boven het kookeiland met meerdere spotjes die strategisch gericht staan. Om extra licht te voorzien boven het kookgedeelte hebben we een dampkap gekozen met 4 kleine spotjes. Als we nu in onze vingers snijden zal het alvast niet aan onvoldoende verlichting liggen!

Over Aurélie van lovelifelovefashion.be

Digital Marketing Assistent en Grafisch Designer by day, blogster by night. Aurélie Van Houte creëerde lovelifelovefashion.be in 2013, en heeft sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Ze houdt van het leven, mode, lolcats én interieur. Voor vtwonen probeert ze de dromen die op haar bucketlist #projecthometobe staan waar te maken. Ze pimpt meubeltjes, spaart voor de leukste interieuritems en creëert zo een echte thuis in haar eigen appartement in hartje Gent.

Lees verder onder de advertentie

Tekst en foto’s: Aurélie Van Houte