Start van de oogsttijd in de moestuin

Het is eindelijk zover. Het is zomer en nu dus een toptijd in mijn moestuin. Ik ben er nu veel vaker, omdat er gewoon meer te doen en te zien is. Ik ben er ook vooral om het onkruid in de gaten te houden, planten op te binden, tomaten te dieven en het één en ander te snoeien.oogst moestuin

Start van de oogsttijd

Als je de tuin niet in de gaten houdt, is je moestuin binnen no time helemaal volgegroeid met planten die je er liever niet hebt. Ook is het superzonde van de voeding in de grond, want deze is natuurlijk bestemd voor de planten die groot en sterk moeten worden om uiteindelijk bloemen en dan vruchten te produceren en niet om te zorgen dat het onkruid superhoog komt te staan. Eén van de leukste dingen van deze tijd vind ik het oogsten in de moestuin! 🙂 Je wordt nu beloond voor alle moeite die je erin hebt gestopt de afgelopen tijd.

courgette moestuin oogsten

Courgette oogsten

Mijn courgetteplanten gaan echt als een trein. Ik heb 3 soorten courgettes in de tuin staan, waar ik helemaal blij van word. Het zijn namelijk 3 totaal verschillende rassen. Dat betekent dat ze een andere kleur, smaak en vorm hebben.

Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd hoe de courgettes van elkaar verschillen. Ik heb een bolcourgette (tondo di nizza) en deze is lichtgroen van kleur. Ik heb een gele courgette (Amira f1), welke mild is van smaak, maar bijna gelijk is aan de groene courgette (black beauty), mijn derde variant. Ik ben expres op zoek gegaan naar verschillende rassen, omdat je zo je bord heel erg leuk op kunt maken.

Wist je dat courgetteplanten trouwens per plant 30 tot 40 vruchten kunnen maken?! Zorg er wel voor dat je de planten goed in de gaten houdt. Aangezien ze snel en veel vruchten maken, is de kans op rotten ook erg groot. Als er eenmaal één courgette rot is en deze raakt een andere, dan steken ze elkaar aan en zo kan je hele oogst verloren gaan.

komkommer oogsten moestuin

Komkommers in de moestuin

Komkommer is eigenlijk echt een groente die in kassen groeit, want ze houden namelijk van veel warmte en voldoende zonlicht. Helaas heb ik geen kas in de tuin, wat trouwens wel een hele grote droom is, en daarom ben ik op zoek gegaan naar een komkommerras dat wel buiten gekweekt kan worden. Dit is een snackkomkommerras geworden, waar ik er nu al veel van kan oogsten.

Een groot voordeel is dat deze snackvariant klein blijft en dus snel te oogsten is. Je moet ze ook echt niet te groot laten worden, want anders wordt de smaak bitter. Stel dat je wel een grote komkommer tegenkomt, gooi deze dan niet weg, maar maak er bijvoorbeeld tzatziki van.

Komkommers zijn echte klimmers, dus ik heb ze langs een rekwerk staan. Ik help ze wel een handje door ze te begeleiden door het rekwerk heen.

oogst moestuin

Kruiden oogsten

Zoals je in mijn andere blog hebt kunnen lezen, zijn er superveel soorten kruiden voor in de tuin. Blijf met deze warmte de kruiden goed oogsten. Zo zorg je ervoor dat de kruiden meer scheuten aanmaken en dus dat de plant sterker en voller wordt in plaats van lang en slungelig.

pluksla oogsten moestuinkropsla oogsten moestuinspinazie oogsten moestuin

Pluksla, kropsla en spinazie uit eigen tuin

Deze bladgroenten zijn eigenlijk bijna het hele jaar door te kweken in de moestuin. En dit kan ook nog eens op plekken in de tuin waar de zon wat minder vaak schijnt. Dit is zelfs veel beter, want anders schieten de plantjes door en maken ze heel snel bloemen aan. Het blad kun je dan nog prima eten, maar de bladeren zijn vaak langgerekt en toch wat minder van smaak. De voeding gaat nu namelijk minder naar het blad, maar juist naar de bloem. Zaai deze groenten dus in halfschaduw. Het handige van de plukvariant is dat de blaadjes gewoon weer aangroeien na het plukken van de blaadjes. Zo kun je dus eigenlijk van één plant heel veel oogsten.

Floors Moestuin

Floors MoestuinFloor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.

Bron: tekst en fotografie Floor Korte.

nog meer: bloggers