Binnenkijken in een stadshuis in Arnhem waar bordeauxrode muren de show stelen
Rosan en Bo houden ervan als een interieur prikkelt. Daarom gaven ze hun Arnhemse achterhuis een luxe, rijke uitstraling door elke verdieping een compleet andere sfeer te geven. Magisch sterrenbehang in de woonkamer, een badkamer met terracotta muren: voor alle ruimtes kwamen ze met een origineel kleurenschema.
Verschillende sferen
Achter een winkel in het centrum van Arnhem ligt het eigenzinnige stadshuis van Rosan en Bo verscholen. Via een groene patio kom je bij de voordeur. ‘Een oase van rust’, vertelt Rosan. ‘Je hoort hier niets van de stad, maar zodra je de poort uit loopt, sta je midden in de stad. We besloten alle verdiepingen een andere sfeer te geven: de ruimtes zijn afgestemd op verschillende gemoedstoestanden. Off white vormt de basis voor het hele huis, maar bij elke etage zijn andere kleuren toegevoegd.’
Duidelijke vlakverdeling
Neem het souterrain met de slaap- en badkamer, dat een warme terracottatint kreeg. ‘Zo ontstaat een geborgen en aards gevoel.’ De woonkamer op de eerste verdieping heeft veel donkere tinten, met een door Rosan ontworpen fotobehang dat lijkt op een sterrennacht. ‘We kozen in deze ruimte voor een duidelijke vlakverdeling met horizontale lijnen. Door diepe kleuren en rijke materialen te gebruiken krijgt het interieur bovendien veel karakter.’
‘Diepe kleuren en rijke materialen geven het interieur
veel karakter.’
Echt blikvanger
Over de inrichting is goed nagedacht. Een mooi voorbeeld hiervan is de vintage kast in de woonkamer, die Rosan en Bo hebben opgeknapt waardoor het een echte blikvanger is geworden. Bo: ‘We hebben een hang naar oorsprong. Zo houden we van vintage meubels en decoratieve items met een verhaal. Zoals kunstwerken die gemaakt zijn door onze grootouders en geliefde meubels die al jaren met ons meeverhuizen. Dat maakt ons interieur persoonlijk.’
Vintage meubel opknappen in zeven stappen
Uiteraard denk je wel drie keer na voordat je de kwast over een designklassieker haalt. Maar wil je toch een houten vintage meubel van een nieuwe look voorzien, dan pak je dat zo het best aan:
- Plak alles af wat niet geverfd mag worden en haal waar nodig scharnieren, knoppen en handvatten eraf.
- Gebruik ontvetter (zoals Dasty of St Marc), laat even inwerken en wrijf met een sponsje in de richting van de houtnerf om oude olie, was of beits van het meubel te verwijderen.
- Maak het meubel nu goed schoon met warm water en een schoonmaakdoekje. Als er geen vuil meer van het meubel komt, ben je klaar. Pas wel op met meubels van fineer, die kunnen niet goed tegen water waardoor vlekken, verkleuringen of ‘zwellingen’ kunnen ontstaan.
- Begin met opschuren. Je hoeft een meubel niet helemaal kaal te schuren, zolang de oorspronkelijke laag maar is aangetast zodat de verf goed kan hechten.
- Vul eventuele gaten op met houtvuller. Wacht tot deze na een paar uur is uitgehard en schuur ’m op, zodat ie naadloos overgaat in het hout en je het oppervlak kunt overschilderen.
- Begin met een primer – het liefst eentje op waterbasis en van hetzelfde merk als de verf. Daardoor hecht de verf of lak beter. Als de primer droog is, kun je het oppervlak nog even licht opschuren en ontvetten. Deze stap kun je overslaan als je de originele houtkleur wilt blijven zien (kies dan voor niet-dekkende beits).
- Verf het meubel nu in de gewenste kleur. Laat na elke laag goed drogen en schuur het hout licht op voordat je aan een nieuwe laag begint. Hoe meer lagen, hoe dieper de kleur. Klaar? Lak het af met meubellak om te voorkomen dat je pronkstuk snel krassen oploopt.