Binnenkijken in een verbouwde boerderij
Caroline en François hadden een duidelijke visie voor hun gerenoveerde boerderij op het Franse platteland: de eenvoud van het platteland gemixt met een beetje elegantie. Een centraal element in dit streven waren de prachtige eiken balken die het karakter van de oude boerderij benadrukten. Binnenhuisarchitect Constance Oulès speelde hierop in door de authentieke eiken balkconstructies extra in de kijker te zetten, met strak gestuukte wanden als achtergrond. Door de knoestige vloerdelen te vermijden en de kranen van verouderd metaal te laten verzinken in het blad, werd een subtiel evenwicht gecreëerd tussen de rustieke charme van de eiken balken en een eigentijdse, moderne uitstraling. Kijk binnen in de verbouwde boerderij van Caroline en François.
Binnenkijken in een eclectisch stadshuis in Arnhem
Rosan en Bo hebben een passie voor interieurs die de zintuigen prikkelen. In hun Arnhemse achterhuis hebben ze elk niveau een unieke sfeer gegeven. 'De ruimtes zijn afgestemd op verschillende gemoedstoestanden', legt Rosan uit. 'Offwhite vormt de basis voor het hele huis, maar bij elke etage zijn andere kleuren toegevoegd.' Het souterrain, met zijn warme terracottatint, past perfect bij het rustieke karakter van de houten balken en stenen muur, waardoor een 'geborgen en aards gevoel' ontstaat. Zelfs de badkamer draagt bij aan die ambiance met zijn warme, rode tegels - een oase van rust. Op de zolder, die als kantoor dient, is alles wit, 'waardoor de houten balken extra goed tot hun recht komen.' Neem een kijkje in het stadshuis van Rosan en Bo.
Binnenkijken in een vrijstaand huis met een mix van stijlen
Met z'n brutalistische bouwstijl is de architectenwoning van Siem en Tim Devos zeker niet standaard. Het is dan ook niet zomaar een huis, maar een woning die in de jaren 80 werdontworpen door de Belgische architect Eugeen Liebaut. Hij ontwierp het huis op zo'n manier dat de bewoners zo veel mogelijk konden genieten van het prachtige weidse uitzicht over de weilanden. Het is in de lengte gebouwd en de indrukwekkende grote raampartijen bevinden zich aan de kant van het weiland. Voor de basis van de woning werkte de architect met natuurlijke en eenvoudige materialen als hout, baksteen en ruw bekist beton (een techniek waarbij beton wordt gegoten ineen houten bekisting, waardoor je een houtstructuur krijgt). Het houten plafond is een opvallend kenmerk in het huis dat warmte en karakter toevoegt aan de ruimte. Op zoek naar het contrast met de vintage stijl van het huis kwamen Siem en Tim uit bij een strakkere design-inrichting. Siem: 'Met design kunnen we de look en feel van het huis opwaarderen.' Kijk binnen in de brutalistische woning.
Binnenkijken in een oude sierlijstenfabriek in Brussel
Bertrand en Eloïse ontdekten een enorme, verlaten lijstenfabriek, midden in hun eigen Brusselse wijk. 'Onze meubels en accessoires komen overal en nergens vandaan, vaak weten we niet eens meer waar we iets hebben gevonden. Maar in dit huis staan ook veel objecten die zich al in het pand bevonden toen het nog een fabriek was. Daarvan hebben we zo veelmogelijk hergebruikt', vertelt Bertrand. 'Daarnaast hielden we allerlei werkbanken, tafels, stoelen en lampen om ze op te nemen in ons interieur. We knapten ze op en pasten ze aan.' Ook architectonische elementen uit het drie verdiepingen tellende pand werden hergebruikt. 'We vinden het belangrijk om zulke materialen te recyclen: vanwege duurzaamheid, uit respect voor de geschiedenis van een gebouw en om het vakmanschap waarmee ze zijn gemaakt. En het is gewoon mooi.' Ook in deze woning zijn houten balken zichtbaar gelaten. Oude elementen als leidingen, stroomkasten en draagbalken kun je wegwerken, maar ze behouden en zelfs benadrukken voegt meer karakter toe. Het contrast tussen deze historische elementen en moderne inrichtingselementen creëert een unieke sfeer van tijdloze elegantie. Kijk binnen in de oude sierlijstenfabriek.
Binnenkijken in Zuid-Afrikaans budgetproof twee-onder-een-kap
Wie niet rijk is, moet slim zijn. Daarom bouwden beste vrienden David en Stephen, beiden met een jong gezin, een twee-onder-een-kap in Kaapstad die ruim, licht en luxe oogt – voor de helft van het geld. Beide huizen hebben een vloeroppervlak van 95 m², verdeeld over drie verdiepingen die naar boven toe steeds iets kleiner worden, maar ze verschillen enigszins van elkaar. De gebruikte kleuren zijn anders, ondanks de gedeelde donkere kozijnen: David en Bonnie hebben overal voor wit met hout gekozen, bij Stephen en Tanja is alles zwart met hout. Toch is duidelijk te zien dat de huizen hetzelfde gevoel voor stijl delen. 'Architectuur draait niet alleen om muren optrekken, maar ook om ruimtelijkheid, licht en de uitstraling van de materialen die je gebruikt', zegt David. 'Dat we op ons budget moesten letten, zie je vooral in dat laatste terug.' Zo zijn de plafonds niet van beton, maar van staal en hout, gecombineerd met plaatmateriaal. Ook al is deze keuze gemaakt wegens het budget, het houten plafond geeft een hoop extra warmte aan de woningen. Neem een kijkje in de twee-onder-een-kap van David en Stephen.